Syv ting du må gjøre i Alta

GREI TREKK-KOMPIS: Gry Gulestøl fra Svelgen med reinen fra sleden bak . Noen av dyrene er mer nysgjerrig enn andre, og denne karen var riktig så sosial. Han forsøkte seg på tungekyss med flere av jentene.
Senvinteren er en flott tid i Finnmarks største by, med vinterfestival, hundeløp og isopplevelser innendørs og utendørs. Her er syv ting du bør få med deg i Alta.
Reinsdyrraid
Å kjøre reinsdyrslede under den arktiske himmelen er eksotisk, selv for oss med røtter i Nord-Norge der vi er vant til reinsdyr i hagen.
− Vi kaller dette et reinraid, fordi vi skal gå på rekke og rad, forklarer turleder Mikkel Per Bongo, før vi går til hver vår slede utenfor Sorrisniva ishotell.
De fleste av oss sitter to og to i hver vår slede, med et reinsdyr trekkende og travende foran.
Reinsdyret vårt er festet til sleden foran, og utgjør en rekke på seks sleder. Helt foran går en av reineierne med tau og sørger for riktig tempo i rekkene. Dette for å sikre at rekken ikke stopper opp, eller motsatt, at noen av dyrene prøver å snike i køen. Det skal ikke mye smattingen til før de lettbente dyra øker takten og ser sitt snitt til å ta igjen sleden foran.
Lavobesøk hos samene
Et lavobesøk hos samene, med bål, tørket reinsdyrsnack og lokale historier hører helt klart med når man besøker Alta, i hjertet av Sampi, samenes land. Vi kombinerer derfor reinsledeturen med et besøk hos samene i Sorrisniva.
Etter en og en halv kilometers sledetur gjennom snø og delvis skogkledd tråkk, kommer vi til lavoen i skogen. Gjennom åpningen i toppen av det runde teltet siger bålrøyken ut.
– Kom nu bare inn, sier en stemme, og åpner teltdøra.
Inne i teltet holder er det fyrt opp med ild og en stor kaffekjele står klar. Vi får beskjed om å sette oss ned rundt bålet og sende kaffekoppene rundt, slik at alle får en slurk å varme seg på. Begge gutta har på seg den klassiske blå nordsamiske kofta. Selv om kongeblå er fortsatt er den vanligste grunnfargen, finner du kofter i mange blånyanser og farger. Fargen og tilbehøret varierer utfra bruksområde, personlig smak, sivil status og om det er snakk om fest eller hverdag.
Rundt bålet foreteller Mikkel Per Bongo lokale historier, og svarer på alle spørsmålene vi har.
–Er det mulig å blir reinsame ved å gifte seg inn i familien, lurer ei venninne av meg?
–Ja, da , det er fullt mulig, bekrfter Mikkel Per, og alle flirer.
–Før vi setter turen ut til de ventende firbente trekkdyrene, avslutter Johan Mathis Eira besøket med en joik.
–Denne er laget til min gamle onkel, forklarer han rolig, før han begynner å synge lavt .
Vi sitter muestille rundt bålet å hører Johan Mathis fremføre den tradisjonelle samiske sangen. Alta sentrum med sine få noenlys føles langt, langt borte.

LAVOBESØK: Det er deilig å komme inn i varmen etter en tur i sleden, der Mikkel Per byr på kaffe og snacks.

RUNDT BÅLET: Joik og historier rundt bålet i lavoen. Johan Mathis Eira deler en joik tilegnet familien med oss.
Besøk et ishotell
Sorrisniva Iglo hotell var det første i Norge, og nummer to i verden, da det ble bygget for første gang i 1999. Først ute var snøhotellet i Kemi i Finland, som så dagens lys tre år tidligere.
26 overnattingsrom, fire store suiter, et kapell og en bar ligger pakket inn i 2500 kvadratmeter snø og is i vinterhalvåret. Hvert år velges et nytt tema for isdekorasjonene inne i hotellet, der nordiske myter, vikinger, legender og det lokale dyrelivet er populære gjengangere. Isskulpturene lages av vann fra den nærmeste elven. Vil du overnatte i de kjølige omgivelsene, får du utdelt sovepose og reinsdyrskinn, som legges oppå sengen av is. En uforglemmelig natt, sier de som har gjort det! prisen for en natt for en familie ligger på rundt 4600 kroner.
Hvis dette er i meste laget, må du ta i betraktning at dette er et hotell som bygges opp fra grunnen hver vinter. For å spe på overnattings- og opplevelsesbudsjettet kan jo prøve lykken ved å klikke her.
Nordlyskatedralen
Øverst i gågata, foran Nordlysbadet og Scandic hotell, ligger et bygg jeg personlig synes er et av de aller flotteste og mest spennende i landet. Altas nye kirke, Nordlyskatedralen er ikke eldre enn fem år, og var derfor ikke bygget sist gang jeg besøkte byen for 17 år siden. Med sitt spirallignende tårn og yttervegger i titan, strekker kirken seg mot nordlyshimmelen om kvelden og de hvite fjellene i bakgrunnen på dagtid. Den innvendige utsmykkingen er gjort av danske Peter Brandes, som står for alterfiguren på 4,5 tonn, og utsmykking av tårnveggene inne i kirkerommet og utforming av kirken liturgiske møblene.
Det som gjør Nordlyskatedralen ekstra spennende er Nordlysmuseet i kjelleren. Alta har siden 2000 markedsført seg som Nordlysbyen, og bærer kallenavnet med rette. Byen var nemlig senter for den tidligere nordlysforskningen, og er også i dag et av de beste stedene for å observere det arktiske lyset. Museet har en egen dedikert plass der du kan stå på gulvet og vinke til nordlyset i taket, og se om det kommer etter deg…
Spise arktisk
Alta har flere spennende spisesteder, der du kan smake lokale spesialiteter. Reinkjøtt fra vidda og laks fra Altaelva kommer du ikke utenom, hvis du vil prøve kortreiste varianter. Restauranten på hotell Scandic er ogsået sted å starte, enten det er snakk om frokost, lunsj eller middag. Røkt kveite er luksus til frokost!
I gågata i sentrum ligger det helt nyåpnede Stakeriet, som åpnet i februar 2018. Dette er like mye et opplevelsessenter som en restaurant, der konseptet er forankret rundt Altaelva og Altaskifer. Her får du som gjest en forståelse av hva Altaelva og utvinning av skifer har betydd for byens historie og kultur.
Navnet Stakeriet kommer fra elvestakeren – føreren i elva. Elvestakeren guidet utenlandske rikfolk som ønsket å fiske den ettertraktede laksen fr. Altaelva, som er verdens mest berømte lakseelv for Atlanterhavslaks.
Et annet populært sted er Taverna´n, som ligger et steinkast unna Stakeriet. Også denne er av nyere dato, og byr på småretter, fisk, kjøtt og pizza. Jeg valgte reinsdyrpizza. Perfekt i tråd med stedets mix mellom italiensk og nordnorsk meny.
Alta sentrum er forholdvis lite, og det er ikke så mange restuaranter å velge mellom på kveldstid. Er det mye folk i byen, som under Finnmarksløpet, vinterfestivalen eller da vi var der på NM Masters med 400 voksne svømmere, ble ventetiden lang når man ikke hadde forhåndsbooket. Book derfor i forkant hvis du besøker byen i forbindelse med et større arrangement.

STAKERIET: Altas nyeste spisested er også en reise i Altaelvas historie og menneskene som har vært engasjert i elvens bruksområder.
Topptur til Komsa
Alta har ikke de samme spisse alpine fjellene som du finner lengre sør i Nord-Norge. Derimot er byen omringet av runde åser, og lengre vest stekker enkelte av toppene seg til over 1000 meter. Når tregrensen går på rundt 400 meter, får du likevel høyfjellsfølese på flere av åskammene rundt byene.
Ønsker du å ta en minitopptur fra byen, er Komsa på 213 meter en populær «topp». Utgangspunktet ligger ca 150 meter fra Komsa skole. Løypa følger en sti med jevn stigning hele veien, ca 40 -50 minutters minutter rolig gange opp. Korteste vei til utsiktspunktet er ca. 1450 meter.
Herfra har du flott utsikt over Altafjorden og Alta by.

TOPPTUR: 2013 meter høye Komsa er populært turmål med stil fra sentrum hele veien både om sommeren og vinteren. Ved havnen ligger et cruiseskip med 2000 turister som besøker byen. Foto Linn L. Aker.

REINPIZZA: Taverna´n byr på reinsdyrpizza og mye annet italiensk og nordnorsk. Jeg prøvde reinvarianten og Linn Aker en av de andre på menyen. Reinkjøtt på pizza er absolutt å anbefale!
Verdens nordligste badeland
Etter å ha opplevd Alta fantastiske natur og utendørsattraksjoner, anbefaler jeg en tur innom Nordlysbadet, som ligger rett ved siden av Nordlyskatedralen og Scandic hotell. Da badet sto ferdig i 2010, mistet Polarbadet i Bardufoss statusen som verdens nordligste badeland med noen få breddegrader.
Ikke bare er Nordlysbadet verdens nordligste, det er også et av de fineste jeg har sett. Og som aktiv mastersvømmer har jeg sett flere av dette slaget enn de fleste. Badet er er et syn for øyet, med skiferbelagte vegger og stupetårn, strømkanal, utendørs og innendørs jacussi og sportsbasseng på 25 meter. Et eget hev- og senkbasseng er plassert parallelt med idrettsbassenget, og egner seg for både svømming, opplæring og andre typer vannaktiviteter. Kafe og butikk hører også med i dette store, lyse bygget.
Her er det bare å kaste av seg ytterklærne og ta seg et deilig bad etter endt sightseeing utendørs.

VANN-OASE: Nordlysbadet har basseng for alle behov og aldre, samt stupetårn i skifer opp til fem meter. Foto: Nordlysbadet.
For en flott tur du har vært på. Det vil jeg gjerne prøve en gang 🙂