Sommer i Tjust skjærgård
Hvis du reiser rett østover fra Göteborg, vil siste bit av fastland før du vasser ut i Østersjøen være en brygge eller strand rett nord for Västervik.
Den lille kystbyen Västervik med drøye 20.000 innbyggere er porten til Tjust skjårgård. Utenfor ligger mer enn 5000 herlige øyer og holmer.
I løpet av oppholdet mitt, som var ien pressetur i samarbeid med Visit Sweden, besøkte vi byens nyeste restaurant og skjærgården fra basen vår på spahotellet Gränsö slott.
ABBA-Bjørns hotell
For svenskene er Västervik kanskje mest kjent som barndomsbyen til en firedel av ABBA. Björn Ulvaeus vokste nemlig opp i Västervik, og i fjor åpnet han et helt nytt hotell- og restaurantkompleks i hjembyen. Slottholmen er navnet på ABBA-artistens delvis flytende hotell-, spa- og restaurantanlegg, som ligger midt i byen ved Stegeholms kanal.
Hotellet har 33 flytende rom og 10 suiter, som er inspirert av ABBAs historie og musikk. Rommene har forskjellige tema, og den lyseblå Mamma Mia-suiten er vanskelig å ikke falle pladask for. Her kan du nyte solnedgangen og sjøutsikten på balkongen, mens du spiller 70-talls hits fra et av de populære albumene i bakgrunnen.
Restauranten har servering både ute og inne, og på varme sommerdager er det perfekt å sitte ute på den store terrassen og nyte en av Bjørns egne lunjsfavoritter fra oppveksten i Västervik, eller fra de mange reisene jorden rundt med ABBA.
Vår vert Jakob Franzen viser oss menyen og kommer med dagsferske anbefalinger.
– Hva med for eksempel Mor Ainas Strömming, med saffranspickles, chips og dillkrem? Eller kanskje Björns kalops, som er intet mindre enn høyrygg av okse, med poteter og rødbeter.
Vi kan også velge mellom friske sommersalater, sjøretter, kjøttretter og annen kortreist mat. Hadde vi kommet til middag, kunne vi valgt en såkalt «Avsmakingsmeny», som er en tapas av kveldens retter.
Skjærgårdsspa i sydende omgivelser
Gränsö slott ligger som en grønn oase på en halvøy rett utenfor sentrum av Västervik, og er en av Sveriges få firestjerners slottshotell. Nærmeste nabo er Østersjøen og skjærgården, og et steinkast unna ligger Ekholmen med klippestrand og utsikt rett mot havet og horisonten.
Med egen strand, stor gressplen, badehus og et turkist basseng får jeg følelsen av å være mye lengre sør enn 57.4 grader nord. Hotellet har kun 52 rom, som har direkte utgang eller utsikt mot hagen og sjøen.
Med hele åtte basseng, fordelt på innendørs- og utendørsavdelingen, slipper du sannsynligvis å blir sprutet ned ufrivillig når du tar morgendukkert eller kveldsbad med eller uten bobler i vannet.
Nede ved stranden ligger et badehus i gammel nostalgisk stil, med solsenger på taket og badstue innendørs.
Vi rekker ikke å få med oss den anbefalte middagen på hotellet, men slottsfrokosten på hotellets Orangeri er absolutt ingen dårlig erstatning.
I elegante omgivelser velger vi mellom müsli, yoghurt, fersk frukt, bær og ferske bakervarer, samt lokale spesialiteter som Tjustbog og hjemmelaget sild, og varmrøkt laks.
Jeg skulle gjerne hatt flere dager her, og Gränsö slott står på listen over steder jeg har lyst til å ta med mannen min en gang i framtiden.
Slow life på Hasselö
Selv om livet er behagelig nok på Gränsö slott , kan vi ikke reise fra Västervik uten å ha vært på båttur og besøkt en av øyene i skjærgården.
Fergen plukker oss opp på brygga rett utenfor hotellet, og tar oss med på en drøy times cruise forbi holmer og skjær til Hasselö.
I dag er det 35 fastboende på Hasselö, som er en av de største øyene i skjærgården. Innbyggerne nyter godt av helårsferge til fastlandet, ungdomsherberge og lørdagspub året rundt. Om sommeren er det både butikk, restaurant og massevis av ulike aktiviteter.
Vel framme, legger fergen til ved en brygge midt på den store gyllne sandstranden, der badeløver og kajakkpadlere nyter ettermiddagssolen i det stille vannet.
Rundttur med Thomas
Innenfor brygga står Thomas Liev og venter på oss med firhjulingen sin. Thomas er en godt voksen øyboer med glimt i øyet og lun humor. Han vokste på naboøya Sladö, og har jobbet på fastlandet i mange år. Nå som han er pensjonist har han flyttet tilbake til det fredelige øylivet og bor på Hasselö.
Han ber oss hoppe opp på tilhengeren og tar oss med på rundttur på øya.
Etter noen minutters grusvei-humping på gjennom blomsterengene, stopper Thomas. Han snur seg mot oss og peker på et lite hus ved veikanten.
– På 1800-tallet bodde det 220 personer her, og fra 1864 til 1972 var dette huset øyas skole. Men det var mye gjennomtrekk av lærerinner her, ler han, og fortsetter:
– Det var nemlig et krav om at lærerinnen her skulle være frøken, i ordet rette forstand. Men en etter en ble de «av-frøknet» ettersom de fikk seg kjærester, ler han.
Thomas kjører oss videre rundt øya. Han viser oss også sin egen lille røde «stuge» med båthavn og brygge, som kunne vært tatt rett ut fra «Vi på Saltkråkan».
Så slipper oss av ved den sommeråpne landhandelen ved fergeleiet.
Siste stopp for oss er Restaurant Sjökanten, som er en av to spisesteder på øya. Med leide sykler tråkker vi to bedagelige kilometer gjennom de flate landskapet ut til Slågaudden og den lille restauranten på sørvestsiden av øya. Her får vi servert en nydelig treretters middag med lokale fiskeretter og kaldt øl, før vi tar taxibåten til Anna Pia tilbake til Gränsö slott.
Gillar du Sverige? Les også: Åtte grunner til å besøke Öland