Ti grunner til å besøke Dalarna
Dalarna er den svenske folkekulturens krybbe, der tradisjonene med folkedrakter, røde stugur, spelmannsmusikk og midsommerfeiring fortsatt står sterkt. Her finner du den originale Dalahästen, Carl Larsson-hjemmet og spennende aktiviteter for hele familien.
Dalarnas län ligger kun et par timers kjøring fra Kongsvinger, men er likevel ukjent for mange nordmenn.
Jeg husker Dalarna som et område vi kjørte gjennom på vei nordover til Tromsø da jeg var barn. Mora og den store Dalahästen kan jeg ennå se for meg, men resten av turen er arkivert i hodet under taggen «transportetappe».
Midtsommarshelgen ble jeg invitert av Visit Sweden til å besøke Dalarna for første gang i voksen alder. Jeg skjønner nå at det er dårlig gjort å nedgradere Dalarna til en transportetappe. Dalarne har særdeles mye spennende å by på, og er fullstappet med både natur- og kulturskatter.
Under følger ti steder jeg anbefaler å besøke i Dalarna. Flere av stedene har også egne program og opplegg for barn.
1 Mal din egen Dalahest
Den røde Dalahästen er selve symbolet på Sverige, og kommer i mange forskjellige varianter og mønstre. Det hele begynte på 1700-tallet, da skogsarbeiderne begynte å spikke trehester om kveldene ute i skogen. Hestene ble tatt med hjem og gitt som gave til barna. På 1800-tallet begynte man å male hestene med den lokale rødfargen, som siden er blitt kjent som falurødt.
De rødmalte hestene ble etterhvert dekorert med lokale rosemalingsmønstre, som til slutt resulterte i den ikoniske og fargerike Dalahästen vi kjenner i dag.
I 1928 tok de fattige tenåringsbrødrene Nils og Jannes Olsson opp et lån på 400 riksdaler for å kjøpe en sag, og den første hestefabrikken så dagens lys. I 1939 tok Dalahästen turen til verdensutstillingen i New York, og i 2010 markerte to hester inngangen til den svenske paviljongen i verdensutstillingen i Shanghai.
På Nils Olsson Dalahäst-fabrikk i Nusnäs kan du også male din egen hest. Du får utdelt en rød ensfarget trehest og flere små modeller som viser de forskjellige stegene på veien til en ferdig dekorert rosemalt hest.
Dette er like gøy for store som for små, og hva er vel bedre enn å la hele familien male hver sin unike hest som dere får med hjem som suvernirer.
2 Zorngården
Et steinkast fra Moras havnepromenade ligger gården som var hjemmet til kunstneren Anders Zorn. Mora-gutten vokste opp som «lausunge», reiste ut i verden og kom tilbake som verdenskjent kunstner. Zorn var en multikunstner, som i tillegg til å male, også lagde skulpturer og grafikker. Mest kjent ble han muligens for sine aktmalerier av kvinner, noe som var ganske så uvanlig på denne tiden. Særlig hadde han sansen for å male nakne kvinner i nærheten av vann.
Sammen med sin kone Emma Lamm, foretok han flere reiser i Europa, Tyrkia og USA, men kom alltid tilbake til Dalarne og Mora.
I Zorngården får du innblikk i hvordan dette ekstraordinære paret levde. De hadde ikke barn, men bodde sammen med sine 22 hunder og tjenere. Selv om Emma og Anders sørget for å utstyre huset med det aller siste innen teknologiske og kostbare hjemlemidler, var paret også forut for sin tid på andre måter.
Til tross for at de tilhørte eliten, hadde paret stor omtanke for dyr og mennesker.
Emma var opptatt av at hennes ansatte skulle ha det bra, og sørget for lønnsordninger som var helt uvanlig for sin tid. Blant annet fikk de ansatte lønn etter behov, der de som trengte det mest, fikk mest. Da Anders malte terrieren til en venn, kalte han bildet «No more Whipping», som en oppfordring til vennen om å behandle den lille firbente bedre. Før paret døde, hadde de testamentert bort ett års etterlønn til alle ansatte.
Avslutt besøket i Zorngården og museumet med en fika i Café Zorn. Her kan du velge mellom deilige småretter og kaker, og er det fint vær kan sitte ute i den grønne hagen.
3 Fryksås Fäbod
Når du tilbringer noen dager i Dalarna, trenger du et sted å overnatte. 10 kilometer fra Orsa ligger et helt unikt hotell; Fryksås Fäbod. Å komme hit er som å reise tilbake 500 år i tiden, til den gangen seterbygda var full av beitende dyr og budeier. Hotellet ligger 500 hundre meter over havet, og byr på områdets beste utsikt over innsjøene Siljan og Orsa. Gå en tur mellom gressplenene, kuhagene og de velholdte gamle tømmerhusene, og nyt den friske luften og utsikten.
Føler du for et bad, ligger det et lite badevann et par kilometer inn i skogen.
Restauranten på Fryksäs Fäbod byr på en spennende a la carte-meny om sommeren, med blant annet bjørnekjøtt til forrett og hovedrett.
Har du lyst til å se bjørnen «live», ligger Europas største bjørnepark kun en kort kjøretur unna. Her finner du foruten flere brune bjørnearter, også isbjørn, jerv, ulv og sibirsk tiger. Fryksäs har badstue, og 200 meter lengre opp i gaten ligger Smidgården, som tilbyr spa og behandlinger.
4 Orsa camping og bad
Orsa er navnet på både tettstedet og innsjøen som ligger nord for Mora og Siljan. Orsasjøen er forbundet med Siljan, og den fine campingplassen ved strandkanten er tilrettelagt for at hele familien skal trives.
Vannsklier, leker for barn, strand med myk rødaktig sand, badeanlegg med olympiske mål og piratbåt, golf og restauranter finner inne på området eller rett i nærheten.
Orsa er det perfekte utgangspunktet for å utforske området, enten man leier campinghytte eller kommer med egen campingbil eller vogn. Det finnes dessuten et eget «grønt»-område der du kan campe uten tilgang til strøm, hvis du foretrekker å leve enkelt.
Har du hund, kan du ta med den firbente vennen din til hundestranden.
5 Tällberg
Å besøke Dalarna uten å besøke Tällberg er som å gå i bryllup uten å se bruden, ifølge stedets egen nettside. Mange vil nok være enig i denne ikke helt ubeskjedne selvhyllesten, meg selv inkludert. Utsikten over Siljan er i seg selv grunn nok til å besøke dette stedet.
Tällberg kalles ofte Sveriges «hotellby», ettersom stedet har Sveriges største tetthet av hoteller. Med 200 fastboende, 400 hytteboere, 1000 hotellsenger og en kvart million turister fordelt over hele året, er tre- og tømmerlandsbyen blant Sverige mest besøkte turiststeder.
Her er det kun lov å bygge hus i tre og aller helst i tømmer. Hadde det ikke vært for BMW-ene som står parkert utenfor enkelte av tømmerhusene, ville 1700-tallsnostalgien vært fullkommen.
Tällberg ligger ved Siljans sydøstlige bredde, ca 12 kilometer fra kommunesenteret Leksand.
6 Carl Larsson-gården
Gården til kunstnerparet Carl og Karin Larsson er selve symbolet på den svenske drømmen, og familiehjemmet deres i Sundborn utenfor Falun omtales som Sverige mest elskede hjem. Huset og inventaret utstråler en varme som gjør at man føler seg virkelig velkommen som gjest.
Da Carl ga ut boken «Ett hem» i 1899, var det ikke bare en bok med bilder av upersonlige rom og møbler leserne fikk se. Det var en bok som inviterte leserne inn i Larsson-familiens liv, der det levde livet hadde like stor plass som omgivelsene og kulissene. Larsson var dermed blant de første som dokumenterte livet som det var, der ikke alt måtte være perfekt for å vises frem til offentligheten. Hverdagsliv og visdomsord malt rett på veggen preger mye av malerkunsten til Carls Larsson, mens Karin var forut for sin tid innen design. I dag henter både Ikea og H &M inspirasjon til sine design fra Larsson-parets hjem og kreasjoner.
Gården drives i dag av etterkommerne til Larsson-paret. I sommer kan du bli med på guidete turer i hjemmet der kjærligheten til kunsten og familielivet fortsatt kjennes i veggene.
7 Leksand Sommarland
Sverige nest største «sommarland» finner du rett utenfor Leksand, ved Siljansjøens bredder. Få sommerparker kan måle seg med Leksand når det gjelder aktivitetstilbudet. Zipline, Jump Park, höghöydsbanan, karuseller, minidyrehage og naturligvis et stort antall basseng og vannsklier for alle nivåer. Mange av aktivitetene er lagt opp for å få folk til å bevege seg, samtidig som de har det gøy. Skulle det være litt kjølig en dag, kan du nyte behagelige 29-30 graders vanntemperatur i bassengene.
Årets nyhet er en såkalt «Jump Park», der man kan hoppe fra ni eller seks meter og lande mykt på en av de oppblåsbare putene.
8 Falu gruver
Du kommer ikke utenom Falun og kobbegruvene. Gruvene i Falun var en gang Europas største kobbergruve, og Falu Gruvas bidrag til dannelsen av det moderne industrisamfunnet brakte byen inn på UNESCOs verdensarvliste i 2001.
Tradisjonen med å male husene røde går tilbake til 1500-tallet, da røde tømmerhus var et tegn på rikdom. I siste halvdel av 1800-tallet hadde rødfargen fra Falun fått større spredning blant folk og i dag ser du falurøde hus over hele Sverige. Den røde falufargen har fått sitt navn og sin farge av det røde pigmentet fra Falu kobbergruve, der fargen er blitt produsert siden 1764. Gruven ble stengt i 1992, men rødfargen lages fortsatt.
Kobber fra Falun er blitt brukt til slottstak, kirkespir, mynter og kjøkkenutstyr i Europa.
Falu Gruva arrangerer opplevelsesturer for både stor og små gjennom hele sommeren.
9 Nittsjø keramikk og kro
Nittsjø er kjent for sin keramikkfabrikk, som dateres tilbake til 1847. Nittsjö Keramikk er ikke bare blant de eldste håndverksbedriftene i Sverige. Fabrikken er også kjent for sin toppkvalitet innen kunstindustri, der produkter signert Nittsjö er ettertraktet også i Norge. Et raskt googlesøk avslører at Nittsjö-keramikk henger høyt i kurs på finn.no.
Ved siden av keramikkfabrikken- og utsalget, ligger også et par kunstgallerier der lokale kunstnere selger sine produkter.
Før du reiser fra Nittsjö bør du legge enten lunsj eller en tidlig middag til Solgårdkrogen. Tripadvior Certificate of Excellence, Chaine des Rotisseurs og White Guide tar neppe feil samtidig. Stedets meny består av kortreiste Dalaprodukter; fra den lokale vegetariske Rättviksärtbiffen til filet av hestekjøtt. Synes du det siste høre litt for galt ut, kan du velge regnbuelaks eller svin.
10 Ekte svensk midtsommarfeiring
Vel, det er for sent for i år. Men det finnes alltid et «neste år» når man planlegger ferien.
Mens resten av Sverige feirer midtsommar den 22.juni, feier Dalarne tre dager til ende. Intet område har så sterke røtter innen spelemannskultur, folkedrakter og pynting av maistang som Dalarna. For at flest mulig skal få delta i feiringen, har man spredd maistangreisingen ut over tre dager. Maistang har ikke noe med måneden mai å gjøre. Tvert om kommer det av «att maia», som fritt oversatt betyr å legge på løv. Pyntingen og hevingen av stangen er et langt ritual der man først pynter ringen og de andre figurene som skal festes på stangen. Deretter bæres eller fraktes pynten til stangen av folkedraktpyntede kvinner og menn, tett fulgt av et gående spelemannslag med fioliner.
Den største feiringen finner sted i Leksand fredagen mellom 19. og 25.juni, avhengig av hvilken dato fredagen faller på. Da kommer 20-25.000 personer sammen i Gropen for å overvære reisingen av verdens høyeste maistang. Med piknikkurver fulle av mat og drikke, og blomsterkranser i håret, slår man seg ned i gresset i påvente av at den 26 meter høye bjørkekledde stangen sakte men sikkert reises opp til vertikal stilling. Så følger «Du gamla, du fria» i plenum før den uformelle dansen rundt maistangen med froskedans og andre artige melodier går sin gang.
Gleder du deg til 17. mai og julaften her hjemme, vil du definitivt elske den svenske midtsommerfeiringen!