Reddet av Qross-kurs
Jeg er journalist, skribent, reiseblogger, influenser og fotograf. Det tekniske bak en webside kan jeg lite om. Med stadig nye utfordringer med Linns Reise, sto jeg mellom to valg; melde meg på kurs, eller risikere å slette Årets reiseblogg i ren frustrasjon.
Har du lært deg et språk muntlig uten å sette den inn i den grunnleggende grammatikken ?
Det er omtrent slik jeg beskriver mitt forhold til tema, kategorier, plattformer, widgeter, sider og menyer i WordPress.
Jeg har flere ganger vært nære på å slette hele siden min for godt. Hadde jeg visst hvordan det skulle gjøres, hadde ikke Linns Reise eksistert etter 2014. Kombinasjonen av manglende IT-kompetanse og en ADHD-diagnostisert journalist med dårlig impulskontroll ved tastaturet, har flere gangen truet Linns Reise sin eksistens. At jeg ikke skjønte hvordan jeg skulle slette siden den gangen i 2014, reddet ironisk nok livet til reisebloggen som ble kåret til Årets Reiseblogg 2018.
Jeg liker å reise, skrive, ta bilder og filme. Jeg tipper at nærmere 90 prosent av alt jeg produserer havner på Linns Reise. Resten selges på frilansmarkedet i form av tekst i word-dokument og bilder i jpg.-filer som vedlegg eller i en dropbox. Dette er uproblematisk
Som redaktør og eneste bidragsyter av Linss Reise, er også jeg alene om den tekniske driften av siden. Jeg har hittil ikke hatt tid og økonomi til å dykke for dypt ned i den tekniske delen av driften, da produksjon av innhold er tidkrevende og lite økonomisk i seg selv.
Bra innhold, jo takk. Men ellers da?
Kåringen der jeg vant Årets Reiseblogg, eller Norges beste reiseblogg, som kåringen het offisielt året før, kom overraskende på meg. Ikke på grunn av at innholdet, teksten og bildene ikke holder mål. Med 15 år som journalist og reportasjefoto bak meg, kan jeg levere varene på linje med de fleste andre i bransjen når jeg vil.
Men utseende??…
Layout var ikke oppdatert og modernisert på mange år. Riktignok hadde jeg fått gjennomført noen tilpasninger gjennom et lite firma, men slikt koster penger. Mye penger. Som frilansere flest har jeg med lav og usikker inntekt i perioder, og dermed j ikke råd til å betale for en total makeover på reisebloggen.
Og dessuten, hva ville jeg lære av å få andre til å gjøre jobben for meg? Ikke en pøkk. Å sette hele jobben ut ville kun være brannslukning inntil neste gang update error blusset opp fra asken eller når behovet for nye endringer i layout melder seg.
Da jeg fikk opprettet min side i domenet Linnsreise.no ved hjelp en hyggelig og hjelpsom bekjent, visste jeg fint lite om verken behov for utvidelser, profesjonalisering og hva som krevdes av grunnkunnskap for å hoste min egen side. Særlig det siste visste jeg lite om. Som journalist var jeg vant til å ringe eller hyle etter IT-ansvarlig hvis noe gikk i stå. Så kom det raskt en eller annen Jon eller Per og fikset problemet. Jeg tenkte ikke særlig langt fremover i forhold til drifting av Linns Reise, og slett ikke at ønsket om en mer profesjonell side gradvis skulle melde seg.
.com eller .org?
At det ikke er noen fordel å bruke WordPress.org når man er helt grønn, ante jeg heller ikke noe om. Heller ikke at WordPress.com er basert på et helt annet driftsystem enn .org. Mens .org forutsetter at man drifter siden selv, er .com driftet og styrt av WordPress sine egne tema og plugins, og hostet av WordPress selv.
WordPress.org tillater gratis nedlastninger av utvidelser og plugins, mens de fleste utvidelser utover den begrensende standardmenyen, må betales for hos WordPress.com.
Altså; kort fortalt: WP.com hoster siden for deg, men tar betalt for de fleste tilleggsprogram, og har færre muligheter.
WP.org forutsetter at du selv driften siden, men gir mange flere muligheter til tilleggsprogram og utvidelser, der de fleste er gratis.
For en som kan litt mer enn meg, er det ingen tvil om at .org, som jeg altså har valgt, er den beste. Men det krever litt kunnskap, eller at man har en IT-Jon eller IT-Per som kan ringes ved plutselig og akutt behov.
Det verste jeg vet er ikke at et program kræsjer. Det er at programmet kræsjer uten at jeg vet hvorfor! Er det meg eller programmet/appen som bør justeres? Eller er det kanskje bare midlertidig vedlikehold fra leverandørens side?
Etter to -tre årlige kræsj og update error, med påfølgende sinte mail til Domeneshop om at de må fikse siden min, innså jeg behovet for å lære litt om «gramatikken» i WordPress.
Introduksjonskurs
Jeg søkte våren 2018 etter WordPress-kurs på nett, og fikk opp flere alternativer. Qross Kurssenter kom opp som ett av alternativene, med tilbud om flere typer kurs i det populære publiseringssystemet.
–Finnes det et lynkurs i WordPress, spurte jeg?
Svaret var desverre, men ikke uventet, nei. Det finnes ikke noen snarvei til å bli mester i WordPress. Derimot kunne Qross tilby en rekke forskjellige kurs; fra en dags innføringskurs, til ukeskurs hvor man lærer alt om hvordan du installerer og setter opp en WP-side. I tillegg tilbys dagskurs i oppsett av egne tema, sikkerhet og WP for nettredaktører. Mer avanserte og spesialiserte kurs i Adobe, bygging av profesjonelle sider, samt workshop for viderekommende og administrering av innholdspublisering er også på kurslisten.
Jeg skulle naturligvis aller helst et femdagerskurs, men med begrenset tid og midler, sto valgets kvaler mellom introkurs, temakurs eller sikkerhetskurs.
Jeg ble anbefalt å velge innføringskurset, med Hans Aamodt som instruktør.
Dette lærer man
Innføringskurset er et dagskurs for den som ønsker å lære å bruke verdens mest populære publiseringsløsning. WordPress passer for å lage både nettsider og blogger, uavhengig av størrelse. Her er det tusenvis av maler og tilleggsfunksjoner, men det er også en jungel å gå seg vill i for en som ikke kan grunnprinsippene.
WordPress-systemet er basert på temaer, som ved ett klikk lar deg endre utseende på hele websiten. Det finnes i tillegg en mengde innstikk/plugins man kan installere for å få den funksjonaliteten man ønsker. Ulempen er at personlige tilpasninger kan tilbakestilles når man endrer tema, hvis man ikke gjør det riktig. Kan man litt om dette, er det ikke vanskelig å «rydde» opp. Men igjen, man må vite hva man driver med. Som bruker av WordPress.org har man dessuten fri tilgang til å redigere kildekoden.
Innføringskurset tar for seg installasjon, oppsett og bruk av WordPress, samt hva slags websider kan vi lage med WordPress. Man lærer også om fordelene med systemet, og installasjon av WordPress på egen server til bruk som en fullverdig testside på egen maskin.
I løpet av dagen går man gjennom bruk og valg av sider, menyer, kategorier, tagger/stikkord, widgeter, utvidelser /plugins og installasjon og bruk av temaer/maler.
Nyttig men tidkrevende
I løpet av én dag er det ikke tid til å gå inn på detaljer i forhold valg av sider, plugins, widgeter og så videre.
Men jeg lærte viktigheten av å installere lokalt på egen side, i tillegg til den internettbaserte websiden. Ved å installere en kopi på egen maskin, kan du teste ut nye ting uten at de synes utad eller påvirker den «ordentlige» nettsiden før du vet at det fungerer. Her kan du teste ut nye funksjoner, jobbe med siden uten nett-tilgang, og du kan slipper å betale eksterne leverandører.
Viktigst av alt; ved å teste lokalt man kan sjekke om en plugin fungerer sammen med den malen man har valgt å bruke. Kræsjer den i testversjonen, la være å installere den på websiden før du har gjort de nødvendige tilpasningene.
–Dette er et tidkrevende arbeid hvis det er snakk om mange plugins, men det er den eneste sikre måten å gjøre det på, understreker kursholder Hans Aamodt.
For å installere lokalt, må man ha en programvare som simulerer oppsettet på webhotellet du bruker utad. Her brukte vi Mamp, altså ikke pro-versjonen, som tilbyr en pakkeløsning med webserver, database og programvare med enkelt oppsett.
Videre var det interessant å lære om snarveier til bilderedigering, hvilke bildefiler som gjør siden «tyngre» enn nødvendig, samt hvordan disse kan konverteres til mer brukervennlige filer.
Vi gikk også innpå forklaringer av de forskjellige funksjonene bak «dashbordet» til ferdig opprettede websider. Jeg oppdaget at ting jeg trodde jeg hadde god kunnskap om, i beste fall ville gitt karakteren NG på ungdomskolen på 80-tallet.
Usynlig , men viktig
Kurset ga meg nyttig kunnskap på de områdene jeg ønsket å lære om. Men det ga meg også litt annen kunnskap enn jeg hadde forstilt meg, men med positivt fortegn. Mye av det grunnleggende i WordPress foregår bak scenen. Det er først når dette er på plass, at man kan begynne å leke de mer visuelle komponentene som tema, farger, utvidelser og sidefunksjoner. Jeg fikk klar beskjed at kursleder Hans om at jeg måtte utvise tålmodighet og sette meg inn i de grunnleggende tingene han gikk gjennom, hvis jeg skulle unngå problemer i fremtiden.
I tillegg til at jeg nå har en større forståelse av hva jeg kan gjøre og ikke gjøre uten å risikere kræsj annenhver dag, har jeg også lært meg noen teknikker for å sikre denne delen av driften. Jeg har lært nok av det grunnleggende til å stille nye spørsmål, og etterhvert til å kunne ta videre kurs og utdanning innen det mer visuelle, som står høy på lista.
Som ofte ved tilføring av mye ny kunnskap på en gang, sitter jeg igjen med nye spørsmål etter kurset. Men jeg ser nå at Worpdpress.org gir uendelig mange muligheter for utvikling av siden min. Men man må ta seg tiden til å lære de grunnleggende prinsippene om hvordan systemet fungerer.
For min del ga innføringskurset nyttig kunnskap om grunnprinsippene i WordPress,. Jeg har fått større fortståelse av hvorfor siden av og til kræsjer ved bruk av nye plugins og tilleggsfunksjoner, og hvordan jeg kan tilbakestille, eller «rydde opp» igjen. Med denne kunnskapen som basis blir det enklere å tørre å prøve ut nye ting, uten å få panikkangst hvis noe skulle kræsje eller ikke se ut slik jeg forventer på første forsøk.
Kurset er gjort i samarbeid med Qross kurssenter i Oslo.
Så godt at det heller ble kurs enn å slette bloggen. 🙂 Jeg er helt enig med deg, det klikker nesten for meg når et program eller en nettside ikke virker, og jeg ikke finner ut hva problemet er. Håper litt nytt påfyll med kunnskap får frustrasjonen ned, og motivasjonen opp. 🙂
Godt å høre at det er flere enn meg som blir frusterert og får angst av tanken på atd et skal kræsje neste gang jeg rører en tast. Det hjelper med faglig påfyll, men det dukker jo også opp nye spørsmål hele tiden 🙂