Smøla: Den røffe og idylliske øya ved storhavet
Lengst nordøst på Vestlandet, en kort fergetur fra fastlandet, ligger øya Smøla. Vi fikk en forsmak på sommeren her ute.
Øya med den spesielle og vakre naturen består egentlig av et virrvarr med småøyer og holmer. Hovedøya Smøla, som også er navnet på kommunen, ligger mellom Edøy, der fergeleiet er, og Veiholmen ytterst mot havet.
Vi tok en turen over fjorden for å feire 17.mai her ute i havgapet i år.
Aller ytterst ligger Veiholmen, som ifølge lokalbefolkningen er Norge største fiskevær sør for Lofoten. Veien ut dit minner litt om veien gjennom Florida Keys ned til Key West. Den siste delen av riksvei 669 ut til øyriket, er nemlig bundet sammen av holmer, moloer og broer, med Atlanterhavet på alle kanter.
Hager og farger
Når du kommer til den siste holmen, den med de fargerike husene og velholdte hagene, er du framme på Veiholmen.
Flere av husene her har egennavn i tillegg til husnummer, med hager som bugner av blomster i sommerhalvåret. I 2024 har «været» mellom 200 og 300 fastboende, i tillegg til sommerturistene.
Selv om Smøla og Veiholmen ikke står tilbake for verken Lofoten eller andre turistmagneter i Norge, er det dog ikke like hektisk her.
– Vi har nok ikke gjort like mye for å tiltrekke oss turister som de har gjort i Lofoten, smiler innehaveren på Olsennauset, mens han serverer bunadkledde gjester.
Restauranten er kjent for førsteklasses lokale spesialiteter og en fantastisk utsikt, der det ligger helt ytterst på svaberget.
Her kan du også overnatte i det tilhørende pensjonatet eller naustene.
Det finnes i tillegg noen andre overnattingsteder, samt et hotell som er under oppføring i en gammel bryggebygning.
Mange turmuligheter
Smøla er ypperlig for deg som liker å gå eller sykle, enten det er langs skjæra eller i “innlandet”. Øya er mer eller mindre flat, med noen småheier og vann. På appen “Stikk ut” og “Morotur” finner du flere tips til alt fra korte, barnevennlige turer til Smøla rundt på 62 kilometer.
På Veiholmen er avstandene forholdsvis korte, og et av stedene du bør ta turen innom er friluftsmuseet Sanden; friluftsmuseet Sanden. Det store hvite huset er fra 1700-tallet, og huset en av de «bedre stilte» familiene. Bryggene rundt er også autentiske fra den samme tiden.
Vi fant også en merket sti hundre meter fra hovedveien, på motsatt side av leiligheten vår i Vollvaagen. Herfra gikk vi et par kilometer på grusvei og etterhvert sti innover til Røyråvatnet.
Myr og ørn
Mange forbinder Smøla med havørn, og det er mulig å bli med på ørnesafari hvis du vil se nærmere på disse majestetiske fuglene.
Øya er også kjent for sine store myrområder. Midt i myrområdene, på Frostadheia, finner du dessuten Norsk myrmuseum. Dette er en Nordmøres største museumssatsninger, der du kan lære om den norske bureisninga og organisert myrdyrking.
Har du tid, ta også turen innom Villaugården og Gurisenteret, som ligger ved fergeleiet. Sistnevnte er et kultur- og kystpilegrimssenter med opplevelser for hele familien.
Rolig og rimelig overnatting
Vi booket leilighet til mannen min og meg, samt våre to hunder, på Vollvaagen Apartments. Det lille leilighetskomplekset ligger rett ved hovedveien på vestsiden av øya, et par hundre meter fra sjøkanten i Vollvaagen. Her er det også fine turområder, både ut mot havet og innover i “landet”.
Avstand til nærmeste døgnåpne selvbetjente butikk er kun en kilometer, og ca 20 kilometer ut il Veiholmen.
Den lille leiligheten viser seg å være perfekt for oss, med soverom, bad, og liten stue med kjøkken. Utgang rett til gresset er også suverent når man har hund.
Inkludert i den rimelige leien er også gratis utlån av robåter med elektrisk liten motor som gjør det mulig å kommer seg ut på sjøen i rolig vær.
– Men husk at sjøen kan være røff og at båten ikke er beregnet på dårlig vær, minner verten vår oss på.
Vi hadde uansett ikke tid til båttur denne gangen. Kanskje blir det neste gang, for Smøla frister til gjenbesøk.