Start Helgelandsferien på Støtt
Det tar kun 30 minutter fra vi går ombord på hurtigbåten i Ørnes til vi ankommer Støtt. Men allerede idet vi stiger i land, kommer følelsen av å være langt unna fastlandets mas og kjas.
Ved hurtigbåtbrygga ligger øyas eneste butikk, som byr på dagligvarer, aviser, turistkart og sykkelutelie. Vi leier en sykkel hver, men kommer ikke lengre enn et par hundre meter før vi gjør vårt første stopp. Her ligger Støtt brygge, med på restaurant, gjestehavn og 36 sengeplasser.
Vi bestiller dagens lunsjbuffet og bord til klokken 1200, før vi fortsetter turen på to hjul.
Øyværet Støtt består av øyene Innerstøtt og Svenningen, samt en rekke mindre øyer og holmer øygruppa Støttvær, som ligger mellom Reipå og Kunna, for de som er lokalkjente.
Støtt har en lang historie som fiskevær og handelssted på Helgelandskysten. I gamle dager lå fiskerne her og ventet på godvær før overfarten sørover til Lofotfisket.
I dag har øya kun én fastboende. Nærheten til Ørnes og flere daglige hurtigbåtanløp gjør det imidlertid enkelt å pendle mellom øya og fastlandet for de som har hus og hytte her ute.
Nærheten til Ørnes har også gjort øya til et populært turistmål, både for overnattingsgjester, dagsturister og som første stopp på øyhoppingsferie langs Helgelandskysten. Parallelt med turismen, er øyas fiskebruk fortsatt i drift, og tar imot daglige forsyninger i sesongen.
Krigshistorie med utsikt
I butikken på brygga blir vi tipset om å ta turen opp til Svenningplatået, der det fortsatt står rester etter bunkerser og kanonstillinger fra 2. verdenskrig.
Vi sykler over broa til Innerstøtt, og fortsetter noen minutter langs grusveien inntil skiltet mot Svenningplatået viser veien oppover til venstre langs en sti. Vi triller sykkelen opp den broktee stien et stykke, til vi kommer til den første bunkersen. Her står det et par andre sykler parkert, og vi skjønner straks hvorfor. Veien videre er steinete og fortsetter på en smal sti som krever to stødige føtter. Ettersom verken vi eller de de andre syklene er utstyrt med lås, satser vi på at sykkeltyveri ikke er særlig utbredt på Støttvær. Vi finner et delvis stødig underlag , setter ned sykkelstøtten, og fortsetter videre til fots.
Det viser seg at området er fullt av bunkerser, delvis gjengrodd i den vakre naturen med fargerike villblomster og gradvis større utsikt i alle retninger.
Vi labber opp til platået, hvor vi møter Nord-Atlanteren på sitt fineste. Det er blå himmel, og vi ser helt til Lofoten i nord, Sør-Fugløya i Gildeskål i nord, og øyene i Helgeland i sør. Et storslått syn på en uvanlig vakker sommerdag! Ikke minst er det et perfekt sted for å nyte medbrakt lunsj. Men det får bli neste gang. Og med værforbehold, vel og merke.
Bryggelunsj
Etter den halvannen time lange turen til Svenningplatået og bunkersene, følger vi en av flere stier tilbake til stedet der vi forlot syklene. De står der fortsatt.
Sulten melder seg også nå, så timingen med lunsj på Støtt brygge er perfekt.
Det er midten av juli 2020, og koronatiltakene er ikke like strenge som de var et par måneder tidligere. Det er lov å servere buffet under strenge smittevernregler. Det er også åpnet for EU-borgere å ta sesongarbeid i Norge igjen.
Estibaliz fra Spania, Jan fra Tsjekkia og norske Frida har sommerjobb ved Støtt brygge. De gleder seg over godt besøk, og at sengeplassene er fullbokkede ut juli måned.
– Vi har allerede hatt mange turister denne første halvdelen av sommeren. De fleste er naturlig nok norske i år, grunnet reiserestriksjonene, forteller Frida.
Jeg blit tilbudt bord inne til oss tre, men på en sånn finværsdag må man bare være ute. Dessuten har vi med firbente Tussler, som neppe får lov til å «spise» inne .
Vi får derfor plass på bryggekanten. Det er selvbetjening ved skalldyrbuffeten inne, så vi går inn sammen, med den obligatoriske meteren med avstand til personalet og andre.
Støtt brygge er en del av den gamle kystkulturen i Nordland, og inventaret er en opplevelse i seg selv. Ettersom vi kun er dagsturister, får vi ikke testet rommene. Men ifølge nettsiden byr stedet på både dundyner, lysekroner, rokokkomøbler og italienske senger.
Det vi derimot får med oss, er de gamle fiskeredskapene, brennevinsdisken, riggen til en jakt fra 1800-tallet og toalettet. Yes, toalettet. Det er nesten bra at det er koronatid, for på dette toalettet kan det blir kø utenfor hvis alle besøkende skal beundre inventaret i tillegg til å gjøre sitt nødvendige ærend.
Sykkeltur og varmtvannsbad
Etter lunjs legger Ørjan, Tussler og jeg sykkelturen til den andre siden av øya. Svigermor blir sittende i solveggen og nyte finværet med godt lesestoff.
Grønne enger, hvite strender og blått av dominerer landskapet. Fastlandsklippen Kunna helt nord i kommunen og de andre fjellene i Meløy danner en flott ramme rundt det flate landskapet på denne delen av Støtt.
Jeg kommanderer Ørjan til et litt motvillig stopp ved en av de mange små hvite strendene.
Her må det bades! Det er langgrunt, og med solen stående rett på, er vannet langt varmerne enn de stedene vi har badet så langt denne uken. Jeg tipper nærmere 17-18 grader. Det er varmt på disse trakter, selv i juli.
Hjemover
Tiden går fort, og det nærmer seg tiden for å sykle tilbake til Støtt brygge Her henter vi svigermor og går mot hurtigbåten i god tid før ankomstid. Båten kommer fra Myken, som er den ytterste øya i sørvest. Støtt er siste stopp før landkjenning på Ørnes.
På brygga møter vi også øyas eneste fastboende, Torgeir Bakken, som venter på daglige forsyninger fra båten. Han forteller om rolige dager i øyværet for tiden.
Så kommer båten.
Hurtigecruiset hjemover i den varme ettermiddagssolen er egentlig verdt turen i seg selv. Fra akterdekket på båten suser vi over lyseblått vann, mens vi passerer røde gårder, hvite strender en fritidsbåt med en vannskikjører på slep.
Verken Ørjan eller svigermor hadde vært på Støtt tdligere, til tross for at det ligger så nærme hjemstedet i nabokommunen Gildeskål.
– Jeg visste ikke at det var så fint her ute, sier svigermor, som er glad for at vi tok henne med ut.
Det er hyggelig å oppleve en så flott øy sammen, særlig på det som må vært en av sommeren fineste dager.