Det store blå undervannslandet
Drømmer du om å svømme ved siden av skilpadder, haier og rokker, eller se på fargerike fisker og koraller ? Uansett er Maldivene et godt valg. Se video nederst i saken.
– Andre folk har solbrilleskille etter ferie. Du har svømmebrilleskille, bemerket min kollega i lokalavisen da jeg kom på jobb etter åtte dager på Maldivene.Er det så rart, når 99 prosent av landet og dyrelivet ligger under vann?
For en badenymfe som jeg er det vanskelig å holde seg over vannflaten lenge nok til å tørke ut i sola. For det første er det altfor varmt i luften når solen skinner fra skyfri himmel. For det andre er det altfor mye spennende å følge med på under vannflaten.
I løpet av den åtte dager lange «singelturen» med Carpe Diem, fikk jeg med meg flere snorkleutflukter temaet fra det lokale firmaet Barefoot Maldives på øya Maafushi.
Dykkemaske og svømmeføtter
At et land hvor de administrative områdene er inndelt i atoller også har massevis av koraller, bør strengt tatt ikke overraske noen. Maldivene er for jo de fleste nordboere synonymt med koraller, og her finnes det nok av dem til å fylle et liv med snorkling og dykking blant nye koraller hver dag.
Fargene varierer veldig fra sted til sted, og ikke alle korallene er like fargerike overalt. Men fiskelivet er imponerende. Her finner du det meste av «akvariumsfisk» og «tegneseriefisk», pluss litt til.
En god del av korallene ligger på kun en meters dyp. Det holder derfor lenge å svømme i overflaten med svømmeføtter, snorkel og dykkemaske. Eller med badehette og svømmerbiller, for min del.
Skilpadder med stoisk ro
De fleste jeg kjenner elsker skilpadder, og særlig de som bor under vannflaten.
For mange år siden dykket og snorklet med havskilpadder noe i Australia siden. Men jeg får ikke nok av disse vakre, rolige og grasiøse skapningene. Flesteparten av dyrene under vann er kjappe og bråe i sine bevegelser, og smetter unna så snart de oppdager den bobleblåsende ikke-fisken med svømmeføtter som forfølger dem. Men ikke skilpaddene. Har de bestemt seg for å svømme opp og ta en sjeldent pust, så gjør de det, uavhengig av oss snorklere som følger med på kort avstand. En havskilpadde kan holde pusten i inntil syv timer ved lav aktivitet.
Skilpaddene bryr seg lite om oss mennesker, og svømmer gjerne helt inntil oss uten å bry seg. Det er ikke uvanlig at de kommer helt bort og snues på oss eller undervannskamera før de svømmer videre.
Ettersom disse vakre dyrene er såpass uredde mennesker, er de vårt ansvar å utvise forsiktighet og respekt når vi svømmer sammen med disse utrydningstruede dyrene. I 2011 startet det statlige Maldivian Sea Turtle Conservation programme, som tar vare på skilpaddeegg, rehabiliterer syke dyr og merker og registrerer bestanden.
På Maldivene finnes tilsammen fem av verdens syv skilpaddearter. Den grønne havskilpadden og Hawksbill skilpadde er de vanligste, og er også de to jeg får se i løpet av oppholdet.
Nærkontakt med haien
Skilpadder er grasiøse og vakre, og det er fascinerende å svømme langs sandbunnen ved siden av de paddeflate piggskatene. Vi får også besøk ved båten av dronningen av alle skater; kjempen Manta Ray. Men en ting topper alt; svømmeturen med en flokk sykepleierhaier utenfor øya Fulidhoo. Dette er den nordligste av de bebodde øyene Vaavu-atollen, så vi må krysse åpent hav for å komme hit fra Maafushi.
Jeg er ikke overraskende førstemann uti når vi får beskjed om å gå uti én og én. Haiene ligger klare. Det er godt de er mette, for dette er store fisker! Haier over tre meter er store dyr, og selv om disse har tanngarden inni kjeften, er det med en viss skrekkblandet det fryd jeg blander meg inn i flokken og slår følge med dem så langt jeg klarer.
– De er som regel veldig greie, men ikke klapp dem, sier guiden vår Ot Moad, som vokste opp på øya innenfor og har badet med haier siden han var guttunge.
Han sier dog ingenting om at vi ikke skal la oss bli klappet eller berørt av de store rovfiskene. Et par av dem er ganske nærgående, og en av dem skubber borti meg med både finne og hard haihud i det jeg foreviger oss på selfie med det nye GoPro-kamera. I et par sekunder har vi øyekontakt, før fyren fortsetter elegant framover mens jeg må opp for å puste. For en opplevelse! For noen flotte dyr! Dette er en all time høydare, og frister til gjentakelse. Men da med oksygentank på ryggen.
Les også: Når leppestørrelsen teller
Verdens flateste
Maldivenes høyeste punkt er 2,3 meter over havet. De 1200 øyene og 26 atollene som utgjør verdens flateste land ligger spredd over et område mellom rett under ekvator og 7 grader nord, altså tilsvarende avstanden mellom Oslo og Bodø. Den største øya er kun 14, 5 kilometer lang, inkludert flere broer. Hovedstaden Male ligger på sørspissen av Nord-Male-atollen, som dekker totalt fire øyer. Øya Male er ikke større en ca 5 x 1 kilomert, og hovedstaden har over 150.000 innbyggere. Det er liten tvil om at dette er en av verdens mest tettpakkede byer.
Til sammenligning er det høyeste punktet på den knøttlille øystaten Tuvalu i Stillehavet dobbelt så høy som på 4,6 meter over havet. Utenfor hovedstaden Malé er det dog en 3,5 meter høy molo som beskytter mot de største bølgene. Denne moloen reddet nok mange tusen liv under tsunamien i 2004, der 75 personer forsvant eller døde og all infrastruktur ble ødelagt på 13 av landets bebodde øyer. Maldivenes totale landareal er på ca 300 km2, hvorav 99 er under vann og rundt 80 prosent av landarealet ligger under en meter over havet.
Atoll og atolleieren
Jeg trodde tidligere at en atoll var en flat øy med korallrev rundt. Dette er bare delvis sant. En atoll nemlig en samling øyer i den samme korallenheten eller grunne lagunen. Maldivene har 26 naturlige atoller som er delt inn i 20 «administrative atoller». Hvert av disse er styrt av en atolleier, atholhu veriyaa.
En atoll er derfor også en politisk enhet, ikke bare en eksotisk øy med lysblått hav og koraller rundt, slik jeg trodde. Det minste administrative atollen er Fula Mulaku, som er den største øya i Maldivene og den største atollen i verden.
Se video: