Seks eksotiske tips for 2020
Hvis du vil unne deg én langtur utenfor Europa i år, kanskje en av disse eksotiske destinasjonene kan friste?
Som reiseskribent, idrettsutøver og journalist reiser jeg en del med fly, men forsøker å kompensere ved å bruke andre framkomstmidler der det lar seg gjøre.
At vi slutter å reise til eksotiske steder ser jeg heller ikke som realistisk med det alle første, men vi kan prioritere hardere. Vi kan velge ut steder vi virkelig ønsker å besøke, og som har akkurat det vi ønsker ut fra ferien.
Her følger seks tips fra mine reiser den siste sesongen.
Dette er seks vidt forskjellige reisemål, fra stammebesøk til dykking, og fra sushi-frosting i Japan til late dager i et ukjent badeparadis ved Bengalbukten.
Folk og natur i Etiopia
Etiopia er for mange fortsatt litt ukjent. Her finnes eldgammel historie, utrydningstruede stammesamfunn, fjellspa, storbyliv og vakker natur.
Addis Abeba ligger 2300 meter over havet og er hovedsete for Den afrikanske union. Byen har en av verdens raskest økende middelklasser og økonomier, og består av en herlig blanding nytt, gammelt, skinnende og støvete.
Etiopias har nærmere 80 etniske folkegrupper, hvorav 56 lever i Sør-Etiopia. Mange lever helt eller delvis som kvegnomader i Omodalen, som strekker fra Turkansjøen på høylandet til den kenyanske grensen i sør. Ønsker du å oppleve noen av det afrikanske kontinentets tradisjonelle kulturer og folkeslag, bør du vurdere å legge turen hit. Gå heller ikke glipp av Chamo-sjøen i Sør-Etiopia, med krokodiller, flodhester og et rikt fugleliv.
For en spesiell hotellopplevelse med luksus, utsikt og avslapping, prøv Haile Gebrselassie Resort i Arba Minch. Hotellet tilhører tidenes største langdistanseløper, Haile Gebrselassie, og byr på både avslapping, sunn og mat og treningsmuligheter for den som vil.
Les: 50 timer i Etiopia
Feriemodus på Bahamas
For mange er Bahamas det samme som badeferie på hvite strender og i turkist vann. Men det er mere og se og oppleve på øyene øst for Florida. Jeg og venninnen min bodde på et mindre hotell i den gamle bydelen i Nassau sentrum, og fikk oppleve både lokalbefolkningens egen strand, Jukano Beach, konkyliefrotsing på lokale restauranter og bakgatelivet i den lille hovedstaden.
Vi ble også med på en dagstur med til øygruppen Excuma, hvor vi fikk bade med griser, snorkle og nyte strandlivet på ekte turistvis.
Området rundt Nassau ble ikke like hardt rammet som øyene Abacos og Grand Bahama under orkanen Dorian i september, og infrastrukturen her ble derfor ikke ødelagt på samme måte. Likevel, øyene trenger fortsatt økonomisk hjelp, og ved å legge ferien til Bahamas, er du med på å hjelpe til med gjenoppbyggingen i de hardest rammede områdene.
Les mer: 10 ting å gjøre på Bahamas.
Bad og by i Myanmar
I fjor for et år siden tok jeg med mannen min på badeferie og storbytur til Myanmar. Hovedstaden Yangoon er fascinerende, fargerik og har både gammel arkitektur, skinnende templer og grønne parker som er verdt å stikke innom.
På grunn av konfliktene i staten Rakhine, har turismen i dette området gått ned de siste årene. I fjor ble det igjen ansett som trygt å besøke Nga Pali, som ligger omtrent midt på den burmesiske Bengalkysten. Flyene fra Yangoon er stort fulle, men likevel er det veldig godt med plass på den fine lange stranden og hotellene her. Fordelen med få turister er at man blir tatt godt imot og at det er stille og rolig. Vi merket ikke noe til konfliktene i nord, men fikk flere tilbakemeldinger fra lokale om at mange i turistnæringen slet hardt økonomisk som følge av ned gangen i turismen som følge av uroen nordvest i landet.
Les mer om: Badeferie i Npa Pali her.
I vannet på Maldivene
Dette er drømmeøyene som «alle» ville til på 90-tallet. Etter at myndighetene åpnet for turisme på lokale øyer, er det nå blitt enklere og rimeligere å reise hit for folk med normale lommebøker.
Men du bør helst like vann hvis du besøker Maldivene. 99 prosent av landet ligger nemlig under havets overflate. For meg som elsker vann er det å komme hit som å være tilbake på 5-årsstadiet da jeg nektet å gå opp av vannet.
Uansett hvor du beveger deg, er det vann i nærheten.
Fisker i alle farger og fasonger svirrer rundt på alle kanter, og vannet er noe av det klareste du finner på planeten. Skilpadder, haier, rokker og koraller er bare noe av det som venter under vannflaten ved Maldivene.
Les mer om livet i vannet på Maldivene.
Storby og kystliv i Sør-Korea
Sør-Koreas hovedstad er en av Asias største byer. Samtidig framstår byen som veldig velorganisert. Da jeg i sommer hadde én dag til å utforske Seoul før jeg dro videre til svømme-VM i Gwangju, måtte det prioriteres hardt. I 35 graders augustvarme valgte jeg ut ett av byens palasser og det store tårnet som troner på en topp over byen.
Det er enkelt og effektivt å ta tog og buss i Sør-Korea, og drøye fire timers reise sørover fra hovedstaden bringer oss til kystbyen Yeosu. Her helt, syd i landet, er det kysten, sjømaten og den store kabelbanen som er hovedattraksjonene. Kabelbanen går fra Jasan Park , over Dolsan bor til øya med det samme navnet, Dolsan Park.
Vi testet også strandlivet ved Gulehavet i Yeosu. Vannet er mer grått enn gult, og vi måtte pent ta på oss gratis utlånte redningsvester før vi fikk legge på svøm. Det hjalp lite om jeg henviste til en rykende fersk 3. plass i VM i svømming for voksne i nabobyen dagen før.
Et smart tips når du skal til Sør-Korea, Ta med flere typer kredittkort. Visakort, uavhengig av om det er kreditt eller debit, funker ikke særlig bra i dette landet. Jeg fant kun to automater der jeg kunne ta ut cash på visakortene mine i løpet av mitt 10 dager lange opphold i landet.
Les mer: Tre utvalgte i Seoul.
Kultur og mat i Japan
Etter svømme-VM i Korea tok en snartur innom Kyoto i Japan før jeg reiste hjem. Dette var min første tur til Japan ever, så jeg valgte derfor ut den byen jeg anså som den mest interessante.
Kyoto er ikke bare den gamle hovedstaden. Kyoto er fortsatt kulturbyen framfor noen i Japan. Den er smekkfull av vakre templer og god sjømat. Byen ligger dessuten lett tilgjengelig fra Kansai-flyplassen ved Osaka, med kun en time og 40 minutters behagelig togreise fra flyplass til Kyoto sentrum.
Å finne overnatting var mye enklere enn forventet. Jeg bodde den første natten i et såkalt kapselhotell, og den andre natten i en tradisjonell Ryokan i et lavhusnabolag ti minutter fra sentrum.
Les om natten på kapselhotell i Kyoto.
Spennende reisetips! Jeg har blitt forelsket i Sri Lanka etter å ha lest mye destinasjonen på forskjellige reiseblogger.
Ja, Sri Lanka står absolutt høyt her også!. Men har jo samtidig litt følelsen av å ha vært der siden «alle andre» har vært der, nettopp fordi så mange skriver om det. Tenker kanskje å kombinere Sri Lanka med f.eks Bangladesh eller tilbaketur til Maldivene om ikke altfor lenge 😉