Tunisia er tilbake på reisekartet: Det gode ferieliv i Hammamet
Avslappende og luksuriøst, kombinert med eksotiske dufter og smaker. I Hammamet kan du oppleve det beste fra to verdener når Tunisia snart er tilbake på reisekartet.
(Vi ble invitert av hotellet og Det tuniske turistbyrået til å bo på hotellet i to døgn)
Badebyen Hammamet ligger 65 kilometer syd for Tunis by, og er førstevalget til mange solhungrige europeere som ferierer i Nord-Afrika.
Her, langs Tunisias riviera, finner kilometervis med hvite strender, gode hoteller, førsteklasses mat og kort vei til severdigheter og aktiviteter.
Hammamet består av to deler: Den ene er selve byen med den store 1400-tallsmedianen og Hammamet festning, og den andre den mer turistifiserte badebyen Yasmine Hammamet. Sistnevnte ble bygget på 1990-tallet som en ren bade-, hotell-, og underholdningsby for turister.
Tidligere har vi ved flere anledninger bodd på fire stjerners hotell i Yasmine Hammamet; på det populære El Mouradi.
I sommer ble vi invitert av det tunisiske turistbyrået til å bo to netter på elegante Hotel Royal Azur Thalahassa.
Hotellet ligger rett nord for Hammamet sentrum, i gåavstand til medianen og festingen.
Den “royale” følelsen
Selv om El Mouradi har alt vi trenger av basseng, strand og ikke minst en fantastisk buffet til alle måltider, merker vi raskt forskjellen når vi kommer inn på Hotel Royal Azur. Vi føler oss nesten litt “royale” i det vi ble tatt i mot av betjeningen og fulgt opp til rommet.
Det er i slike øyeblikk jeg angrer på at jeg ikke tok på meg en litt fin kjole istedet for å troppe opp i shorts og t-shirt. Heldigvis kommer det nok av muligheter til å kle seg litt mer i stil med omgivelsene.
Vi blir fulgt opp i tredje etasje, og porteren låser oss inn i suiten som skal være vårt hjem det neste døgnet. Her har vi foruten et lekkert soverom, også stue, stort bad med badekar, og to balkonger med utsikt til bassengområdet.
Badeglede og lunsjbonanza
Det elegante hotellet har flere basseng og solterrasser. I tillegg finnes det et eget spaanlegg som består av oppvarmede boblebasseng både inne og utendørs.
– For en utsikt, kommenterer Ørjan, og peker på stranden og Middelhavet rett utenfor.
Det er fint at det også finnes noen basseng der vi kan svømme og trimme litt. For det er ikke akkurat noen minilunjs vi inntar etter å ha sjekket inn.
Måltidene er en opplevelse i seg selv, både for øyet og ganen. Det føles nesten vondt å “ødelegge» de flotte kunstverkene av noen retter. Men de er tross alt laget for at vi skal forsyne oss, ikke bare nyte synet.
Her kan man velge mellom lokale og nordafrikanske retter, eller kjøre ren europeisk linje med pizza og pasta. Jeg anbefaler imidlertid å smake på noen av de tunisiske rettene, som serveres i den nederste enden av restauranten. Kokkene fortelle deg gjerne litt om de forskjellige retten hvis du lurer på noe.
Verdt å unne seg
Ifølge hotelldirektøren er det ikke lenge siden hotellet ble renovert.
– Royal Azur Thalasso, som er en del av Hôtels Azur-kjeden, har nylig gjennomgått en total renovering. Det samme gjelder to andre firestjerners hotell kjeden; nemlig Bel Azur 4* et Sol Azur Beach 4*, opplyser hotelldirektør for Hotel Royal Azur, Samir Meddel.
Det er sjelden vi bor såpass luksuriøst som dette, men det gir virkelig en ekstra dimensjon til ferien. Her snakker vi om å senke skuldrene og slappe av fra stress og mas.
Prisnivået i Tunisia ligger fortsatt godt under det europeiske, og man får mye for pengene sammenliknet med hva man får i Vest-Europa. Det gjør at man kan innvilge seg litt ekstra luksus uten å måtte punge ut med mer enn det koster å bo på et middelklasse-hotell i Vest- og Syd-Europa.
1400-tallsbyen
Fra hotellet vårt tar det rundt 15 minutter å gå til sentrum, der den gamle medianen og festningen ligger.
Medinaen, eller Kasbahen, som den også kalles, ble bygget på 1400-tallet. I løpet av de neste århundrene kom Hammamet under spansk og tyrkisk herredømme, med det spanske angrepet i 1601 som et av de mest dramatiske.
Ifølge den spanske soldaten og skribenten Alonso de Contreras skal 300 spanske soldater ha tatt 700 innbyggere til fange. De fleste var kvinner og barn, ettersom mennene hadde rømt byen i forkant. Mer om dette kan du lære om på det lille museet inne i medianen, som overrasket oss positivt med sine utstillinger.
Avslappet stemning
I dag er det fredelig innenfor de gamle murene.
Stemningen er avslappet, og de lokale suvernirselgerne er ikke veldig pågående. De fleste tar en hyggelig “nei takk” for et nei, og bruker ikke unødvendig med krefter for å overtale turister til å kjøpe suvenirer.
Når det er sagt, er det også enkelte interessante ting å se i mange fargerike salgsbodene, spesielt innen keramikk, skinn, tekstiler, te og krydder.
Husk alltid å prute, de det forventes. Det sies ofte at halvparten av selgerens første pris er en ok pris, men jeg har ofte gitt meg på 2/3, da prisnivået uansett er lavt.
Hammamet Borj
Lengst ute mot havet ligger festningen Hammamet Borj. Inngangen til festningen er opp til høyre rett etter hovedporten inn til medinaen, det vil si porten på sydsiden.
Festningen ble påbegynt allerede i år 893, og er siden blitt påbygget flere ganger. Blant annet sørget Hafsid prins Uthman for en større utvidelse i 1463.
Festningsmurene er 12 meter høye og 6 meter brede, og innenfor veggene finnes det et museum, rester etter gamle fangehull og en hage. Her ligger også den hellige krigeren Sisdi Bulai som ble gravlagt på 1400-tallet.
Den største grunnen til å besøke festningen er nok likevel utsikten ovenfra. Du kan gå hele veien rundt, og dermed nyte utsikten i alle retninger, både mot sjøen, stranden, boligområdene og gamlebyen.
Ikke glem å ta turen innom den lille kafeen på toppen av muren, der Yasmine og mannen hennes serverer kaffe og småretter.
Å få servert ekte tunisisk kaffe på tradisjonell måte, mens man slapper av i solveggen eller sofaen på terrassen, er en prefekt måte å avslutte ettermiddagen på før solen går ned.