Storby og skitur med samme bag
Ved å pakke smart holder det med 40 liter håndbagasje for helgeturen. Den samme 40-literen er også blitt fast følgesvenn på skiturer med hunden.
Jeg fikk i november teste en valgfri sekk eller bag fra sekk- og bagprodusenten Osprey. Tidligere hadde jeg lest «Den lille pakkeboken» av Dagmar Goovaerts Bern. Boken er forfatterens resultat av å være lei av å vente, og er en guide til deg som vil reise lett og smart.
Bagvalget mitt falt på Osprey Transporter 40; en 40 liters limegrønn kombinert ryggsekk/bag.
Ved hjelp av Goovaert Berns 107 siders oppskrift til hvordan jeg overlever med kun håndbagasje, ble helgeturen til Minsk i november første test.
Ufrivillig verdensturné
Før jeg går videre, vil jeg fortelle hvorfor jeg ser det som et mål å kunne å kutte ut koffert eller stor bag. Her er noen av mine sterkeste hovedargumenter for å pakke alt jeg trenger i håndbagasjen:
Det er spennende å komme til et nytt sted. Men en type spenning jeg fint kan være foruten er de minuttene mellom «last baggage on the carousel»-beskjeden på skjermen og øyeblikket da jeg innser at min bagasje slett ikke befinner seg på «the carousel». Ved flere tilfeller har jeg og bagasjen befunnet seg på to forskjellige kontinenter etter estimert felles ankomst til bestemmelsesflyplassen.
En gang jeg var reiseleder i Peru, manglet et par i reisefølget vårt sin bagasje etter ankomst Lima. Heldigvis tok paret situasjonen veldig sporty. Til og med da det drøyde hele tre dager før bagasjen deres kom. De to koffertene hadde reist hver sin vei rundt kloden før de dukket opp på hotellet i Cusco i Andesfjellene.
Du får som regel refundert utleggene for de nødvendige klær og utstyr fra forsikringsselskapet ditt ved hjemkomst. Men når du har kun har tre dager til disposisjon på en langhelgetur i Dubai, er det kjedelig å bruke den første halve soldagen til å navigere gjennom shoppingmallene for å finne et passende strandantrekk. Eller når bagasjen står igjen i Moskva, og vi er på todagers stopover i Saigon på tur til Filippinene. Så viser det seg at neste fly ankommer Saigon først etter at vi er reist videre. Sistnevnte løste flyselskapet ved å sende bagasjen ved en annen rute, så all ære der.
Det ordner seg som regel til slutt, men det er unødvendig å kaste bort dyrebar tid på alt som forsinket bagasje medfører.
En annen god grunn til å reise med kun håndbagasje er vekten. Håndbagasjen har sine klare begrensninger på vekt og volum. Dette kan variere fra 8 til 23 kilo avhengig av flyselskap, men det er uansett lettere enn en koffert eller bag som du må trekke med deg eller slite med å få opp på ryggen. Med åtte kilo til rådighet bør du få plass til det du trenger for en helg hvis du pakker fornuftig og planlegger litt.
Jeg er dessuten lei av å vente på at bagasjen min skal kommer på rullebrettet. Kan jeg unngå ventingen, er dette tid spart, og jeg kan gå rett til taxikøen før de andre. Dette er grunn nok til å reise med håndbagasje for min del.
Storbybag og skisekk
40-literen fra Osprey egner seg like godt som bag som den gjør på ryggen. Jeg har tidligere foretatt noen forbrukertester av bager, og flere av de mest gangbare utgavene har seler som kan brukes både på ryggen som sekk, i tillegg til en rem som gjør bagen egnet til å bære over skulderen. Tidligere har jeg ikke funnet noen bag der sekk-funksjonen vært fungert optimalt. Dette har Osprey løst ved å ha monterbare ryggseler og bærerem, som begge er perfekt utformet til sitt bruk. Når den ene ikke brukes, puttes den inn i en lomme under lokket på bagen.
Jeg elsker rolige langrennsturer med hunden min, og har brukt Ospreysekken flere ganger som tursekk i fjellet. Den sitter like godt på ryggen som en spesialsekk, og har i tillegg tversgående remmer som kan festes over brystet får å sikre den ytterligere på ryggen.
En annen fin detalj er de tynne innvendige remmene, som gjør at tøy eller bagasje ikke blir liggende og rulle i bagen når den ikke er full.
Her ser dere de praktiske remmene som kan gjemmes i en egen rygglomme ved behov:
Dagmars pakketips
Før jeg skal ut og reise, går jeg derfor en ekstra runde meg selv og spør; Kan jeg klare meg med håndbagasje denne gangen? På lengre turer som krever spesialutstyr går det naturligvis ikke.
Hvordan bør man så pakke for å få plass til mest mulig, og samtidig unngå at klærne krøller seg?
I «Den lille pakkeboken» fant jeg mange gode tips, fra tradisjonell bretting til bunting og rulling av klærne. Den siste er blitt min nye favoritt. I Forsvaret lærer ungdommer å rulle alle plagg før de legges sammen. Dette er faktisk ganske så genialt. Det tar liten plass og du unngår krøller. Det beste ved denne metoden er likevel at alle klærne er synlige fra toppen, hvis du legger alle de ferdige rullede plaggene ved siden av hverandre. Du slipper da å flytte og løfte på andre klær for å finne genseren som ligger underst. Ikke-rullbare ting som sko og toalettsaker, legger du i midten, slik at rullene med klær og andre myke ting legges rundt. Når du reiser med kun håndbagasje, må du også begrense toalettsakene til et minimum både når det gjelder antall enheter og størrelse. Prioritering er derfor viktig.
Ulike behov
«Den lille pakkeboken» inneholder en rekke smart tips og informasjon; fra faktabaserte opplysninger som regler og begrensninger på de meste brukte flyselskapene, til tips og råd om hvordan du bør gå frem og hvordan du finner en metode som passer for deg. Boken inneholder tips om planlegging, emballasje, toalettsaker, kombinasjonsmuligheter av plagg, tøffe valg og smart pakking.
Vi har jo forskjellige behov og prioriteringer, og dette tar forfatterne hensyn til i sine tips.
Dagmar Goovaerts Bern er født i Horten, som datter av foreldre som møttes i «The Overseas Club» i Birmingham. Foreldrene hadde hele verden som sin arbeidsplass, og Dagmar hadde besøkt tyve land før hun fylte fem år. Hun bodde blant annet flere år i Uganda, og tilbrakte deler av ungdomstiden i Miami.
Nå er hun selv mor og bosatt i Oslo, og reiser selvfølgelig kun med håndbagasje. Selv på ukelange cruise i Karibia.
Hei Linn!
Takk for hyggelig omtale av ‘Den lille PAKKEBOKEN’.
Nå vil jeg også prøve å reise med sekk, inspirert av årets reiseblogger! Dobbelt smart!