Seks gode grunner til å besøke Dublin i sommer
Det er mye å oppleve i den irske hovedstaden, fra publiv til museer og rundturer til lands og til vanns. Her er noen forslag til opplevelser som jeg var med på under en pressetur i april.
Turen var sponset av flyselskapet Widerøe, Fáilte Ireland og Tourism Ireland. (Artikkelen inneholder omtale av øl/alkohol)
1 Viking Splash Tour
Hva gjør nordmenn når de invaderer Irland? Jo, de drar på vikingtokt gjennom hovedstadens gater og kanaler.
Blant Dublins mest populære turer er nemlig Viking Splash-turene, som starter i St Stephenś Green og tar med gjestene på rundtur i et amfibiekjøretøy fra Den andre verdenskrig.
Ikledd vikinghjelm feier vi gjennom gatene i sentrum. Guiden vår veksler mellom å fortelle hva vi ser rundt oss og oppfordre oss til brøle på ekte vikingvis hver gang vi passerer noen som ser lettskremte ut. Om «ofrene» lar seg skremme skal være usagt, men barnslig gøy er det uansett å se reaksjonene.
Vi rekker å se Dublin Castle og Sankt Patricks Cathedrale før vi stopper opp og får beskjed om å ta på oss store oransje redningsvester. Så bærer det kontrollert og uten altfor mye splashing ut i Grand Canal Dock. Her forsetter vi ferden i rolig tempo langs kanalen. Av de 75 minuttene turen varer, er 15 av dem på vannet.
2 Guinness Storehouse – Home of Guiness
Selv om du ikke vært i Irland tidligere, har du kanskje vært innom en irsk pub et eller annet sted i verden. Og har du vært på en irsk pub, har du kanskje drukket Guiness øl.
Mitt første møte med den svartbrune drikken som irene nærmest tilber imponerte meg ikke i særlig grad. Mørkebrun gjørme uten kullsyre? Seriøst? Sølevann på kran? Drikker man dette?
Da jeg endelig ga etter for presset fra mine overbevisende venner, og bestilte min første Guiness på en irsk pub i Oslo, ble jeg overrasket. Positivt overrasket. Den irske nasjonalølen smaker mye bedre enn den ser ut, og i dag tar jeg gjerne en Guiness når muligheten byr seg.
At museet og opplevelsessenteret Guinness Storehouse er en av toppattraksjonene i Dublin kommer vel neppe som noen overraskelse. Museet er bygget rundt et atrium som skal forestille en pint. Hvis det hadde vært et ordentlig glass, ville det rommet 14.3 millioner pint med øl.
Det var her grunnleggeren, 34 år gamle Arthur Guinness, signerte den 9000 år lange leasingavtalen for ølproduksjon i 1759.
Vi ble med Guiness-guiden Kevin på rundtur i bygningen, der vi fikk se hele prosessen fra korn og vann til kran og pint. Men stedet byr på mer enn en intro til produksjonen av mørkt øl.
De har en egen reklameavdeling, med historiske annonser og plakater.
– Det spørs vel om disse ville blitt godkjent i dag, humrer Kevin.
Vi får også demonstrert hvordan man skal drikke ølet for best mulig nytelse, og vi får naturligvis prøve oss som profesjonelle guinnesdrikkere selv.
3 Trinity Campus – Book of Kells
Det er vanskelig å komme utenom Trinity College når man snakker om Irland og høyere utdannelse. Det 431 år gamle universitetet er landets eldste i sitt slag, og ranket som en av verdens beste utdanningsinstitusjoner.
Det er ikke få av landets største forfattere og dramatikere som har bakgrunn herfra.
Det arrangeres flere ganger daglig guidete turer på campusen, og det lønner seg å bestille i forkant.
Har du begrenset med tid, vil jeg imidlertid anbefale å prioritere biblioteket og Kellsboken. Sistnevnte er en håndskrevet evangelibok fra 800-tallet, med vakre illustrasjoner skrevet på kalveskinn.
Siden 1953 har The Book of Kells vært innbundet i fire bind. Boken oppbevares i et glasskap i universitetets imponerende og vakre bibliotek. Vanligvis stilles to av bøkene ut samtidig, der én viser typiske illustrasjoner og den andre viser en tekst. En maskin sørger for at det blir bladd fram daglig til neste side, slik at alle sider får utlufting.
Som besøkende får vi se de originale bøkene, men ikke fotografere dem. Utstillingen har over 500 000 besøkende hvert år.
4 Windmill Lane Recording studios
Hello Bono!
Det var i Windmill Lane at U2 startet sin intensjonale karriere. Så kom resten av kjendisartistene etter for å spille inn sine låter.
I dag er innspillingsstudioet flyttet til Ringsend Road, hvor det er tilsammen tre forskjellige studioer.
Det høres kanskje kjedelig ut med besøk i et musikkstudio, men jeg lover at en omvisning i Windmill Studios er mer enn å bare se. Her får du et innblikk i hvordan noen av verdens mest kjente låter ble spilt inn, og kanskje får du trykke på noen av knappene og teste ut noen funksjoner selv også. Glem heller ikke å se på bildene og autografene på veggene.
5 The Dublin Coastal Trail
Sør og nord for Dublin by ligger til sammen 11 landsbyer og idylliske kystsamfunn som sammen utgjør The Dublin Coastal Trail.
Kyststien starter i Skerries, 38 kilometer nord for Dublin og forsetter rundt 20 kilometer sørover fra byen til Killieny, hvor du kan se over til Wales på en klar dag.
De 11 stedene ligger ikke mer enn maks et par timers gåavstand fra hverandre, og på hvert sted finner du informasjon om hva som gjør nettopp dette stedet unikt.
Ca 15 kilometer sør for sentrum ligger Sandycove and Glasthule, kjent for badeplassen Forty Foot. Hit kommer lokalbefolkningen for å ta et friskt bad i havet året rundt. Da vi tok turen ut og badet ved soloppgang i slutten av april, var det åtte grader i vannet ifølge en av de mange lokale svømmerne.
Selv om du ikke føler for et bad gjør naturopplevelsen det verdt å ta turen ut hit.
6 Museum of Literature
Er du interessert i litteratur, er Museum of Literature Ireland (MoLi) i 86 St Stephen’s Green et must. Museet åpnet i 2019, og byr på en rekke av den irske forfatternes James Joyce bøker og verker. Den første utgaven av Joyce´s Ulysses finner du også her. Boken omtales av enkelte som «den beste romanen på engelsk i det 20. århundre». Handlingen foregår i Dublin i løpet av ett døgn, den 16. juni 1904.
Det vakre georgianske bygget var tidligere universitet. I dag er det både museum og et moderne opplevelsessenter i bygget. Gå heller ikke glipp av en omvisingstur i de mange overdådig innredede rommene i museet.
MoLi har også sine egne hager; Courtyard Garden og Readers´Garden. De vakre hagene skal inspirerer til lesing og læring, men også til å nyte vakker natur midt i sentrum. The Commons Cafe huset en gang sultne universitetsstudenter, og historien sitter fortsatt i veggene. Menyen gjenspeiler Irlands kulinariske historie, og byr på frokost, salater og hjemmelagde kaker med kaffe, mineralvann eller vin som tilbehør.
Reise, overnatting og spise ute:
Reise: Vi fløy fra Bergen til Dublin med Widerøe, som flyr mellom de to byene flere ganger i uke denne sommeren.
Hotell: Vi bodde på det hyggelige og idylliske Stauntons on the Green ved den flotte parken Stephen’s Green. https://www.stauntonsonthegreen.ie/
Spise ute: Lemon and Duke og Ely Place