I inkaenes fotspor
I en grønn dal mellom snødekte fjelltopper strekker fjellbyen Cusco sine kirketårn mot himmelen. De stolte peruvianerne ser på ingen måte ut til å ha glemt sin sagnsomsuste fortid som kontinentets herskere. Selv i dag er det få land som overgår Peru i skjønnhet, eleganse og kulturell særegenhet.
Luzaro løfter hodet og titter overlegent på matmoren som har pyntet han med røde dusker på ørene. Han er knappe to år gammel, men allerede godt vant til å være i sentrum for turistenes beundrende blikk og kameralinser. Med sine lange øyevipper og mineløse blikk måler han sine beundrere fra topp til tå, som om han vurderer hvorvidt de skal godkjennes eller ikke.
Ullkledde Luzaro er en av mange llamaer som trofast følger med sine eiere til turistmarkedene i den gamle inkabyen Cusco. De røde duskene på ørene har matmor Juliana satt fått på han i håp om å kunne tjene et par kroner på å stille han ut til fotografering. Men Juliana og hennes Luzaro er ikke alene om å vise seg frem på markedet. Overalt skues fargerike kvinner med lange, svarte fletter, med eller uten llama. Med seg har de store knytter med nydelige vevde tepper og belter, i tillegg til de lekreste gensere og ponchoer i alpakka- og llama-ull. Indianer-kvinnenes drakter avslører at dette med håndarbeid er noe som ligger dypt forankret i den gamle quechuakulturen.
Cusco ligger 3400 meter over Stillehavets overflate, og har rundt 300.000 innbyggere. Byen har både universitet, tinghus, museer, og flere katedraler. Til tross for at byen har bevart sine brostensgater og opprinnelige arkitektur, finnes massevis av internettkafeer, videobutikker og alt som forventes av en moderne middels stor by.
En av de mest imponerende bygningene er den store katedralen foran Plaza de Armas, som er fellesnavnet på den store åpne plassen som markerer sentrum i alle latinamerikanske byer. Det store kirkebygget inneholder foruten en sort Jesus-figur med bastskjørt og indianske ansiktstrekk også hele 492 malerier av forskjellige indianske malere. Spesielt interessant er det store maleriet ”Jesu siste måltid” av Marcos Zapata. Kunstverket er et flott eksempel på Cusco–skolens spesielle egenart, som kombinerer europeiske og indianske malertradisjoner.
I denne versjonen av «Jesu siste måltid» har Judas fått den spanske erobreren Pizarros ansikt, og Maria Magdalena har inntatt hedersplassen ved siden av Jesus. Man skulle nesten tro at forfatteren Dan Brown hadde vært innom Cusco før han skrev ”Da Vinci koden”…. På toppen av det hele har Zapata byttet ut det tradisjonelle lammet med en stor marsvinstek. Dette ser unektelig litt komisk ut for oss. Men når man tar i betraktning at stekt marsvin står øverst på indianernes festmeny, fremstår dette store maleriet som riktig så genialt.
De fleste tilreisende tenker på Cusco som inngangsporten til den mystiske inkabyen Machu Picchu. De øvrige gamle inkaruinene som finnes i områdene er for mange helt ukjent. Den store festningen Sacsayhuaman ligger kun noen få minutters busstur unna Cuscos sentrum, og er et av de mest imponerende byggverk fra inkatiden. Det var her den siste inka, Manco Inca, slo tilbake den spanske conquistadoren Pizarro i 1536. Hadde det ikke vært for spanjolenes siste desperate motangrep like etterpå, ville muligens slaget i Sacsayhuaman 1536 betydd slutten for det spanske nærværet.
En halvtimes kjøring videre tar oss til Den hellige dalen, hvor indianerbyen Pisac lokker med enda flere inkaruiner. Det er likevel det store håndverksmarkedet som stjeler det meste av oppmerksomheten. Hvis du har klart å motstå shoppingfristelsen hittil, er det store muligheter for at du gir etter her. Senora Dominga er en av flere dyktige selgere som bedyrer at kvaliteten på alpakkaproduktene hennes er av beste sort.
– Du kan nok finne billigere ponchoer på markedet, men de er ikke ekte alpakka, understreker hun og holder frem et par prakteksemplarer i den mykeste og deiligste ullen du kan tenke deg.
– Sekstifem soles (ca 130 kroner), sier hun, og lurer på om vi godtar tilbudet.
Selv om prisen egentlig allerede er latterlig lav, er vi nødt til å prute. Noe annet ville virke dumt. Vi begynner derfor på førtifem soles, og ender opp med å møte Dominga på halvveien. Begge parter er strålende fornøyd, selv om vi sikkert kunne presset det enda litt lenger ned om vi hadde ønsket.
Se flere bilder på «Around the world with Linn» på Facebook.
REISEFAKTA
Hvordan reise til Peru: KLM flyr til Lima flere dager i uken. Priser varierer mellom ca 7000 – 8000 kr tur/retur.
Gruppeturer: Peru blir stadig mer populært, og flere norske turoperatører arrangerer med jevne mellomrom grupperturer til Peru. Eventyrreiser, Escape Travel og World Travellers er blant de største norske aktørene på markedet.
Geografi: Peru er det tredje største landet i Sør-Amerika, og grenser til Chile, Bolivia, Brasil, og Ecuador. Landet måler 1.285, 215 kvadratkilometer, og ligger like syd for ekvator.
Hovedstad: Lima, som ble grunnlagt i 1535 av spanjolen Francisco Pizarro.
Klima: Landet deles inn i tre geografiske og klimatiske soner; kysten, fjellene og jungelen. Kysten strekker seg 2 414 kilometer langs Stillehavet og har et tørt ørkenklima det meste av året. Til tross for nærheten til ekvator sørger kalde havstrømmer for at temperaturen i dette området sjelden overstiger 26 grader. Fjellene og Andesregionen karakteriseres av høye fjell og frodige daler, med høye dagtemperaturer og kjølige netter. Jungelen og Amazonas har et fuktig og varmt klima året rundt.
Innbyggere: Totalt bor det ca 28 millioner mennesker i Peru. Av disse bor ca 6,5 milioner i hovedstaden Lima.
Språk: Spansk. I hovedsak er det vanskelig å kommunisere på engelsk, og spesielt i provinsen. Quechua og Aymara snakkes blant indianerbefolkningen.
Pass/visum: Norske statsborgere trenger ikke visum for å reise til Peru.
Elektrisitet: 220V/60 Hz
Vaksiner: Behovet for vaksinasjon varierer utfra hvor i Peru du skal reise. Snakk derfor med din lokale lege for siste oppdaterte vaksinasjonsråd. NB: Gulfebervaksine behøves kun hvis du skal til jungelen, eller hvis du kommer fra jungelområder i andre søramerikanske land.
Sikkerhet: Den venstreorienterte geriljagruppen Sendero Luminoso (Lysende sti) som herjet i fjellene på åttitallet og begynnelsen av nittitallet er nå oppløst, og lederne sitter i fengsel. Den største trusselen i Peru er nå lommetyveri, på samme måte som i de fleste andre utviklingsland med store sosiale forskjeller. Bruk sunn fornuft og unngå å gå med lommebøker stikkende ut av baklomma eller å gå alene i mørke smug om kvelden.