Sol, sjø og chill på Tunisias riviera
Kronekursen gir lite for pengene i Sør-Europa, men tar du turen over Middelhavet er det fortsatt mulig å gjøre sydenferien rimelig. Tunisia byr på flotte strender, god mat og laidback stemning.
Det nordafrikanske landet var tidlig ute med å lokke til seg solhungrige nordboere. Allerede på 1960-tallet dro mine foreldre på chartertur til Djerba og Tunis.
Første gangen jeg besøkte landet var på en chartertur til Sousse i 1990, mens jeg studerte i Frankrike. I voksen alder har jeg vært i Hammamet to ganger, først i 2019 og så nå i 2023.
Landet har ikke mindre enn 575 kilometer kyst, hvorav store deler består av hvit sand og flere strender med blått flagg-sertifisering. Hammamet, Cap Bon, Sousse, Port El Kantaoui, Monastir og Djerba har lange tradisjoner med å ta imot turister.
Nord-Afrika for nybegynnere
Jeg har som nevnt besøkt Hammamet to ganger de siste fire årene, og har allerede planer om å reise tilbake hit i mai 2024.
Grunnen til at jeg dro hit i 2019 var at det hvert år holdes et internasjonalt svømmestevne for masters, det vil si for veteransvømmere, i Tunis og i Hammamet. Med innkvartering på hotell ved stranden i Yasmine Hammamet, har vi strand, butikker og alt vi trenger i gåavstand. På den siste turen reiste jeg sammen med mannen min og en svensk svømmevenninne og hennes mann.
Yasmine Hammamet ligger en knapp mil unna selve byen Hammamet, men taxi koster ikke mye mellom de to stedene.
Fra stranden er det kun fem minutter å gå til den nye, lokale medinaen. Her finner du butikker, basarer og spisesteder. Og selvfølgelig tehus. Å være i Tunisia uten å drikke myntete ville være trist, da dette er en opplevelse både i smak, farger og lukt.
Nord-Afrika har rykte på seg for å være ganske slitsomt når det gjelder pågående selgere. Mange steder er det lagt opp til pruting, og av og til kan det være en prøvelse å bare å gå gjennom en gate der det finnes en eller annen form for sjappe eller butikk.
Om butikkeierene i Hammamet har fått beskjed om å la turistene være i fred, vet jeg lite om. Men her trenger du ikke å bekymre deg over masete selgere. De fleste lar det passere i fred, og de «verste» nøyer seg med en eller to vennlige oppfordringer til å titte på varene deres.
Hammamet by
Selv om Yasmine Hammamet har alt du trenger for å nyte ferien, bør du absolutt ta turen til Hammaet by minst én gang. Byen har drøye 100.000 innbyggere, med strand og vannsportmuligheter i umiddelbar nærhet.
Ønsker du å oppleve litt av den genuine nordafrikanske stemningen, med trange smug, fargerike dører og yrende folkeliv, er den gamle medinaen et must.
De fargerike dørene og mosiakkdekkede veggene er til tross for tidens tann, utrolig godt vedlikeholdt.
Vi fikk omvisning av Souhail, en hyggelig engelsktalende ung mann fra den lokale seilklubben. Dette gjorde at vi også fikk litt lokalhistore på kjøpet.
– Her bodde bestemoren min, men hun solgte huset fordi det ble for dyrt, forteller han.
Det er enkelt å forestille seg at prisene i løpet av de siste 50 årene har flerdoblet seg i denne en gang så bedagelige festningsbyen.
Vår vannsportinstruktør og selvutnevnte guide advarer oss mot å spise på restaurantene ved vannkanten.
– De er svindyre, sier han.
Etter å ha sagt hadet til Sohail finner vi likevel ut at vi skal ha en snack og en is, og inntar en av stedene han advarte oss mot. Til vår positive overraskelse er ikke prisnivået skremmende, selv om det er noe høyere enn snittet i området.
30 kroner for en stor is og under femtilappen for en varm ostesandwich kan vi leve med.
Tunisia er et av landene der vi nordmenn fortsatt får god valuta for kronene, eller rettere sagt; dinarene.
Greit å vite
Selv om mesteparten av Tunisias befolkning er muslimer, er landet formelt sekulært, det vil si at stat og religion er adskilt. Dette betyr at turiststedene er forholdvis liberale, og ganske så likt det man er vant til fra andre siden av Middelhavet. Du kan med andre ord på gå med shorts og topp i gatene uten at noen reagerer. Ønsker du et glass vin til maten, prøv gjerne en av de lokale vinene. Magon-vinen kommer i både hvit, rosé og rød, og står ikke tilbake for franske og spanske viner, synes vi.
Det kommer nok overraskende på mange at Tunisia produserer en god del vin, i tillegg til oliven. Landet har forøvrig rundt 75 millioner oliventrær, og er blant de største produsentene av oliven på verdensbasis.
Reiser du ut på landsbygda er kleskoden imidlertid noe mer konservativ, og vil du besøke en moské må du naturligvis følge reglene om å dekke til knær og skuldre. Et løst sjal over håret er også i tråd med lokal skikk.
Reise, prisnivå, standard og service
Vi betalte drøye 700 kroner for dobbeltrom med fullpensjon på Hotel El Mouradi Hammamet. Du kan da forsyne deg av soft drinks og is, kaffe og pizza ved bassengbaren gratis hele dagen.
De to siste dagene hadde vi kun frokost inkludert, og betalte da rundt 600 for dobbeltrom med sjøutsikt.
Ettersom Tunisia bruker egne dinarer/denarer, merker man ikke så mye til den lave kronekursen som man gjør i Europa. I mai 20023 var 1 tunisisk dinar 3, 50 norske kroner.
Når de gjelder standarden på hotellet er det rangert til 4 stjerner. Dette skyldes nok alle fasilitetene, det flotte bassengområdet og en helt utrolig innholdsrik lunsj- og middagsbuffet. Rommene er gullende rene, men noe slitte. På grunn av nedgangstider og sviktende turisme etter 2015 har ikke hotellene kunnet pusse opp rommene slik de ønsker. Servicen og vennligheten til personalet er derimot veldig bra. Vi fikk først et rom med inngrodd røyklukt, til tross for at det ikke er lov å røyke inne. Da vi spurte om å bytte rom, ble vi oppgradert til en suite med sjøutsikt.
Vi reiste med Turkish Airlines og betalte ca 3500 korner t/r per pers i mai 2023. Du kan også fly med blant annet Lufthanse og Air France, med ett flybytte underveis. Ifølge den tunisiske ambassaden i Stockholm vil det sommeren 2023 gå direkte fly fra Arlanda til Tunis.
Sikkerhet
Mange har spurt meg om det er farlig å reise til Tunisia. Terrorangrepene utenfor Sousse i 2015, og på Bardomuseet i Tunis året før, drepte henholdsvis 27 og 22 personer. Flesteparten var utenlandske turister. Attentatene gjorde at turismen fra vestlige land stoppet opp, og Tunisia ble stemplet som en no-go-destinasjon i flere år.
I dag merker man lite til dette, og turistene er sakte med sikkert på vei tilbake. Turistpolitet er av den vennlige sorten og er godt synlig flere steder, men stemningen er rolig og avslappet.
Mens vi var i Tunisia i mai, ble en synagoge på øya Djerba angrepet i forbindelse med en pilgrimsferd for jøder. Selv om hendelsen var tragisk og krevde fire liv, var dette rettet mot det jødiske samfunnet og deltakerne i pilgrimsferden, og dermed ikke mot turister slik de to tidligere angrepene var.
Jeg følte meg aldri utrygg i Tunisia, verken i Hammamet eller på rundreisen med guide i sør-Tunisia. Faren for terrorangrep er nok ikke større her enn i en i en del europeiske land akkurat nå.
Ting endrer seg her som på andre steder, så mitt beste tips er å holde seg oppdatert på hva som skjer dit man skal.