Til dekket julebuffet i høyfjellet
Enten drar man til Thailand, eller så blir man hjemme. Det er min ide om julefeiring. I år ble det en ny vri.
Se flere bilder på: “Linns Reise” på Facebook.
Jeg har feiret jul på Zanzibar, Madagaskar, New Zealand og på Cuba. De to første som student, og sistnevnte i utgangspunktet alene som 28-år gammel backpacker, sulten på en ferie og nye impulser.
Ellers har det blitt hjemme-jul, eller besøk hos svigers og familie. I år lokket fjellet, og valget falt på Gaustablikk høyfjellshotell i Telemark. Vekk fra tjas og mas og bare komme til dekket bord, bokstavelig talt.
Flere av de norske hotellene har stengt i jula, men Gaustablikk i Telemark lokket med god mat, preparerte løyper og svømmebasseng. Vi booket rom fra lille julaften til 2. juledag. Ettersom veien fra Kongsberg til Rjukan kan være mer enn spennende på vinterstid, var det greit å komme en dag før den store dagen. Dette viste seg å være lurt, for makan til snøvær og vindføyk som det var her lille julaften skal man lete godt i kalenderen for å finne tilbake til. Men etter tre timer var vi fremme, etter å så vidt ha klart å karre oss opp sikksakkveien fra Rjukan til hotellet uten firehjulstrekk.
Jul for alle
All forbannelse over norske vinterveier forsvant raskt da vi ble møtt av levende ild i peisen og duften av varme juledelikatesser i lobbyen.Vi hadde vært nokså spente på hvilke typer folk som reiser vekk fra sine tusen hjem midt i jula, og følte oss egentlig litt forræderriske mot den norske folketradisjonen. Overraskelsen og lettelsen var derfor stor da vi oppdaget at hotellet var fullt av både barnefamilier, pensjonister, vennegjenger, aleneforeldre med barn og par i sin beste alder.
Maten og roen til fjells er én ting. Vi var kommet for å nyte lyset og utendørstimene i fjellheimen ovenfor den eneste byen sørpå som har seks måneders mørketid. Langrenn var tingen denne gang, og med 80 kilometer preppede løyper var vi godt dekket for tre dager.
Varierte løyper
Første dagen ble det 2 * 6 kilometer i den oranjse løypa rundt vannet utenfor hotellet. En runde før lunsj, og en etter. Med rester av influensa i kroppen var denne lette og lite kuperte løypa midt i blinken for oss begge. Snøstormen fra gårsdagen hadde gitt seg, men skydekket hang fortsatt lavt, og det var snø i lufta. Dermed intet tegn til Gaustatoppen, som ruver 1883 meter over havet, og 900 meter over hotellet.
Dagen etter sto den 10 kilometer lange røde rundløypa rundt alpinanlegget for tur. Det vi gikk glipp av i form av bakker dagen før ble det nå grundig kompensert for! Med snørr og slim rennende, og til tider nesten uten sikt i snøværet var det likevel en flott ettermiddagstur i nydelig terreng.
Langrennsløypene rundt Gaustablikk har noe for alle nivåer, aldre og ambisjoner.
Jakten på Melistoppen
Fortsatt hadde vi ikke sett snutten av fjellet, som jeg personlig synes er det fineste i Norge. Selv om vi ikke hadde noen intensjoner om topptur i det korte dagslyset denne gangen, hadde det vært hyggelig å se den. ..Hvis den fortsatt var der da..? Å ha panoramautsikt fra romvinduet til toppen hjelper jo lite når den gjemmer seg bak skyene..
Siste dagen kom den frem; Melistoppen, eller Sukkertoppen, hvor man kan se ut over 1/6 av Norge og de nordlige delene av den svenske vestkysten i klart vær. Jeg har vært på toppen av fjellet to ganger før; en gangs til fots i august (1992), og en gang på ski i mars (002) Den siste gangen var vi kun fire-fem som gikk i lag, ed fjellski og feller i strålende sol oppover en isete vulkanlignende fjelltopp, som etter min mening ser ut som lillesøsteren til Kilimanjaro på avstand.
Å komme på toppen var verdt strevet, selv for en uøvd fjellskiløper. Selv om Kilimanjaro-toppturen i 1994 var høyere, mer kvalmede i form av hødesyke og inntil et viss punkt varmere, var skituren til Gaustatoppen skumlere!
Jeg skal ærlig innrømme at jeg var litt redd på den smale stien som går rundt toppen. Tanken på å skli var ikke fristende- neste stopp ville være 1600 meter lengre ned- i Rjukan sentrum! Men de flotte isformasjonen på toppen og utsikten gjorde det verdt sliten og bekymringene.
Og nå var den her igjen- foran oss, og kunne beundres på trygg avstand nedenfra! Om ikke annet for en liten time, før den forsvant i skyene igjen,
Gourmetbord
Julebuffeten var et kapittel for seg. For første gang rørete jeg ikke en eneste varmrett- men klarte kunststykket å spise meg overmett på kongekrabber, kongereker og andre panserdyr fra havets bunn istedet!
Irish coffe-en var heller ikke å forakte, om ikke den mest avanserte jeg har sett og smakt. Skipuben 700 meter bort i gata ble aldri besøkt, men kunne vært en alternativ til den vel døve stemningen i hotellets dans- til levende – musikk-sal, om formen hadde vært bedre!. Det får bli neste gang!
Dette er Gaustablikk
Ved foten av Sør-Norges høyeste fjell, Gaustatoppen, finner du Gaustablikk på 960 m.o.h. Avstand til Oslo er 180 km, Larvik 160 km, stavanger 330 og Rjukan 15 km.
Gaustablikk Skisenter har i dag 12 heiser, derav 2 stolheiser og over 30 km med nedfarter i ulike lengder og vanskelighetsgrader. Stor varme-stue, kafeteria & afterski, skiutleie med skiservice, skiskole og i tillegg en sport- og dagligvareforretning. Flere av nedfartene er flombelyst og holder åpent for kveldskjøring.For mere informasjon om hva som skjer i skisenteret og destinasjonen, se: www.gaustatoppen.no