Fin dekorasjon. – Et lag med klarlakk gjør både at de skinner mer og at de holder seg lenger, understreker Jonny Nikolaisen fra Nærsnes som, er er blant ildsjelene i det årlige «Skjæltorsdag»-arrangementet i Slemmestadomårdet.
Dekorative og smakfulle skadedyr
De store hvite, uønskede stillehavsøstersene er gode å spise rå, dampet og grillet. Dessuten er de flotte som dekorasjon.
– Plukk dem, spis dem og fjern dem. Det er oppfordringen til deg som finner stillehavsøsters i norske fjorder. De er gode både kokt, grillet og som rå med en dråpe sitron over. Dessuten er det tomme skjellet meget velegnet på bordet med telys i.
– Stillehavsøstersen ble oppdaget spradisk i fjorden her allerede rundt år 2000, og kom sannsynligvis med ballastvann fra skip som losser i Oslofjorden. Siden har den så spredd seg, forteller Arne Vadseth. Han er en av flere ildsjeler i den faste gjengen med damer og menn som sørger for at det dykkes, sjekkes og kokes skjell til «Skjærltorsdag» på Nærsnes i Røyken hvert år.
Uønsket delikatesse. Stillehavsøsters er en eksklusiv delikatesse der den kommer fra, men her konkurrerer den med blåskjellene. Den er derfor ikke ønsket, og jo mer man klarer å fjerne ved å spise, jo bedre er det.
– Oslofjorden er desverre full av dem, så det er bare å forsyne seg, oppfordrer Vadseth.
Ifølge biolog og fagleder Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet har stillehavsøstersen brukt åtte år på å bli Norges mest ødeleggende fremmedart. Fra den første store østersen ble funnet i 2008 tok det kun fire år før arten hadde spredd seg over store deler av Østlandet og Sørlandet, ifølge VG.
Østersen i Oslofjorden har spredd seg fra Stillehavet, og kan leve i inntil 20 år . De største eksemplarene kan veie mer enn 1,5 kilo. Skjellene lever på grunt vann, inntil tre-fire meters dybde. På grunn av tilpasninsdyktigheten fryktes det at de vil utkonkonkurrere norske arter.
Er du glad i skalldyr og ferdes langs kysten, er det bare å forsyne seg i sommer!