70 ufrivillige timer i Colombo: Denne byen bør flere oppleve
I april fikk jeg et ufrivillig opphold i Colombo. Selv om det var frustrerende å bli værende i byen på ubestemt tid, ga det meg muligheten til å oppleve en ny og spennende storby.
Årsaken til at vi ble flyfast var at flyet vårt ut av Colombo ikke tok med transitpassasjerer som skulle videre fra Dubai, da det ikke var kapasitet til å huse flere passasjerer på flyplassen. Vi fikk melding om dette kun to timer før avgang, og det var kun vårt fly dette gjaldt. Flyene til Dubai som gikk etter oss tok med alle passasjerer, så sånn sett hadde vi maks uflaks.
Rutinemessig fikk vi dekket opphold og måltider mens vi ventet på ombooking, men dog ikke godtgjørelse fra Emirates for de tre dagene vi var forsinket, ettersom flyselskapet definerte situasjonen som “Force Majeur”.
Vi ble innlosjert på Fairway Hotel, som ligger i sentrum ved det gamle Dutch hospital. Herfra er det gåavstand til strandpromenade, butikker, spisesteder og flere av byens attraksjoner. Ettersom vi ikke visste når vi ville få fly ut, måtte vi være klare til å dra på et par timers varsel. Dette gjorde at vi holdt sentralt i byen.
Konklusjonen etter det ufrivillige oppholdet er imidlertid at det er verdt å sette av et par dager i hovedstaden når du besøker Sri Lanka.

VÅR MANN: Omar the tuktuk-man forsøkte å vise oss Colombo på kortest mulig tid, det vil si tre timer. Vi ventet på nytt fly hjem og visste aldri hvor lange tid vi hadde på oss, så vi turde ikke ta lange utflukter.
- Colombo og Galle Face skyline.
- World Trade Centre Colombo.
- World Trade Centre Colombo.
- Famile på tur.
Her er høydepunktene fra de tre dagene vi var flomfast i Colombo:
Kulturarven fra kolonitiden
Området rundt hotellet heter Old Colombo Dutch Hospital District, og har fått navnet etter det gamle sykehuset fra 1600-tallet. Old Colombo Dutch Hospital regnes for å være den eldste bygningen i Colombo Fort-området, og dateres tilbake til den nederlandske kolonitiden på Sri Lanka. I dag er det kafeer, restauranter og butikker som har tatt over regien i de gamle ærverdige kulturarvsbygningene, som en gang huset syke nederlandske sjømenn.
- Dutch Hospital-bygningen foran World Trade Center-skyskraperne.
- Tuktukene står klare til å fiske opp turister.
Lotus Tower
Fra takterrassen på Fairway Hotel ser vi at avstanden til byens landemerke Lotus Tower, ikke er langt unna. Etter mørkest frambrudd lyses tårnet opp, og skifter farger med korte mellomrom.
Dagen etter bestemmer vi oss for å gå til fots til det 351 meter høye tårnet. Avstanden er jo ikke mer enn to kilometer ifølge kartet. Colombo viser seg dessuten å være ganske fotgjengervennlig, med markerte fortau og regulert trafikk.
Men så er det varmen, med 35 pluss og solstek. Den hadde vi undervurdert!
Heldigvis er det nok av store grønne trær langs veien å søke skygge under. Men vel framme innser ved det 13 etasjer høye tårnet, bestemmer vi oss for å ta tuktuk neste gang vi skal gå mer enn noen hundre meter i solsteken.
- Nærbilde av lotusen.
- Fra taket på Hotel Fairway.
- Innganegn til tårnet.
- Opplyst om natten.
Tuktuk med Omar
Dagen etter hopper vi på tuktuken til Omar, en av mange lokale som henger rundt The Dutch Hospital og tilbyr sightseeing i tuktuk.
Første stopp er Saint Antony-kirken, hvor vi må gjennom en grundig sikkerhetsjekk for å komme inn.
Det viser seg at vi har havnet midt i minnegudstjenesten for bombeattentatet som skjedde 1.påskedag i 2019. Denne dagen, 21. april 2024, er det nøyaktig fem år siden Saint Antony-kirken og to andre kirker, samt tre luksushotell, ble bombet. Til sammen kostet attentatene 270 personer livet, hvorav 45 var utlendinger.
Kirken er nå bygget opp, men bildene og minnesmerket gjør dypt inntrykk.
Det er heller ikke til å nekte for at vi begge kjenner på et ørlite snev av angst, ettersom ingen av oss var klar over at dette var datoen for femårsmarkeringen. Dette forklarer også de mange politifolkene rundt i byen.
At byen er full av hyggelige politifolk oppleves imidlertid som mer betryggende enn foruroligende. Likevel, dette trenger vi ikke sende snap hjem om før vi er trygt hjemme i Norge.
- Omar gliser etter å ha kapret oss til tuktuken.
- Saint Anthony-Kirken er gjennombygget.
- Ofrene fra 2019 minnes.
- Inni Saint Anthony-kirken.
Jami Ul-Alfar Mosque
– Nå skal dere får se noe fint, smiler Omar i det vi kjører videre fra kirken.
Turen går til bydelen Pettah, nærmer bestemt til Jami Ul-Alfar Mosque, også kjent som Den røde moskeen. Dette vakre bygget i rødt og hvitt er et av de eldste i Colombo, og sto ferdig i 1909. Med sine to etasjer med “sukkertøy”-aktige røde og hvite striper og klokketårn, kommenterer mange likheten mellom denne og Jamek-moskeen i Kuala Lumpur.
Ifølge gamle kilder fungerte Jami Ul-Alfar-moskeen som seilingsmerke inn til Colombo på begynnelsen av 1900-tallet, før det fantes høyere landemerker i byen.
Som turist kan du besøke deler av moskeen med guide, men husk å kle deg etter muslims skikk med tildekkede armer og ben. Kvinner vil få utdelt sjal eller tilsvarende for å dekke håret, med mindre man har dette med selv.
- Den rød-stripete moskeen.
- Omar foran moskeen.
Tempel med bilmuseum
Det store Gangaramaya Temple-komplekset ligger like ved Beira-innsjøen, midt i sentrum av hovedstaden.
Tempelet sto ferdig på slutten av 1800-tallet, og er nå blant de største og viktigste i Colombo.
Området består av flere etasjer med mindre templer, ulike Buddha-statuer, bibliotek, og en hage med et Bodhi-tre.
I tillegg huser tempelområdet et museum med gamle gjenstander som de fleste ikke forbinder med noe religiøst.
– Her er gamle biler, kamera, bilder og buddhafigurer, for å nevne noen, sier Omar mens han viser meg rundt.
De mange og varierte eksklusive Buddha-figurene er absolutt verdt besøket i seg selv. Likevel, samlingen med klassiske veteranbiler som Rolls Royce og Mercedes kommer som en overraskende og artig bonus når man er mentalt innstilt på å besøke et buddhistisk tempel.
- Lokale pyntede damer og jenter.
- Omar fant en lotus til meg.
Lake Beira
Det slår oss at Colombo sentrum ser ut til å ha overraskende mange grønne parker og “luft” til å være en asiatisk millionby.
Ikke minst skyldes dette innsjøen Beira, som ligger midt i sentrum av byen.
Beira ligger nemlig som en grønn oase mellom skyskrapere og forretningsbygg, og gir innbyggerne og besøkende en mulighet for å nyte natur og ro midt i storbykaoset.
Dessverre blir innsjøen stadig mindre. For hundre år siden målte den 1,65 kvadratkilometer, men størrelsen er nå redusert til 0,65 kvadratkilometer.
Beira er uansett et populært område og møtested for både lokale og tilreisende, med palmer, kafeer, tempel og ikke minst mulighet til å leie svaneformede padlebåter hvis man vil ut på innsjøen.
Vi rakk dessverre ikke mer enn å stoppe og ta bilder på avstand, men har lest og sett at det skal være en imponerende rekke med Buddha-stauter ved innsjøens tempel.

PUSTEROM: Lake Beira er som en grønn oase midt i storbyen. Her er kafeer, et tempel og mulighet til å leie svanebåter med pedaler.
Byens identitet
Siste stopp på tuktuk-ruten er en svipptur innom Sri Lanka’s uavhengighetsmonument og regjeringsbygget.
– Det er viktig at dere får se disse, mener Omar, og viser til at de har med landets identitet å gjøre.
Uavhengigshetsmonumentet stod ferdig i 1953 og ligger på Independence Avenue. Det er en hyllest til uavhengighetsdagen 4.februar 1984, da landet brøt de siste båndene til Storbrittania. I det samme området ligger også rådhuset, som er en hvit vakker bygning.
– Den likner på Capitol i Washington DC, ikke sant, smiler tuktuk-Omar. Sjåførguiden vår har rett der.
Tvers over gata, i Viharamahadevi-parken, er det en stor gyllen sittende buddhastatue og en lekepark for barn. Dette er nok et hyggelig grøntområde i storbyen.
Glem heller ikke å ta turen innom den store stående buddhaen området; Aukana Buddha-stauten. Denne står rett overfor Bandaranaike Memorial International Conference Hall, og er en replika av buddhaen ved Anuradhapura. Aukana-statuen ble reist i 1970.
- Rådhuset i Colombo.
- Uavhengigshetsmonumentet.
- Uavhenighetsmonumentet.
- Buddha-replikaen.
- Et tempel i nærheten av Lotustårnet.
Hypermoderne havnepromenade
Det kommer ikke overraskende å lese at Colombos infrastruktur er blant de mest moderne i denne delen av Asia.
Galle Face Green er navnet på den nye urbane parken og havnepromenden i Colombo Fort-området. Området strekker seg 500 meter langs kysten, og følger byens finans- og forretningsentrum. I dette området ligger også den gamle parlamentsbygningen, som huser presidentsekretariatet på Sri Lanka.
Shoppingsenteret One Galle Face ligger også her, med alle sine fristelser. Dette er Colombos og sannsynligvis også Sri Lankas største shopping- og internasjonale flerbruksenter, og åpnet i 2019.
Det store bygget er integrert i ShangriLa Hotell, og byr på kafeer, resturanter, underholdningstilbud, leker for barn og flere etasjer med internasjonale og lokale butikker.
Vi tok også turen innom Colombo Cafe for en lunsj og en kald cocktail på takterassen, mens vi nøt utsikten over Det indiske hav og det nye strandområdet rundt Port City.

SHOPPING: Jeg fant en ny favorittbutikk min i One Galle Face; nemlig Spa Ceylon med alle sine kremer, oljer og spaprodukter.
- Colombo Cafe One Galle Face.
- One Galle Face utenfra.
- Galle Face Green.
- Colombo og Galle Face skyline.
Det nye bade- og fritidsområdet
Port City Colombo er et fritids- og fornøyelsesområde som er under utbygging, og som strekker seg utover et delvis kunstig anlagt strandområde utenfor Galle Face Green.
Lokalbefolkningen har allerede inntatt halvøya, der det er anlagt badestrand, kafeer, gangveier og joggestier.
Og selv om den jevne colomboboer ikke akkurat er noen langsdistansesvømmer, sier de ikke nei til et bad.
Da jeg tok turen hit første gang var jeg nesten eneste “hvite” blant flere hundre lokale, som badet, nøt solnedgangen og besøkte de utendørs spisestedene. Jeg dristet meg til å bade sammen med de lokale, men med topp og shorts slik de gjorde.
Dette syntes mange var ustyrtelig morsomt, og både store, små, kvinner og menn ba om å bli tatt bilder av da de så jeg hadde mobil. Dette gikk midlertid begge veier, da jeg også pent måtte posere sammen med de lokale baderne.
Man trenger så visst ikke være “proff” svømmer for å synes at vann er gøy og sosial samlende på tvers av kulturer!
- Joggebane ved stranda.
- Bading med lokale.
- Svømmetrening dagen etter.