Høydepunktet i Hurghada: Utrolige Rødehavet
Enten du dykker, snorkler eller bare vil å ta et bad, er strendene og øyene utenfor Hurghada et av de beste ferievalgene i vinterhalvåret.
(PRESSETUR MED NORWEGIAN OG NECKERMANN NORDIC)
Temperaturen i Rødehavet synker sjelden under 20 grader, og vannet er blant det klareste på kloden.
Korallene og dyrelivet er også i særstilling. Dette gjør at mange velger nettopp Hurghada som utgangspunkt når de vil utforske det fargerike livet under havflaten.
Ifølge direktøren for Den egyptiske turistmyndigheten, Dr. Mohamed el Sherbeiny, er nettopp korallene og fiskene hovedgrunnen til å reise til Hurghada.
– Selv for en som ikke dykker eller snorkler, finnes det gode muligheter til å se det fantastiske korallene og livet under vann, fastslår Sherbeiny. Han viser til det store utvalget av båter med glassbunn som tilbyr turistene i Hurghada.
Dagstur til Eden
En av de beste måtene å oppleve koraller, fargerike fisker og hvite strender på er ved å ta en dagstur til Giftun Islands. Giftun Kebir ,eller Store Giftun, er den nærmeste av de to øyene som utgjør Giftunøyene. Giftun Soraya, eller Lille Giftun, ligger lenger øst, og dermed lengre fra Hurghada. Førstnevnte ligger kun 10 kilometer fra marinaen i Hurghada.
Vi besøkte stranden med det passende navnet “Eden Island”, som ligger på Store Giftun.
Med stort soldekk både akter og på øverste dekk, er det god plass til alle om bord. Det er lite vind, og novembersolen merkes godt selv om klokka ikke er mer enn litt over ni om formiddagen.
Etterhvert som vi nærmer oss Giftun, går blåfargen i vannet mer og mer over til turkis. Vannet blir grunnere, og foran oss ligger en lys, sandfarget øy med lange hvite strender. Underveis på den 45 minutter lange båtturen får vi også underholdning av en delfin, som spretter forbi og forsetter videre utover i det blå.
– Gjør dere klare, sier kapteinen, mens mannskapet kaster anker.
Herfra skal vi over i en mindre båt, som frakter oss inn til den lille brygga på stranden med navnet Eden Island.
Les også: Fly direkte til Hurghada
Chill og bad
En liten brygge, turkis sjø og hvite strender så langt øyet ser. Det er dette som møter oss i det vi stiger i land på stranda med det paradisiske navnet.
Giftunøyene er ubebodde, og turistene som kommer hit er kun på dagsturer. Men det betyr ikke at vi er overlatt til oss selv på den myke sandstranden.
Det er både kafe, restaurant, iskiosk og solsenger her ute.
– De tre ytterste radene er våre, og husk å hente utstyret før klokken 11, sier gruppeleder Berg Ercan, som også er direktør i den nyopprettede nordiske avdelingen i reisebyrået Neckermann.
Radene han snakker om er rader med solsenger, og utstyret er svømmeføtter, maske og snorkel. For vi skal etterhvert ut å snorkle og se på koraller.
Men først skal vi bare slappe av, bade og sole oss på denne fantastiske stranden. Eller nyte en iskaffe ved kafeen.
God plass
Selv om gruppen vår på 12-13 reiseentusiaster ikke er alene i Edens “strandhage”, er det rikelig med plass både på land og i vannet.
Og selv om det er sent i november og vi befinner på en øy, er det varmt nok. Badevannet må derfor testes etter kort tid i solsenga.
Ofte ser vannet bedre ut enn det føles når man stikker tærne uti etter soloppvarming. Men her er vannet passe avkjølende, og føles ikke kaldt.
Det er krystallklart, med ren hvit sandbunn og nysgjerrige småfisker som titter bortom de bleke bena mine.
Jeg kunne plasket uti denne salte herligheten hele dagen, men nå skal vi videre til dagens høydepunkt.
Fisker og skilpadder
Igjen samles gruppen for å skysses ut til båten vår, som ligger for anker et stykke utenfor stranda. Denne gangen har vi med svømmeføtter, dykkermaske og snorkel.
Vi runder neset og følger kystelinjen utover langs Store Giftun, til vi ankommer korallrevet som er dagens mål.
Før vi får å hoppe uti, må vi gjennom sikkerhetsintruksjoner og opplæring i bruk av utstyret.
– Noen av dere har sikkert snorklet før, men det er viktig at vi holder oss sammen i en gruppe når vi svømmer, og ikke forsvinner vekk fra gruppa. Husk også at dere ikke skal ta på noen av korallene eller fiskene, sier snorkelguide Aymen.
De som ønsker å ha på seg redningsvest for å ligge roligere i vannet, får muligheten til dette.
Etter sikkerhetsbriefingen hopper Aymen uti med rød badering og venter på resten av oss. Baderingen har han med for at vi skal ha noe å holde i mens vi studerer livet under vann, uten å flyte av gårde i de små bølgene.
– Følg med, beordrer han, og svømmer sakte framover. Etter kun 20-30 meter møter vi den første korallveggen. Rett under oss, på 6-7 meter dyp, holder en gruppe apparatdykkere på å utforske havbunnen. Aymen stopper opp og begynner å fortelle:
– Ser dere fiskene, sier han, og navngir flere av dem.
Ettersom vi alle plasker en del med føttene og armer, er det ikke så lett å høre alle detaljene. Men det gjør ikke noe, for det er underholdende nok å beundre fiskene som skvetter ut og inn av de fargerike korallene under oss.
– Der, ser dere skilpadden, utbryter guiden plutselig, og peker på en blågrønn skapning som så vidt sveiper innom synsvidden vår, før den svømmer elegant videre.
Vi får høre at grønne skilpadder, barracuda, murener, skorpionfisk, napoleonfisk, papegøyfisk og rokker er blant av de vanligste artene rundt revene ved Giftunøyene.
Tre kvarter går fort når man har det gøy, og det er på tide å returnere til båten.
Tar sikkerheten på alvor
For en opplevelse det er å se så fine og friske koraller, med så mange fargerike fisker og dyr.
Men en ting lurer jeg på, og det er er sikkerheten i forhold til haier. Jeg benytter muligheten til å spørre Aymen mens vi ennå er i vannet, før vi border båten igjen, og spør rett ut:
– Det har jo vært noen oppslag i media om haiangrep utenfor Hurghada de siste årene, og flere hjemme i Norge synes dette høres skummelt ut. Er det derfor vi svømmer såpass tett i gruppe?
– Ja, det stemmer. De som har vært tatt av hai har svømt alene, men når er sagt så er vi ekstremt opptatt av sikkerheten, og tør ikke risikere noe. Og det at vi svømme gruppe er en av tiltakene for å sikre oss, ettersom vi da framstår som en stor fiskestim.
Tilbake til lunsj
Etter at alle har kommer seg tilbake til båten, lunter vi tilbake til Eden Island. Etter den lange svømmeturen begynner også sulten å melde seg. Det er derfor velkomment å kunne gå rett inn til den lunsj i restauranten på Eden.
Her venter en stor buffet med fisk, kjøtt, salater og grønnsaker. Det er også en egen barbeque der man kan få servert nygrillet kjøtt.
Etter lunsj har vi fortsatt en drøy time til avslapping på solsengene før vi igjen kalles inn for retur til Hurghada.
Det er en fornøyd, mett, og litt solbrent gjeng som døser på akterdekket og tilbake til marinaen i Hurghada.
Jeg skjønner godt hva direktøren for Den egyptiske turistmyndigheten, Dr. Mohamed el Sherbeiny, mener når han trekker fram korallene og fiskene som hovedgrunnen til å reise til Hurghada.
Direktefly fra Norge
Denne vinteren kan du fly direkte til Hurghada i Egypt med Norwegian hver lørdag, og flytiden er ikke lenger enn tur-retur Oslo- Kanariøyene
Klimaet ved Rødehavet er tørt og stabilt, nesten ikke noe regn og en temperatur på noen og tyve grader gjennom vinteren. Prisnivået i Hurghada er også lavere enn flere andre destinasjoner, og flytiden ser omtrent den samme som til Kanariøyene.