Når ferien blir dyrere enn planlagt
Mange av oss finansierer hele eller deler av reisen ved hjelp av et kredittkort. Det er derimot ikke alle som klarer å nedbetale utestående beløp når de er tilbake fra ferie. Skyldes det mangel på økonomisk kontroll, eller finnes det andre grunner?
Det er populært å bruke et kredittkort på reise. Blir kredittkortet brukt til å betale minst 50 prosent av reisen, så vil de aller fleste kredittkortselskapene tilby gratis reise- og avbestillingsforsikring. I tillegg har du flere rettigheter på din side, dersom for eksempel reiseoperatøren blir slått konkurs, eller at du blir utsatt for svindel på ferien.
Til tross for at kredittkortet har sine fordeler, så er dette fortsatt lånte penger som skal betales tilbake. Du har gjerne 40-50 dager på å nedbetale utestående saldo, før rentene begynner å løpe. Det er god nok tid for mange, men ikke for alle.
Budsjett og faktisk bruk. Selv om du har satt opp et feriebudsjett på forhånd, så tror jeg mange kjenner seg igjen i at budsjett og faktisk bruk ikke alltid er like enkelt å matche. Vi undervurderer som regel hva ferien vår vil koste. Det er mange grunner til dette, blant annet disse:
- En svak norsk krone
- Ikke tatt hensyn til spontankjøp
- Utelatt tips i budsjettet
- Tenker ikke på mobilregningen
I 2013 fikk du vekslet 1 amerikansk dollar til så lite som 5 norske kroner. I dag må du ut med ca. 8,5 kroner pr. dollar. Det betyr at ferien til for eksempel Jamaica, vil koste deg 40 prosent mer. Den norske kronen har også svekket seg mot euroen, men ikke like mye. Det er lurt å sjekke valutakursen før du bestemmer deg for hvilket land du ønsker å reise til.
Mobildata i utlandet koster fremdeles alt for mye, selv om tilgang til WLAN har gjort det litt billigere. Regningen fra mobiloperatøren etter ferien, er uansett sjeldent et hyggelig syn. Dette er også kostnader du må ta hensyn til.
Plan B. Dersom du kommer du tilbake fra ferie og ser at du ikke klarer å nedbetale kredittkortet i sin helhet, bør du handle raskt. Den effektive renten på kredittkort (utover rentefri periode) er nemlig skyhøy. Det får til og med forbrukslån til å virke som et ”snilt” lån.
Hvis du spør «mannen i gata» om du bør ta opp et forbrukslån for å refinansiere kredittkortgjelden, er svaret gjerne noe i retning av «det må du ikke finne på å gjøre!». Men økonomisk sett så vil du redusere lånekostnadene betraktelig. Den effektive renten i forbrukslån er normalt sett cirka 10 prosent lavere enn på kredittkortgjelden. En differanse på 10 prosent blir fort mange penger – i hvert fall hvis lånet må betjenes over en lengre periode.
Konklusjonen blir at det alltid vil lønne seg å reise med oppsparte midler. Men dersom reisen blir betalt med et kredittkort som ikke klarer å nedbetales innenfor en kort tidsramme, vil du komme unna med et betydelig beløp i rentekostnader om gjelden blir refinansiert til et forbrukslån. Til slutt må du huske å ta høyde for at ferien kan koste mer enn hva du hadde sett for deg.