Thams eventyrlige herregård
I et kryss i Orkanger sentrum dukker det opp; et stort hvitt Askepott-tårn, med sirkelrund hvit mur og mørke spir. Bli med på innsiden av Bårdshaug Herregård.
− De har ikke flere omvisninger i dag. Men jeg har fått låne nøkkelen, så vi kan gå inn på egen hånd, smiler Lindis, som bor i Viggja og er oppdretter for hunden vår. På tur nordover er vi på besøk på Viggja, og Lindis tar oss med på sightseeingtur i Orkanger.
Vi har ikke de største forventningene til minibyen Orkanger, så jeg blir stående å måpe et par sekunder ved synet av Askpepott-tårnet som reiser seg mellom to hvite to-etasjers fløyer, med vikinginspirerte treutskjæringer nederst.
Bårdshaug Herregård kunne vært hentet rett ut fra et Disney-eventyr. Men så var også personen som kjøpte huset i 1890, en eventyrer av dimensjoner.
Herregården var hjemmet til gründeren, arkitekten, ministeren, godseieren og konsulen Christian Thams. Etter at han kjøpte huset, bygde han om rom etter rom i forskjellige stilarter, alt etter egne tegninger og inspirasjon. I dag er den gamle herregården en del av det familieeide historiske hotellet Bårdshaug Herregård, der det moderne hotellbygget ligger vegg i vegg med herregården.

HAGEN: Opprinnelig var den store hagen enda større. Nå er et digert kjøpesenter og biltrafikk nærmeste nabo til gården.
Sightseeing på egen hånd
Lindis vrir om nøkkelen til hovedinngangen, og vi går inn med en viss ærefrykt. At vi i det hele tatt får låne nøkkelen til dette minislottet og får gå inn på egenhånd, er i seg selv ganske utrolig. Livredde for å sette spor etter oss, lister vi oss inn i gangen.
Innenfor den hvitmalte gangen henger et kjempeeksemplar av en laks på veggen, som en påminnelse om det sprellende gullet som finnes i Orkla. Elven har sitt utløp noen meter fra der vi befinner oss, og ble flittig nok brukt av jegeren Thams når han var hjemme. Trønderen så tidlig potensialet i lakseelven, og ble etter hvert Europas største lakseprodusent.
Nesehorn på veggen
Vi går inn den første døren til venstre, og kommer inn i en stor stue med sin historie og eierens jaktlidenskap godt lagret i veggene. Dette er biblioteket, eller herrenes stue. Store bokhyller med gamle bøker, en 1800-talls salong og et nesehorn-trofeé på veggen er det første som fanger blikket. Røyken etter 130 år gamle festligheter og sammenkomster kjennes nesten fortsatt.
På den ene kortveggen henger et maleri av eieren; en stram og dekort mann, til forveksling lik en forhenværende konge. Men så var heller ikke kongelige fra inn- og utland ukjente på gjestelistene her på Bårdshaug for hundre år siden. Som den verdensmannen Thams var, omgikk han både kongelige og den øvrige samfunnseliten for sin tid.

STORING: Laksen på veggen vitner om hvilken elv som renner ut i Orkanger. Thams slo seg også opp som lakseeksportør.
Finere bad enn kongen
Mest imponerende er kanskje Herregårdsbadet i underetasjen. Dette var langt forut for sin tid da det sto ferdig i 1907. Da kong Haakon VII gjestet Bårdshaug Herregård under åpningen av Thamshavnbanen i 1908 skal han ha uttalt at badet var flottere enn det kongelige bad. Som hotellgjest i Herregården kan du benytte herregårdsbadets fasiliteter med badstue, dusje og avslappingsstoler.
Rom 307 er Baronesse de Spenglers værelse. For 2490 kroner kan du leie dobbeltrommet som er oppkalt etter Thams første kone, og inneholder hotellets aller fineste møbler. Her finnes vask, med tilhørende bad i underetasjen med privat wc, dusj, bad og badstue.
Multitalentet Christian Thams
Hvem var så denne mannen, som tidvis ble omtalt som Nord-Europas rikeste?
Thams var opprinnelige utdannet arkitekt i Zurich, og ved verdensutstillingen i Paris i 1889 Paris fikk gullmedalje for den konstruksjonen av den norske paviljongen, som var en stavkirke. Fire år senere tegnet han den norske paviljongen til verdensutstillingen i Chicago, der han også var jurymedlem. Han tegnet senere kjente hotell som Øye på Sunnmøre og Union i Geiranger, i tillegg til en rekke større skoler, sykehus og villaer og kirker. Men arkitektvirket ble kun en bibeskjeftelse for den suksessfulle trønderen.
Han grunnla i 1905 Orkla Grube, der han hadde bidratt med pumpeutstyr og fått gjenåpnet gruvene etter at de måtte stenges på grunn av med vann. I 1914 flyttet han til Frankrike og etter hvert Afrika, der han begynte med plantasjedrift og safarijakt. Det siste forklarer nesehornet og de andre eksklusive dyreskallene på veggen i biblioteket på Bårdshaug.
Han grunnla også Thamshavnsbanen, som var i drift mellom Løkken verk i Meldal og Thamshavn i Orkanger fra 1908 til 1974. Den 25 kilometer lange jernbanen var verdens første jernbane som gikk på vekselstrøm, som forsatt er i drift. Banen ble fredet i 2013, og frakter i dag turister.
Etter 2.verdenskrig ønsket Thams å returnere til Orkanger og Bårdshaug, som hadde vært okkupert av tyskeren under krigen. Dessverre ble det ikke noe av, da han like før avreise fra Frankrike døde av lungebetennelse, 80 år gammel.
En fremgangsrik og kreativ mann som Christian Thams, hadde nok også sine fiender. Han gikk nye veier, både i Norge og i utlandet, og ble oppfattet som kontroversiell av mange. Han havnet blant annet i rettsak med fetteren om et aksjesalg, der Thams tapte i høyesterett.
Bårdshaug Herregård og hotell har til sammen 88 rom, hvorav de fleste befinner seg i den moderne bygningen ved siden av eventyrbygget. Men de flotte selskapsstuene i den gamle herregården brukes fortsatt, og de unike historiske rommene i den kan leies til overnatting.
Resepsjonist Irene forteller om en travel tid, med godt belegg nå i sommermånedene.
− Mange velger å overnatte her på vei til og fra Atlanterhavsveien, forteller resepsjonist Irene i et ledig øyeblikk.
Vært obs på at mange av de historiske rommene i herregården ikke har eget bad. Som gjest kan du derimot benytte herregårdsbadet i underetasjen, som var unikt for sin tid og som slår de fleste moderne spaanlegg i eleganse.
Ser jo ut som et virkelig flott sted, det der!