Riga – byen som alltid overrasker
TREND: Eksotisk og kjent på samme tid. Riga er blitt en nordmenns favorittbyer for helgeturer og venneturer. Etter mange turer til den latviske hovedstaden, finner jeg alltid noe nytt og spennende hver gang. Her er det Liv Steen som plukker med seg ferske tomater fra grønnsaksmarkedet.
Før koronaen feiet inn over Europa, ble Riga kåret til en av verdens ti mest Up and coming-destinasjoner av TripAdvisor. Det kommer ikke overraskende, ettersom byen utvikler seg rekordraskt, samtidig som det gamle og unike blir godt ivaretatt.
Jeg har besøkt Riga en rekke ganger, og opplevd både den solfylte vårstemningen, de vakre høstfargene og den sure vinterkulden her ved Østersjøen. Alle årstider har sin sjarm, og jeg kan gladelig forestille meg at lange late dager på stranden ved Østersjøen heller ikke er å forakte.
Den siste gangen jeg besøkte Riga var i februar 2019. Da reiste jeg sammen med 11 damer på kombinert feriehelg og svømmestevne for voksne.
En av venninnene i gjengen er fra Riga, og hun tilbød seg å vise oss rundt i hjembyen til fots. Mange av høydepunktene ligger nemlig i gåavstand fra sentrum.
Her har jeg samlet noen høydepunkter fra de to siste turene mine. I tillegg til turen med jentegjengen i 2019 , har jeg tatt med noen hyggelige og smakfulle minner fra en svipptur med Nordic Travel Bloggers i 2018.
- SIGHTSEEING: Ieva Trizna (t.v) bor i Oslo, men er fra Riga. Hun viser oss rundt i hjembyen. Venninnen Tone Grimsrud sitter til høyre.
- SKOBAR: Vi fant en lekker «skobar» med Iitalienske designersko i gamlebyen.
Hangaren som ble marked
Riga Central Market er et bra utgangspunkt for en tur i gamlebyen. De gamle hangarhallene ble bygget med tanke på mellomkrigens lufttrafikk på 1920- tallet, og inngår nå i UNESCO lister over verneverdig kulturarv. De fire buede paviljongenes levetid som militære hangarer ble imidlertid kortvarig.
Allerede i 1930 åpnet Rigas sentralmarked i de gamle hallene.
Markedet er et av Europas største og mest imponerende. Mye dreier seg om mat, og både ute og inne bugner det av kjøtt, ost, frukt, bær og grønnsaker, urter og sjokolade.
Matmarkeder er sjelden feil å besøke, men minst like spennende som matbodene er bodene til håndverkerne. Jeg tenker spesielt på strikkebodene, med de fineste gensere, lester, luer, skjerf og andre varmende plagg.
Min venninne Liv, som har studert russisk for lenge siden, benytter muligheten til å friske opp gammel kunnskap mens hun forhandler med en eldre dame og prisene på et par fargerike vanter.
Om hun fikk det rimligere på grunn av språket, vet jeg ikke, men begge smiler, ler og takker for handelen, og Liv er uansett to par vanter rikere.
![](https://www.linnsreise.no/wp-content/uploads/2021/01/IMG_20190215_182312-kopi-scaled.jpg)
MARKEDET: Her finner du alt fra mat til ullokker. Liv Steen snakker litt russisk, og får dermed i gang praten med de lokale «bestemødrene» som ikke snakker engelsk. Her får Liv smake hermetiserte agurker.
- OST: Mye å velge mellom i disken.
- STRIKK: Hjemmelagde ulvotter
- VARMER: Det var godt med varme votter fra markedet når man utforsker Riga til fots på vinterstid.
Toddy og grønn mint
Fra markedet fortsetter vi gjennom de brolagte gatene og ender opp på en kafe med kaker og varm solbærtoddy på menyen.
Vår medbrakte guidevenninne Ieva, anbefaler en av husets spesialiteter, som varmer godt når det er kaldt ute.
– Toddy med en slump Riga balzam og appelsin, er tingen, sier hun.
Det viser seg å være et godt valg, og sammen med et utvalg lekre kakebiter, samler vi energi til å fortsette gåturen gjennom de kalde vintergatene. Den grønne mintteen smaker også nydelig, og er et godt alternativ hvis man ikke går for toddyen.
Vi passerer noen av Rigas eldste bygninger. Noen av dem så dagens lys allerede mens hanseatene og vikingene herjet langs kysten av Østersjøen.
På rådhustorget står byens kanskje mest kjente og vakreste bygg; Svarthodenes hus. Det røde ikoniske bygget ble opprinnelige bygget på 1300-tallet og leid ut til Svartehodene, som var en gjeng utenlandske ugifte menn. Bygningene ble ødelagt under andre verdenskrig, men gjenreist i 1999.
Rigas legendariske gamleby, Vecrīga, er et must for alle som besøker den latviske hovedstaden.
Mat og sjokolade
Å spise ute i Riga er alltid hyggelig. Byens utvalg av spisesteder består av alt fra det moderne til de kjellerrestaurenter med middelalderstemning.
Jeg har besøkt Muusu i gamlebyen og et par restauranter i bydelen Miera Iela. Sistnevnte ligger rundt 20 minutters spasertur fra Vecriga, men du må enten være lokalkjent eller spesielt interessert for å finne fram hit. Bydelen har i løpet av få år blitt bohemene og kunstnernes tumleplass, og kan trolig sammenlignes med Grünerløkka for tretti år siden.
Felles for alle spisestedene jeg har vært innom er høy kvalitet på maten og veldig bra service. Og glem for all del ikke desserten. Den bør etter min mening også inneholde sjokolade.
Å besøke Latvia uten å smake på latvisk sjokolade vil være en stor tabbe, hvertfall hvis du er over snittet glad i søtt og sjokolade.
Jeg har smakt mange belgiske og franske varianter, men disse godbitene er noe nytt og friskt, med mye smak av bær. At latvisk sjokolade holder så høy kvalitet, lærte jeg på under turen til Riga i 2018.
Den lokale produsenten Nellaulla har spesialisert seg på praliner, bestående av skogsbær og forskjellige typer sjokolade og kremer. Lekkerbiskene kommer i alle regnbuens farger og gjør det vanskelig å velge hvis man ikke allerde har en favoritt.
![](https://www.linnsreise.no/wp-content/uploads/2018/03/magnetic-latvia-truffles-web-7.jpg)
SPISELIG: Nellaullas trøfler er et syn for øyet og terapi for ganen. Klarer du ikke å bestemme deg, kjøp hele pakken 😉
- MATKLARE: Muusi resturnat i gamlebyen.
- LEKKERT: Lunch som duger!
- EKSOTISK: En armensk resturant nær hipsterstrøket.
Jugendstil og kunst
Fra Gamlebyen labber vi ti minutter nordover, forbi det vakre Nasjonalmuseet, til Jugendstil-kvartalet. Det latviske nasjonale kunstmuseet rommer mer enn 52 000 kunstverk fra hele Baltikum, i Latvia fra midten av 1700-tallet og fram til i dag.
Har du ikke interessert deg for arkitektur tidligere, er det på tide å reise blikket og åpne gluggene nå. Hvis den levende museumsgaten Alberta Iela ikke fanger interessen din, er det desverre lite håp for at du noen gang vil la deg fasinere av denne tidlige 1900-tallstilen.
Er du mer en snittet opptatt av Jugendstil, legg ta turen innom Alberta Iela 12. Den tilsynelatende anonyme inngangsdøra på siden av Albertas gate, huser Rigas Jugendstil/ Art Nouveau-museum. Art Nouveau/Jugend stil-museet åpnet i 2009 i leiligheten til den latviske arkitekten Konstantīns Pēkšēns som bodde her fram til 1907.
- FASADE: Foran det nasjonale museet.
- MED GUIDE: Vi fikk omvisning i museet i 2018.
- ARITG: Inne i den moderne delen av museet.
Byens beste utsikt
Fra hipsterstrøket er det kun et steinkast til det hypermoderne Radisson Blue-hotellet. Her skal vi helt til topps og drikke cocktail og se på utsikten. Det er nemlig det man gjør på skybarer, og Riga er intet unntak. Den utvendige heisen opp til Skyline bar i 26.etasje har 180 graders utsikt. Det er bare å sette igjen høydeskrekken på bakken, og nyte den rolige turen opp på langs utsiden av hotellet. I 26.etasje stiger vi inn i den kombinerte baren og restauranten, som har 360 graders utsikt over Riga.
Vi vil gjerne ha både solen og utsikt, og velger et bord der vi skuer gamlebyen og katedralen under oss. Solen varmer godt i ansiktene våre, men det kan vi leve med midt i februar.
Her velges det fruktcocktail utfra fargene på menyen. Vi ender opp med hver vår farge, i rødt, gult og grønt. Stilige glass og knallsterke rastafarger gjør seg godt på instragram, og er like friske i smaken som lovet.
Skybardrinker er sjelden av det rimeligste slaget i byen, men 7-8 euro er likevel halvparten av hva vi ville betalt for en tilsvarende drink på Aker brygge.
Det eneste som kunne vært bedre er om solen hadde gått ned og farget himmelen rød i vest. Men at vi velger på tidlig ettermiddag, får vi ta på vår egen kappe.
- COCKTAILBAR: Sexy med fargede drinker i høyden.
- VECRIGA: Gamlebyen med hansapreg.
- HØYT: I 26 etasje fikk vi servert drinker i rastafarger.
Den ortodokse fødselskirken
Vi er blitt nysgjerrige på den vakre kirken som vi har sett ovenfra mens vi drakk rastafargede drinker.
Den vakre kaffelatte-fargede helligheten er Rigas største ortodokse kirke; Jesus fødselskirke. Katedralen ble bygget mellom 1876 og 1884, mens Latvia var en del av Det russiske imperiet.
Under sovjettiden ble bygget brukt som både restaurant og planetarium, men heldigvis ble den renovert og satt tilbake som kirke.
Kirken er den største russiskortodokse kirken i hele Baltikum, og er uvanlig vakker både utenfra og innendørs.
![](https://www.linnsreise.no/wp-content/uploads/2019/02/riga-forside-sponset-link.jpeg)
Den største russiskortodokse kirken i Baltikum ligger rett nedenfor Skybar og Radisson Blue-hotellet.
- VARMER: Det var godt med varme votter fra markedet når man utforsker Riga til fots på vinterstid.
- JUGENDSTIL: Riga har mange stilfulle fasade fra svunne tider. Denne er ved inngangen til Miera Iala.
1 Response
[…] Riga – byen som alltid overrasker […]