Fra forfall til hotellidyll i Sogndalstrand
Sogndalstrand kulturhotell sørger for at den idylliske bygda i Rogaland har besøk året rundt.
Det unike hotellet midt i Sogndalstrand består av ti separate gamle trehus, med hovedgata som “lobby”. Bygningene er fredet, og de 24 gjesterommene har beholdt den opprinnelige stilen.
– De fleste turistene er nordmenn, men vi har noen amerikanere og franskmenn også, forteller innehaver Eli Laupstad Omdal.
Amerikanere er ofte på ferie i Norge for å søke opp sine røtter, og det er ikke uvanlig at de spør Eli om hun kjenner til konkrete navn på deres etterhvert fjerne norske slektninger.
– Det hender faktisk at jeg klarer å spore opp personene de ønsker å oppsøke, og sette dem i kontakt med hverandre, smiler Eli.
Sogndalstrand kulturhotell er medlem i De historiske, og holder åpent hele året. Mens det som sommeren er turistene som dominerer, er vinterhalvåret i stor grad viet til kurs- og konferansegjester.
Hotellets restaurant har spesialisert seg på lokale retter som lam, breiflabb og andre kortreise produkter. I tillegg er de hjemmelagde lappene verdt å smake til kaffen.
Ei bygd i forfall
Idéen om å starte hotell i Sogndalstrand begynte i 1993. Da bodde Eli ett år i Frankrike sammen med mannen sin, og tanken på å starte opp noe i den gamle bygda når de kom hjem streifet dem.
Hun husket stedet fra det første besøket i 1982, som en gammel, forfallen spøkelseslandsby.
– Det så skikkelig ille ut her. Alt var i forfall. Men vi så samtidig muligheter i den gamle stolte bygda fra seilskutetiden, forteller innehaveren.
Idag er Sogndalstrand blant de mest besøkte stedene i Rogaland. Bygda har i dag 80 fastboende , og er vernet av Riksantikvaren på grunn av sin bebyggelse og kulturlandskap med villsau og unik kystkultur. Riksantikvaren har gitt stedet kallenavnet «Kystens Røros».
Lever godt og sakte
I 2003 ble Sokndal som første kommune i Norden medlem av den internasjonale bevegelsen Cittaslow. Dette er en internasjonal bevegelse som ble startet i Italia i 1999. I dag er det 150 kommuner som er medlemmer av Cittaslow, fordelt på 25 land. Idéen bak konseptet er at man skal bremse ned litt i hverdagen og prioritere livskvalitet og det gode liv. Sokndal arrangeres også en egen kjærlighetsuke med fokus på de nære og gode ting.