Sommer i Lofoten: Tips til overnatting og spisesteder
Å finne overnatting i Lofoten kan være en utfordring midt på sommeren, og det kan være lurt å bestille på forhånd hvis du vil sikre deg og dine soveplass til en rimelig pris i juli eller august.
Planlegger du tur til Lofoten? Her er noen tips til overnattingssteder og spisesteder, basert på stedene vi besøkte i 2019.
Henningsvær: Rorbuliv og klatreburger
Vi var sent ute med å bestille rom den første natten i Lofoten, og jeg var forberedt på å måtte overnatte i bilen. Å finne overnatting på én dags varsel under kr 2500 i Lofoten er ikke enkelt, selv ikke selv når kalenderen nærmer seg september.
Etter en google- og ringerunde i bilen på tur sørover fra Tromsø, fant jeg likevel et ledig rom på idylliske Lofoten Arctic Henningsvær Hotel. Det hvite trebygget ligger ved innkjøringen til fiskeværet, kun en kort spasertur over broa fra sentrum.
Ettersom vi hadde med hund, fikk vi rom i en av rorbuene. Bak det tømmerlagte inngangspartiet gikk døren inn til og et lunt soverom med lyse vegger og utsikt til vannet. Prisen var også overraskende bra, kun kr 1490 for oss tre, inkludert frokost for oss tobente og vask etter den firbente.
Alt i alt, fikk vi veldig bra value for money hos Lofoten Arctic.
Klatreburger på brygga
Middagen i Henningsvær tok vi på den rødmalte kafeen til Nordnorsk klatresenter, som ligger midt i bryggesentrum av fiskeværet.
Vi satte oss ved bordet ute og bestilte fiskesuppe og Klatreburger, som er stedets signaturburger.
Vi kunne valgt å sitte inne i varmen, men utsikten utover den smale vågen er verdt å nyte. På denne tiden av året er det ganske stille, men under lofotfisket og Skrei-VM i mars fylles den lille «fiskelandsbyen» med knappe 500 fastboende opp av båter, fiskere og tilskuere.
Klatrekafeen holder åpen helt til jul, og tar så pause i tre måneder fram til mars, når topptursesongen for ski starter. Er du glad i klatring og har litt erfaring, kan du også bli med på guidede turer utover høsten så lenge været tillater det.
Låvekafe og overnatting på Hov
Legger du veien rundt Gimsøya, bør du ta turen innom Låven på Hov.
Den rustikke låvekafeen holder åpent hele året fra morgen til kveld, og serverer god mat og varm og kald drikke av mange salg. Vi nøyde oss med et par saftige sjokoladekakestykker og kaffe latte etter et bad på den hvite sydenlignende stranden rett over veien.
Vil du sove over på vakre Hov, er det mulig å leie rom et steinkast unna Låven. Her ligger Lofoten Lodge, som tilbyr tomannsrom fra rundt kr 1600.
Leknes: Grillet klippfisk i urbane omgivelser
Å kalle Leknes med drøye 3000 innbyggere for «urban» er kanskje å overdrive. Men på disse kanter er restaurant DIGG det nærmeste du kommer urbant.
Restauranten som åpnet i 2019 bruker lokale råvarer og serverer fiskeretter, kjøttretter og vegetarretter.
Jeg valgte grillet klippfisk, etter anbefaling fra kokken. Siden jeg elsker fisk og dette er Lofoten, ble jeg ikke skuffet denne gangen heller. Vi satt ute, med utsikt til hovedgaten i Leknes. Etter utallige timer på diverse byggekanter, med blikket festet mot en blå fjelltopp, hvit seilbåt eller en buktende brennmanet, var det faktisk helt ok å føle litt på småbylivet igjen.
Hos DIGG kan du også få de fleste rettene i to størrelser; halv eller full porsjon.
Reine: Sjøgressburger og tørrfesklampe og rorbunatt
Handelsstedet Sakrisøy ble kjøpt av familien Gylseth i 1880-årene, og har siden drevet med foredling av fisk kombinert med utleie av senger og rorbuer. I 1992 startet Anita Gylseth, Anitas Sjømat AS. Stedet ligger idyllisk til egen restaurantdel og mulighet til å sitte ute og nyte synet av fjorden og de mektige tindene som omkranser stedet. Mest oppmerksomhet fanger likevel de store lysekronene i taket på restauranten. De består av intet annet en kortreist tørrfisk .
Familiebedriften produserer egne produkter som røkt laks, røkt blåkveite, røkt hval, tørrfisk med mer. I baren kan du få populære retter som kongekrabbe, ferske reker, sashimi, hvaltataki og seaweed veggiburger.
Jeg valgte sistnevnte, det vil si veganburgeren med sjøgress. Sjøgresselsker som jeg er, tar jeg gjerne en til av denne sorten neste gang jeg kommer til Reine. Jeg anbefaler andre å prøve det samme. Hvis man like sjøgress, vel og merke.
Med tærne i tangen hos Møllers rorbuer
Mellom Sakrisøya og Reine sentrum ligger Møllers Rorbuer. Her leide vi en rorbu med stue, soverom, kjøkken og hems til kr 1200 inkludert hunden, men uten rengjøring. Prisene på rorbuene hos Møller var en del lavere en hos de andre i området, men vi hadde absolutt alt vi trengte for oppholdet.
Vi parkerte bilen rett ved hytteveggen, og hadde svaberget og sjøen som nærmeste nabo utenfor stuevinduet. Bare utsikten over fjorden mot Reine sentrum er verdt noen tusenlapper for de ivrigste instagram-bloggerne.
Prisene hos Møllers Rorbuer ligger på mellom 800 og 1500 kroner, avhengig av størrelse og standard. To av rorbuene er også vinterisolert og kan leies hele året, fortalte innehaver Møller.
Ballstad: Spis torsketunge og sov på Kræmmervika i Ballstad
Det lille fiskeværet som ble bygget på 1800-tallet av familien Jentoft ligger kun en kort kjøretur fra Leknes.
Er du glad i fisk og klassisk lofotidyll, bør du stikke innom Kræmmervika restaurant og rorbuer. Her serverer Svein Kåre og Edyta Johnsen torsketunger og andre fiskeretter på bryggekanten. Både jeg og min bedre halvdel digger torsketunger, og selv om Ørjan vokste opp på Reine som dedikert utøver av barneidretten torsketunge-skjærer, mener han at Edytas tunger er noe av de beste han har fått servert på mange år.
Her kan du også overnatte i rorbuer, som ligger helt nede i vannkanten.
Les også: Sjekk disse strendene i Lofoten
Svolvær: Overdådig rekesmørbrød på bryggekanten
Med både Hurtigruteanløp, fergekai og flyplass, er sjansen stor for at du dumper innom Svolvær i løpet av lofotoppholdet. Den lille byen med under 5000 innbyggere er ikke bare administrasjonssenteret i Vågan kommune. Svolvær er også den største byen i Lofoten, og ligger vakkert til mellom bratte fjell og blåturkist hav.
Enten du skal ha en matbit mens du venter på å komme deg videre, eller bare vil slappe av og nyte utsikten mot torget eller havnepromenanden, er Du Verden et godt valg. Stedet har Lofotens lengste uteservering, naturligvis med utstyr som lamper, parasoller og pledd for å ruste gjestene mot vær og vind.
Du kan velge mellom alt fra sushi til pizza og småretter, til hovedretter laget av lokale råvarer.
Mitt tips er det overdådige rekesmørbrødet, med noen av de beste og saftigste rekene jeg har smakt på lenge.
Man forventer så klart en viss standard når man bestiller reker i Lofoten, men dette var bedre enn forventet!