Tre tips til dagsturer fra Oslo
Vi har brukt helgene denne våren til å reise på dagsutflukter til flere spennende kyststeder. Alle ligger to timer eller mindre fra Oslo.
Skjærgården er vakker og uten trengsel, og uterestaurantene og markedene dukker opp etter vinterdvalen. Det er ofte varmt nok til et forfriskende bad etter noen timers sightseeing, men fortsatt god plass å boltre seg på før sesongen starter for alvor.
At vi kan ta med hundene på turen er naturligvis også et pluss for oss som har to turglade vorstehere.
Gamlebyen i Fredrikstad
Jeg har vært i Fredrikstad flere ganger, men alltid i forbindelse med svømming, jobb eller kurs. Nesten hver gang har jeg tatt turen innom Gamlebyen, som er Nord-Europas best bevarte festningsby. Men hver gang jeg har vært her, har det vært vinter, regn eller surt.
For første gangen besøkte vi nå Gamlebyen på en solfylt lørdag i april. Bydelen har på nytt våknet til liv, og torget bugner av salgsboder. På utekafeene sitter tilreisende og lokale og nyter kaffe og hjemmelagde kaker. På gresset langs vanngravene nytes solen og stillheten. Noen venninner nyter diskret at glass medbraktebobler på en liten høyde over Glomma.
Da Fredrikstad ble grunnlagt i 1567 var en sterk festning høyst nødvendig med tanke på svenskene i øst. I dag, 450 år senere, ligger bysentrum på den andre siden av Glomma. Fergen over elva er gratis og tar kun noe få minutter.
Ved første øyekast er det lett å tenke at Gamlebyen er et museumsområde som er satt opp for å tekkes turister. Men ikke la deg lure av kulissene fra 1700-tallet. Her møter 1700-tallet 2000-tallet, og de gamle bygningene huser både butikker, gallerier, kafeer, hotell, boliger og kontorer.
Ovenfra ser Gamlebyen ut som en stjerneformet festningsby med sammenhengende vanngraver rundt hele området. De kraftige jordvollene som følger vannet er fra 1660-tallet, og er i dag populære turområdet med stier på toppen. Ikke minst er dette fine områder å gå tur med hunden etter først å ha tråkket gjennom debrolagte gatene.
Har du tid, ta også turen innom Kongsten Fort, som ligger 500 meter fra Gamlebyen og er en del av den gamle festningen.
Verdens Ende
Lengst sør på Tjøme ligger skjærgårdsparken Verdens Ende, som inngår i Færder nasjonalpark. Her ligger holmene og skjærene på rekke og rad, og de finpolerte formene vitner om at værgudene kan være hissige her i vinterhalvåret.
Hvis du vil besøke Verdens Ende med familie og små barn kan det være lurt å velge en rolig dag uten for mye vind. Vi tok turen i begynnelsen av april, på en av de varmeste og nesten vindstille dagene rett før påske.
Færder nasjonalpark ble opprettet i 2013, og er et paradis for fotturer, bading, fiske, seiling og padling. Flere av de ytterste holmene er bundet sammen av broer og plattinger, og det er lett å finne en krok eller badeplass for seg selv.
På nasjonalparkens besøkssenter, som er i samme bygg som Spiseriet, kan du lære om det maritime livet, vernesoner og de forskjellige artene i området.
En matbit eller kaffe på Spiseriet er også å anbefale, ikke minst for utsiktens skyld. Blåskjellene er forøvrig noen av de beste jeg har smakt.
Avstanden fra verdens Ende til Oslo er 135 kilometer. Du kan kjøre bil helt fram, noe som gjør det mulig for alle å komme ut hit.
Kommer du med barn, stikk gjerne innom hestene og alpakkaene på gården ved parkeringsplassen før dere tar stien ut til skjærgårdsparken.
Oscarsborg
Festningen Oscarsborg på Nordre Kaholmen vil alltid stå som en av de viktigste i norgeshistorien. Det var herfra oberst Eriksen avfyrte de dødelige kanonene mot Blücher 9.april 1940.
Kombinasjonen av vakker natur, tilrettelagte stier og krigshistorie gjør det enkelt for hele familien å finne noe de liker her ute. For Kaholmene i Drøbaksund er ikke bare kanoner og krigshistorie. Men de de mange gamle kanonen på sør- og sørvestsiden av festningsområdet er absolutt verdt å inspisere. Selv jeg lot meg fascinere av store kanoner fra 1900-tallet, hvorav noen hadde merker etter kraftige trefninger. Det er vel dette som kalles opplevelsen av skrekkblandet fryd.
Innendørsmuseet er også verdt å stikke innom for interesserte, og de mørke gangene under festningen er spennende for både store og små.
Kaholmene består også av flotte friluftsområder med skogsstier, strender og båthavn. Så selv om du ikke er spesielt interessert i krigshistorien på Oscarsborg, gjør naturopplevelsene det verdt å ta turen ut hit.
Restauranten på hotellet og kafeen i båthavnen hadde ikke åpent da vi var der, men holder åpnet i sommersesongen.
For å komme til Oscarsborg tar du båten fra Drøbak, som går nesten hver time og tar rundt ti minutter. Det kan være litt utfordrende å finne parkering i Drøbak, men er du villig til å gå en kilometer eller mer, skal de gå greit.
Du kan også komme med egen båt og legge til i den fine gjestehavnen ved Oscarsborg. Men husk at det fort blir fullt i helgene.