Fire unike badeperler langs Skagerrakkysten
Salt, klor, brakkvann, eller kanskje en jettegryte? Her er én i hver kategori, som alle har til felles at de ligger ved sjøkanten.
Hvittensanden i Larvik
Er du voksen og har vokst opp i Larvik-området, er sjansen stor for at du har gode minner fra Hvittensanden. Jeg kom over stranden på google da jeg søkte på en annen strand i nærheten, og ble overrasket over bildene som dukket opp. Store hvite sanddyner, som minner om Sandvesanden på Karmøy andre strender lenger nord og vest. Men her er det Numedalslågen som har stått kunstverket.
For å dobbeltsjekke at stranden er verdt et besøk eksisterer, stakk jeg innom en matbutikk rett før Lågenbrua i Larvik.
– Det er fantastisk fint der, så dit må du dra. Her pleide vi å samles i helgen da jeg vokste opp, forteller den middelaldrende mannen i kassen på matbutikken.
Vi følger kyststien noen hundre meter fra parkeringen ved Lågen, og får øye på den store hvite sandbanken idet vi runder og ser havet. Sanden er like hvit og stor som forespeilet. Til tross for at sandbanken er mindre nå enn for 60-70 år siden, er det fortsatt overraskende mye sand å boltre seg på.
Hvittensanden ligger på østsiden ved munningen av Lågen, helt innerst i Larviksfjorden.
På sjøsiden er det også svært langgrunt, og derfor egnet for små barn. På grunn av beliggenheten har stedet også den unike egenskapen av vannet på den ene siden er mer «ferskt» enn på den andre, som vender ut mot havet.
NB: Det advares dog mot bading på elvesiden, hvor det tidvis er sterk strøm og brådypt. Det har vært drukningsulykker her på grunn av strømmen.
En gang var dette kåret til Norges fineste strand. Men skip- og konteinertrafikken på bysiden av elveutløpet, har ført til at mye av sanden er revet bort i løpet av de siste 50-60 årene. Faktisk gikk det badebusser ut hit fra byen så tidlig som på 1930-tallet.
Ønsker du å kombinere badeturen med en tur langs kysten, så ta en tur langs kyststien mellom Østre Halsen og Gon, som går forbi badeplassen.
Slik kommer du hit:
Hvis du kommer fra Larvik sentrum, kjør gjennom byen til du kommer til Lågenbroa. Ta til høyre rett etter brua, og følganvisninger og kart et par kilometer. Det er en liten parkeringsplass helt ytterst i nabolaget rett før Lågen renner ut i sjøen, men det er ikke plass til mange biler her. Finn eventuelt en annen parkeringsplass og gå via kyststien. Det er ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede.
Jettegrytene i Risør
Mellom Risør og Tvedestrand, der svaberget møter Skagerak, ligger Nord-Europas største jettegryte i svaberg. Den store jettegryta på Sild sør for Risør er laget smeltevann etter istiden.
Hovedgryta er rundt seks meter dyp og like bred. Ettersom den ligger kun en meter over havet, spruter det stadig nytt sjøvann inn når det blåser og bølger utenfor.
Området består av glattskurte svaberg, og er et populært utfartssted for både fastboende og turister.
På grunn av den runde formen er den perfekt som badebasseng for svømmedyktige. Naturen har plassert en stor steinblokk på oversiden av gryta, som egner seg som stupe o-g hoppebrett for de mer vågale.
Det åpne landskapet har tydelige merker og spor som fører 10000 år tilbake i tiden. Da smeltet den tykke ismassen som dekket landet vårt, og is, vann og stein var med på å forme landskapet og har satt sine stempler her. Det er fint å ha i tankene når en går tur i dette området.
Ved siden av den store gryta ligger en mindre utgave, som ikke er mer en knapp meter dyp.
NB, Det kan bli veldig glatt på svabergene når det regner, og husk også at vinden kan være sterk her ute i havgapet. Strømmen i sjøen utenfor er også tidvis sterk, så det anbefales å være forsiktig ved bading rett i sjøen akkurat her.
Slik kommer du hit:
Fra E18 tar en av ved Vinterkjærkrysset ved Risør og kjører Rv-416 til Båssvik, og derfra videre på Rv-411 til Laget. Videre følger en Fv-1 mot Åkvåg. Kjør forbi Sørlandet Camping og Krabbesund Bedehus og deretter et par kilometer videre til du kommer til en rund sving. Parkeringsplassen til jettegryta er på venstre side like etter svingen.
Herfra er det ca en kilometer å gå via, via grusvei, skog, og svaberg. Første delen av veien er merket med treskilt til jettegryta, mens den siste delen av turen har markører
rett i berget. Jettegryta ligger helt nede ved sjøkanten, rett innenfor vardeskjæret Sildeskjær.
Gjedde- og manetfritt i Arendal
Har du angst for sviende maneter og glupske gjedder, finnes det muligheter for å at seg et klorbad i friluft ved sjøen langs sørlandskysten.
I Arendal gjestehavn ligger nemlig Norges eneste flytende basseng. Herligheten er 25 meter lant og 10 meter bred, og holder normalt rundt 25-26 grader. Det er imidlertid ikke dypt nok til at det er lov å stupe fra kanten. Til gjengjeld kan du nyte utsikten til Tyholmen og båtene i gjestehavnen mens du godter deg i temperert og garantert gjedde- og mantefritt turkist bassengvann.
Badet og restauranten innenfor drives av Canvas Hove, og badevaktene hjelper deg hvis du lurer på noe. Du betaler med vipps ved inngangen, og skifter i flotte garderober med skap og dusj.
Slik kommer du dit:
Arendal gjestehavn ligger noen hundre meter syd for Pollen i byens sentrum. Den enkleste måten å komme til badet på er å gå langs kaia fra pollen til du ser gjestehavnen. Kommer du med bil, finnes det flere parkeringshus i sentrum
«Mesterens mester»-strand ved Fevik
Nærmere «syden» enn Storesand nord for Grimstad kommer man neppe nord for Kristiansand.
Det store friluftsområdet ved Fevik har en kombinasjon av flere wow-faktorer, som tilsammen gjør den til en av mine favoritter i Sør-Norge.
Her er det hvit finkornet sand, uvanlig klart vann, langgrunt, stor parkeringsplass, og stor boltringsplass både i sand, på svaberg og gressplen.
Den beste utsikten over stranden og havet får den fra toppen av det røde granittklippene som deler stranden i to. Ulempen med at stranden er ranket som en av landets fineste, er at det på fine sommerdager kan være litt vel høy Rosa Flamingo-faktor, og litt tett mellom håndklærne i sanden. Men blir du lei av å sole deg eller studere folkelivet, kan du følge kyststien i begge retninger til en av de andre strendene i området.
Deler av stranden er tilrettelagt for bevegelsehemmede.
Slik kommer du hit:
Fra Grimstad sentrum: Følg Fv 420 østover mot Fevik. Etter at du har passert Strand hotell og Fevikkilen tar du til høyre mot Feviktoppen/Øvre Fevik på toppen av bakken. Ta til høyre igjen på Sømsveien og følg skilting mot Feviktun og Storesand. Ta til høyre inn Storesandsveien og følg veien til parkeringsplass ved jordet før Storesand.
Hei,
Leste dine tips til Storesand og Fevik og dro dit i sommer. Beste strendene vi har besøkt i Norge, så nydelig at vi vurderer sommerhytte i området (var veldig heldig med været selvsagt). Ville bare takke for veldig gode tips som har gjort sommeren vår til en drøm, og tar gjerne imot flere hvis du har andre strender å anbefale som kan måle seg med det.
Hei Senad, 🙂
Så hyggelig å høre! Ja, det er mange fine strender og badesteder i området. Akkuratt nå er jeg i Tromsø, men bader her også. Litt kaldt kanskje, men nok av hvite strandperler og friske ferskvann å velge mellom etter en fottur i fjellet.