Påskefred og hvite spor på Kamben
Å skli gjennom hvite løyper hele dagen, for så å komme til ferdig dekket påskebord i høyfjellet med nasjonalromantikk i veggene er en uslåelig kombinasjon.
Forventingene var ikke av de høyeste da jeg impulsivt forsøkte å finne et ledig hotellrom på to dagers varsel for to personer med hund i påsken. De store hotellene med basseng og spa var som ventet opptatt hele påskehelgen, og prisene lå uansett langt over vårt budsjett.
Et kort søk på nettet viser imidlertid at Kamben høyfjellhotell på Golsfjellet har ett rom ledig fra langfredag til første påskedag, og til halvparten av prisen på de større fullbookede hotellene. På ut.no står det også at jeg som DNT-medlem får rabatt på dette hotellet. Kjøreavstanden på 18 mil fra Slemmestad er dessuten innenfor rekkevidde med tanke på køene hjem 1.påskedag.
En rask telefon til hotellet bekrefter at vi kan ha med hunden, så vi tar en rask avgjørelse og booker for helgen.
Seterfølelse og tradisjon
Etter å ha feriert på nærliggende Oset høyfjellshotell flere ganger tidligere som barn og voksen, er jeg godt kjent i området. Skiterrenget og alpinbakken ved Kamben er akkurat det samme som du får på de store fjellresortene på Oset og Storefjell hotell ved siden av. Kamben serverer ikke lunsj, så vi får beskjed om å pakke matpakke ved frokost. Det finnes heller ikke svømmebasseng, badeland, treningssenter eller spa. Her er det naturopplevelsene som står i fokus, noe det sporty og uformelle klientellet fra inn- og utland gjenspeiler.
Vi ankommer hotellet i 16-tiden, og får rom i den nye fløyen. Etter en nydelig kveldstur til toppen av Storefjell langfredag, kler vi oss litt penere til middag. Vi oppdager raskt at de fleste går i hverdagslige klær, med mariusgensere, ulljakker og olabukser som gjengangerne. Spisesalen er som resten av hovedfløyen i hotellet; med tømmervegger, rosemaling og gammelt trehåndverk i ypperste klasse.
Det er ikke rart at franskmenn og tyskere synes dette stedet er mer eksotisk enn de største turisthotellene i fjellheimen, som har oppgradert hotellene med alle moderne fasiliteter, men ofte beholdt et langt mindre innslag av det norske seterinteriøret enn Kamben. Her har også en del av rommene beholdt den gamle stilen, og er du heldig får du tilbringe ferien i en rosemalt himmelseng.
Kamben høyfjellhotell er opprinnelig en seter fra 1836, som i 1920 ble bygget om til turishytte og solgt to år senere til nye eiere. Ekteparet Magelsen drev hotelldrift her frem til 1936, da nåværende eieres besteforeldre tok over og drev turistvirksomheten parallelt med gårdsdrift. I 1977 ble hotellet utvidet og gårdsdriften med hest og kyr ble avviklet.
– I dag er det min bror Lars Morten som sammen med meg har tatt over hotellet, og fører tradisjonene med å ta vare på ferdafolk videre, skriver Martin Glimme på stedets hjemmeside.
Skiheis med langrennski
Er du glad i langrenn, er Golsfjellet et suverent valg. Her finner du mer enn 150 kilometer preparerte løyper på mellom 800-1150 meters høyde. Løypene er meget godt merket. I tillegg til piler med avstander og stedsbeskrivelser i alle retninger, er alle løypekryss nummererte, med informasjon om retning og avstand til neste kryss. Ettersom det på den nordlige delen av Golsfjellet ikke finnes noen høyere topper i området enn 1100+, er utsikten mot de omliggende fjellområdene uvanlig flott. Fra platået rundt Storefjelltoppen (1149 m) ser du Hallingskarvet, Skogshorn, Gaustadtoppen og til og med Jotunheimen i klart vær.
Storefjell Ski- og Akesenter og Golsfjellet Alpinsenter gjør det mulig å kombinere alpint og langrenn. Lørdag morgen er det meldt mye vind, men mildt og oppholdsvær. Vi starter med rødt under skiene, men etter å ha glidd mer bakover enn forover på jordet nedenfor hotellet, blir det kjapt et nytt lag med lilla, før turen går oppover til Storefjell hotell.
Smøringen sitter ikke lenge på skiene, og skiheisen fremstår som et passe fristende alternativ for å komme opp på fjellplatået. Å la Linux løpe ved siden av heisen er ikke noe problem, får vi vite.
Etter en kjapp brus og pølserast for henholdvis to- og firbente i utegrillen ved bakken, er T-heisen neste post.
– Hund med mariusgenser får gå først, smiler folkene i den korte køen, og lar oss og den utålmodige firbente passere uten å vente på tur.
Vi hopper av før den øverste kneiken, hvor en langrennsløype krysser heisen og nedfarten. Selv om heisen går sakte nok for vår snart 13 år gamle spreke vorstehhund, skal han også ha litt krefter igjen til resten av turen.
Appelsiner på 1000 meters høyde
Joda, det blåser godt oppe på 1100 meter høyde denne påskeaftenen. Det er garantert kuling i de sterkeste kastene, ettersom jeg må holde på staven for ikke å miste den. Men det er klart vær og solen lager et nydelig lysspill på Skogshorn og de andre høye toppene i horisonten. Til tross for vinden er det en god del fargerike og innpakkede skiturister å se i de godt oppmerkede løypene. Rødkors-mannskapet er dessuten godt synlige ved Grillhytta på Veslefjell, og det går helt greit å gå i det oversiktelige terrenget. Hvertfall når vi har vinden fra siden og etterhvert i ryggen.
Vi kjører sakte nedover på andre siden av Storefjelltoppen, og gjør en obligatorisk stopp ved verdens mest hardbarkede og sikkert også kaldblodige «sitrusfrukttre». Appelsintreet på Golsfjellet er et populært pausested, og er godt merket på alle kart. Grantreet med appelsinskall på grenene var der allerede for tretti år siden da jeg var liten. Den gang var det lite og spinkelt. I dag rager appelsingrana som et juletre 1001 meter over havet, og appelsindekorasjonen fra skituristene er naturlig nok forbeholdt de nederste grenene. Noen har til og med vært så omtenksomme og lagt igjen en hel appelsin på en gren ganske så nylig.
Etter en kort rast fortsetter turen nedover til sletta ved Oset hotell, for vi klatrer opp igjen på bakglatte ski de siste kilometerne tilbake til Kamben. Her venter to timers avslapping og «få-igjen- varmen» med termoskakaoen som vi ikke rakk å drikke opp under turen. Så er dekket til nydelig fire rettes påskemiddag med lam og spesialimportert rødvin med hotellets egen etikett.
Godt for sjel og sinn
Visst er det greit med spa, basseng og et tosifret antall spise- og serveringssteder å velge fra mellom skiturene. Men en ren skihelg på påskefjellet er like bra uten alle fasilitetene som man finner på de store fjellresortene i dag. Kamben ligger på 915 meters høyde, med direkte tilgang til både høyfjellsløyper og beskyttede skogsløyper. Skulle været bli så rufsete at man ikke fristes til å gå ut, kan man alltids søke trøst i hotellets wifi. De fleste av oss har vel heller ikke vondt av å roe helt ned foran peisestuen med en god bok og en varm kaffe.
Jeg har oppdaget at det er på slike steder jeg virkelig finner roen til å lese og slappe av. Når det ikke finnes verken basseng, treningsrom eller andre former for tilbud som lokker frem følelsen av dårlig samvittighet hvis de ikke brukes.
Kamben er slikt sted, som med lune solide tømmervegger, god mat og flott fjellnatur utenfor gir det best tenkelige avbrekket for en urolig kropp og et stresset sinn. Prisen for helpensjon for påskehelgen, med fire rettes middag, matpakke som lunsjløsning og tillegg for hundevask, kom på rett under 4000 kroner for to personer.
Se video fra Kamben og Golsfjellet:
For et drømmested. Skulle jeg reist til dette området ville jeg absolutt valgt Kamben foran sterile, gigantiske turisthoteller – uten tvil.
Ja, veldig bra vi havnet her.:)