Sjokoladedrøm i Trondheim
Når regnet pisker og det blåser surt langs restaurantene på Solsiden, er det trøst å finne i Sjokoladebutikken.
Det er begrenset hvor artig det er å sitte på utendørsrestaurant på Solsiden når regnet pisker en vannrett i ansiktet og vinden har plassert den største pottepyntepalmen på hodet i trappa.
Planen om å spise ute under varmelampe blir forkastet til fordel for en meget lun innelunsj på Egon. Så går vandreturen vekk fra sjøkanten og inn mot Midtbyen.
Sightseeingtur til fots blant handlegatene og kuppeltakene i trøndehovedstaden er sjelden kost for en som nesten bare har vært byen i forbindelse med jobb eller svømmekonkurranser.
Vi trenger ikke gå langt før vi snubler over det som skal bli byturens høydepunkt: Sjokoladebutikken i Thomas Angells gate 12 er en liten sjappe med store vinduer og sjakkbrettmønstret gulv. Innenfor det store vinduet skuer vi hylle på hylle med sjokolade og godteri i alle farger og kombinasjoner. Sånt går man ikke forbi på en sur regnværsdag!
– De øverste radene her er sjokolade fra Danmark, Belgia, Frankrike og Latvia, mens vi har et par rader med norsk sjokolade her borte, sier jenta bak disken, og peker på den andre sjokoladedisken. De rosa froskene fra Arendals-fabrikken faller garantert i smak hos den yngre garde, mens jeg lar meg imponere av boksen med lakrispulver med salmiakksmak. For oss som vokste opp på slutten av 70- og 80-tallet er det ikke mye som kan måle seg med pulveret utenpå Dundersalt og Tyrkisk pepper-sukkertøyene. Islendingene er spesielt gode på å blande lakris, sjokolade og salmiakkpulver, og er sammen danskene foregangseksempler på dette kulinariske kunststykket.

GLITRER: Lakriskuler i sølv- og gulltrekk, og lakris med sjokolade og salmiakkpulver er blant godisene på disse hyllene. Øverst til høyre ligger boksene med rent «Tyrkisk pepper»-pulver.

ROSA: Min venninnen datter på snart tre år digger rosa, så hun fikk to rosa frosker laget i Arendal.
Sjokoladebutikken har søtsaker av høy kvalitet for store og små. Her finner du alt fra de mest forseggjorte konfektbitene til mer enn 100 ulike sorter smågodt. Kjører du sukkerfritt, har butikken også et godt utvalg av sukkerfrie produkter.
Blant de norske leverandørene til Sjokoladebutikkene er den lokale fabrikken Cielo Sjokolade. Fabrikken ligger i Trondheim, og drives av tre gründere som hele tiden søker etter nye og smakfulle opplevelser. Cielo Sjokolade er dessuten Norges første Fairtrade-sertifiserte sjokoladehus, som innebærer at produksjonen baseres på rettferdig og etisk sjokoladehandel.
De tre Cielo-gründerne Mats, Kris og Ståle bedyrer at hver smak har sin historie, og for spesielt sjokolade-interesserte har gutta også gitt ut en egen sjokoladebok, som kan kjøpes i Sjokoladebutikken i Trondheim
Blant de eksklusive sjokolademerkene og lakrisproduktene som føres i Sjokoladebutikken er lekkerbisker fra La Praline, Cielo, Heimdal Chokolade, Lakrids by Johan Bülow, Valrhona, Niederegger, Cavalier og Emils Gustavs.
Har du planer om å gjøre unna julehandelen på kort tid, er det store muligheter for at de finner det meste til de fleste i denne lille godissjappa i Trondheim.

EGEN BOK: Trondheimsfirmaet Cielo består av tre nge gutter som gjør sjokolade til kunst og fantasifigurer. De har gitt ut egen bok, som kan kjøpes i Sjokoladebutikken.