Ti lette turer med utsikt på Kvaløya i Tromsø
Kvaløya er kjent for bratte tinder og høye topper. Men det finnes flere enkle alternativer med flott utsikt. Her er ti turtips til deg som lider av ørlite høydeskrekk, men likevel setter pris på en stor naturopplevelse.
Dette er turer jeg selv har gått og som jeg anbefaler til dere som ønsker å oppleve Kvaløyas flotte natur uten å utfordrer høydeskrekken for mye. Alle turene, med unntak av den siste, er søkbart på nett via navnet på fjellet.
Sørviksaksla
Denne drøyt kilometerlange toppturen på Brensholmen gir storslått utsikt mot storhavet. Når du når toppen ser du Senja, Edøya, Sommarøy, Hillesøy, Håjå og en rekke andre øyer nordover.
Vi startet turen ved den lille parkeringsplassen ved skytebanen på Brensholmen, rett etter Brensholmmyrene når du kommer fra Sommarøy.
For å finne stien krysser du hovedveien ved innkjørelsen til den gamle skytebanen. Stien starter på på yttersiden av hovedveien, og er lett å finne. Etter kun noen meters gange går man over en bred trebro, og etter dette er det bare å følge stien oppover langs aksla.
Turen går jevnt og trutt oppover, uten skumle stup eller løse steiner. Du skal likevel ikke langt opp før du får god oversikt over øyene i 180 graders synsvinkel.
Vi brukte en drøy halvtime opp til til toppen, uten å gå spesielt fort. Dette er en snill tur på tilsammen på rundt 2,2 kilometer tur-retur, og passer godt til barnefamilier og andre som vil nyte utsikten uten å måtte slite for lenge og for mye.
Rødtinden
Med sine 470 meter og utsikt rett mot Tromsøya og Tromsdalstinden, er dette en av Kvaløyas mest populære turer. Det er noen bratte heng, men ikke mer enn at
de fleste turvant barn fra åtte-tiårs-alderen fint vil klare turen.
Vi parkerte ved skistadion ved Storelva og fulgte grusveien opp til der stien starter. Startpunktet er tydelig merket med skilt, og herfra er det bare å følge stien oppover helt til toppen.
Den første delen går gjennom lav vegetasjon med moderat stigning. Ishavskysten friluftsråd har sørget for å tilrettelegge med klopper over flere av våte områdene man passerer.
Toppen av Rødtinden er godt synlig helt fra starten av, og kan sees nesten hele veien med unntak i de bratteste kneikene.
På de siste 1,7 kilometerne stiger man nærmere 400 høydemeter, men det er ikke snakk om verken stup eller luftige partier, selv om de siste meterne er noe brattere enn resten av stien.Ii det vi når selve Rødtinden oppdager vi at vi ikke er alene. Rett bak oss kommer en ung reinsbukk humpende på stien.
– Hold hundene godt fast, så kan jeg stå imellom for sikkerhets skyld, sier mannen min. Jeg kryper helt opp på Rødtinden med de to ivrige vorsteherne på kort både. Rudolf stopper opp rett foran Ørjan, to meter fra oss. Han titter granskende på oss, og etter et par sekunders vurdering humper han videre innover gressesletteriket sitt.
Vel oppe på toppen flater landskapet delvis ut, med grønne heier og gressletter, som er perfekte for videre turer til fots eller på sykkel.
Du trenger ikke gå langt innover før du også kan nyte utsikten mot Ersfjorden og de store fjellene rundt. I motsatt retning har du Tromsdalstiden, Håkøya og Tromsøya.
Vi fortsetter en kilometer innover til Storbogtinden, som med sine 568 meter er det høyeste punktet på Rødtind-fjellet. På tur ned møter vi igjen vår venn reinen. Denne gangen er hundene roligere, og den hornkledde lunter av gårde bak oss uforstyrret.
Nattmålsfjellet
Dette er snarturen jeg ofte velger for en kort, impulsiv tur fra hytta i Kattfjorden. Måler man turen i «utsikt for pengene», er Nattmålsfjellet en klar topp-5 når det gjelder de korte og enkle turene på Kvaløya.
Du kan velge å gå fra Ersfjordbotn eller Kattfjordeidet, hvorav sistnevnte er det enkleste. Ettersom vi holder til i Kattfjorden, har vi alltid gått fra parkeringen i Kattfjordeidet. Hvis du kommer fra Tromsø, ligger parkeringen på venstre side rett etter at du kommer opp til Kattfjordeidet. Noen hundre meter lengre bort starter stien, som er tydelig oppgått.
Turen går på god oppgått sti og berg, og er på knappe to kilometer én vei
Fra steinvarden på Nattmålsfjellet får du den beste utsikten jeg noen gang har sett fra 297 meters høyde over havet. Herfra ser du rett ut på de taggete tindene på den andre siden av Ersfjorden, og videre ut i havgapet.
Bor du i Tromsø sentrum og har kun tid til én liten tur på Kvaløya uten å kjøre for langt, så bør du absolutt velge denne.
Tverrfjellet
Dette er fjellet jeg gikk på ski til ilamme foreldrene mine for mange år siden. De siste årene har jeg kun vært her om sommeren, og dermed gått sommerstien opp fra parkeringen. Hvis du kjører over Kattfjordeidet fra Tromsø, er dette det siste lille fjellet du kommer til på høyre siden før nedstigningen til Kattfjorden. Her er det flere parkeringsplasser langs veien på begge sider den siste kilometeren, men den som ligger rundt en kilometer etter broa ved Kattfjordvannet ligger nærmest der stien til Tverrfjellet starter.
Første delen av stien går over myr, men det tar seg raskt opp gjennom bjerkeskog og så høyfjellsterreng.
Etterhvert kommer du helt inntil elven og fossefallene som stuper ned på høyre side fra Tverrfjellvannet, og herfra er det ganske bratt, men fortsatt god og trygg sti.
Når du kommer opp til det lille vannet under Tverrfjellvannet, slutter delvis den merkede stien. Men herfra er det enkelt å følge fossen det siste stykket opp til Tverrfjellvannet og videre opp til Tverrfjellets første utsiktpunkt på 525 meters høyde. Selv om det ikke er høyt, er stupet ned mot Kattfjorden nok til at jeg holder meg et stykke fra kanten.
Hvis du vil, og ikke lider av ekstrem høydeskrekk, kan du også følge stien videre innover til det høyeste punktet på 675 meter over havet. Men vær forsiktig, spesielt på forsommeren når det fortsatt ligger snø.
Hillesøytoppen
Lengre ut mot storhavet kommer du ikke, og selv om toppen er kun 211 meter høy, har du storslagen utsikt mot Senja i sør, Kvaløya i øst og klippeøya Håja i nord. Sistnevntes form ble brukt som inspirasjon ved bygging av Ishavskaterdralen i Tromsdalen.Så tenk på det neste gang du haster forbi den hvite kirken på andre siden av Tromsøbroa…
Fra Hillesøytoppen har du kongeutsikt til klippeøya Håja, som blant annet ble brukt som inspirasjon i tegningen og byggingen av Ishavskatedralen, eller Tromsdalen kirke som den offisielt heter.
Du kan nå Hillesøytoppen fra flere retninger, med dertil utsikt i flere retninger. Den korteste stien er på under en kilometer, og starter fra parkeringen rett nedenfor. Her er det ganske bratt, men det er lagt ut tau for å holde seg i nesten hele veien opp.
Jeg har ofte tatt den korte turen opp, og gått ned på sydsiden. Til tross for den relativt lave høyden, har turen ned trigget høydeskrekken. Men det er verdt turen, for maken til utsikt ned til hvite strender og turkis sjø skal man lete lenge etter. Forleden dag gikk vi ned på nordsiden, som viste seg å være lettere. Utsikten til Håjå er også en plussfaktor for å velge denne veien ned.
En liten funfact er at de fleste tilreisende tror at Hillesøy og Sommarøy er samme øy. Men både Sommarøy hotell og fjellet utenfor ligger på Hillesøy, og ikke Sommarøy. Sommarøy er nemlig øya mellom Kvaløya og Hillesøy.
Laksetinden
Vil du se Senja, Sommarøy, Håja og Atlanterhavet uten å anstrenge deg for mye, så er dette turen å velge.
Følg veien fra Tromsø over Kattfjordeidet mot Sommarøy til du passerer tunnelen etter Sandneshamn. Herfra er det rundt tre kilometer til parkeringsplassen ved den store hvite stranden Sandvika, som også er parkeringsplass for turgåere til Laksetinden.
Når du har parkert bilen, gå opp til bilveien, og følg denne videre mot Sommarøy ca 200 meter. Da vil du se den merkede stien opp mot Laksetinden.
Første delen av turen går gjennom lyng og bjerkeskog, mens den siste halvdelen er forholdsvis bratt og går gjennom fjellrøys og stein. Stien er imidlertid tydelig hele veien opp.
Du passerer flere fine utsiktpunkt før du kommer til de første vindmøllene, men de forstyrrer ikke utsikten og toppen av fjellet. Kuriøst nok, hvis du aldri har hørt lyden av en vindmølle på nært hold, får du kjenne dette i det du passerer et par utgaver før du når toppen. Det er ikke en plass man har lyst til å være lenge…Og heldigvis forstsetter stien forbi disse enorme vingene.
Men utsikten fra den tidvis forblåste toppen ut mot Atlanterhavet, får deg til å glemme eventuell grumfing over de store vindmaskinene.
Nyt heller den flotte utsikten mot havet og øyene. Turen er på under fem kilometer én vei.
Skihytta i Kattfjorden
Dette er turen for deg som ønsker å nyte flott utsikt, uten å måtte gå på kronglete stier. Fra parkeringsplassen ved Kattfjord skole eller fotballbane, er det knappe fem kilometer opp til Skihytta. Mesteparten av turen går på grusvei, som er den samme veien som brukes for tungstransport til vindmølleparken på yttersiden av fjellene mot Brensholmen og Laksetiden.
Selv om det fra et turperspektiv ikke er spesielt sjarmerende med lastebilene som kjører opp og ned, er det enkelt å gå på grus hvis du har dårlige knær eller ankler. Møtene med sau og rein veier dessuten opp for grus- og de sporadiske lastebilene som kjører opp og ned med fyllmasse. Utsikten mot Sjøtun og Kattfjorden, samt tindene på Kattfjordeidet, er også verdt turen.
Når du etter rundt fire kilometer kommer opp på fjellet, følger du grusveien til venstre istedet for å følge grusveien til høyre mot vindmøllene. Etter noen hundre meter stopper veien. Herfra ser du Skihytta på den andre siden av myra, og følger den lille stien de siste hundre meterne.
Vel framme har du utsikt til Malangen, store deler av Senja, Istindene i Bardu og Gisundet mellom Finnsnes og Senja.
Den flotte Skihytta ble satt opp i 2005 av Kvitfjellet Skilag, og er åpen for bruk for alle turgåere. Men bruker du hytta og veden som ligger klar, er det fint om du legger igjen noen kroner i støtte til skilaget, som holder denne fine hytta åpen for allmennheten.
Ørnfløya
Her snakker vi om storslagen utsikt uten stor innsats. Ørnfløya er ikke mer enn 154 meter høy, og er den forholdsvis lille halvøya ved Brensholmen, nærmere bestemt mellom den hvite stranden Sandvika og Sommarøy.
Stien har moderat stigning hele veien, og er veldig lettgått. Den starter et par hundre meter i retning Brensholmen fra krysset der veien til Sommarøy og Brensholmen deler seg, når du kommer fra Tromsø.
Etter noen hundre meter på jordsti kommer du over på berggrunn, og du kan velge flere parallelle spor opp.
Ørnfløya har to topper, og det er topp nummer to som gir deg den fineste utsikten. Her er du Sommarøy og Hillesøytoppen, med skjærgården og de mange holmene og hvite strendene. Du har også Håja, Sessøya i nord og nordøst, mens Senjas taggete fjell og Gisundet ligger som en vegg i sør.
Snur du deg, ser du Kvaløya og vindmøllene på Laksetinden og videre sørover.
Turen opp og ned er på rundt tre kilometer tilsammen, og passer godt for småbarnsfamilier.
Turen er ypperlig hvis du er på jakt etter vakker solnedgang eller midnattsol om sommeren, eller nordlys i vinterhalvåret.
Det er en liten parkeringsplass ved siden av veien rette ved stien. På store utfartsdager kan du også parkere langs veien, ved Sandvika, eller ved vis a vis utkjørselen til Naustvllvollveien, ifølge ut.no.
Brosmetinden
Helt ytterst på Kvaløya ligger bygda Tromvik. Du kjører over Sandnessundbrua og følger veien forbi Ersfjorden og videre utover til Tromvik. Ta så til venstre mot Rekvik rett før du kommer til Tromvik «sentrum». Kjøreturen tar ca en time fra Tromsø sentrum.
Ved Tromvik kan du velge mellom flere topper på mellom 500 og drøye 700 meters høyde.
Brosmetinden på 525 meter er den enkleste av tindene over Tromvik, og gir fantastisk utsikt i flere retninger.
Fra startpunktet, som ligger på det høyeste punktet ved veien mellom Tromvik og Rekvika, har du allerede vunnet et par hundre høydemeter før start.
Stien er godt merket, og starter ved parkeringsplassen til høyre for veien, vis a vis baksiden av de bratte Ersfjordfjellene.
Den første delen går gjennom lyng og fjellterreng, for så å følge kanten oppover mot toppen. Følger du stien, er du også på trygg avstand fra kanten, som stuper rett ned i sjøen mot Sessøya.
Fra toppen har du utsikt til nabotoppen Sørtiden, Skamtiden ytterst i Ersfjorden, Sessøya rett ut, Senja lengst ut til venstre, samt innover mot Tromvik og den nordligste delen av Kvaløya. Vengsøya kommer også til syne bak Sørtinden og liggr rett fram når du kommer ned til Tromvik igjen.
Krokskarvatnet
Men må ikke gå til topps for å nyte fjellet. Turen fra Nordfjordbotn i Kattfjorden til enden av Krokskarvatnet går langs vannet, som du kommer til etter å ha fulgt stien et par hundre meter fra hovedveien. Vårt utgangspuntk var parkeringsplassen som ligger på høyre side et par hundre meter før du kommer til Nordfjordbotn.
Stien fra parkeringsplassen går etterhvert over i myr, og etter myra bør du følge elven så nært som mulig til du kommer til begynnelsen på Krokskarvatnet.
Herfra følger du vannet til du kommer til den andre siden, der du ser den hvite lille stranden i enden av vannet. Enkelte strekninger har små oppgåtte tråkk og stier, men du må også gå over flere mindre steinrøyser.
Det er litt kronglete enkelt steder, men stillheten og de høye spisse fjellene på sørsiden av Ersfjorden gjør det verdt strevet. Når du er nesten framme, ser du en liten elv. Hvis du følger denne et stykke inn, vil du kunne krysse tørrskodd over steinene som ligger over elven.
Den lille stranden med det krystallklare vannet ved enden er også utrolig flott, og utsikten over vannet mot Durmålstiden på andre siden av Nordfjordbotn er en av de fineste jeg har sett. Om du tar et bad eller bare nyter en medbrakt lunjs og drikke, er stranden et perfekt sted å slappe av før tilbaketuren.
Vi gikk samme vei tilbake, men det er sikkert mulig å gå rundt vannet, og komme ut ved Nordfjordbotn den andre siden av Krokskarelva. Det er kun et par hundre meter å gå tilbake langs veien til parkeringsplassen.
Jeg målte ikke strekningen, og fant heller ikke noe om denne turen på nettet. Vi brukte en drøy time hver vei fra parkeringsplassen til enden av vannet.
1 Response
[…] Kvaløya byr på turmuligheter for alle nivåer og ferdigheter, og skjærgården utenfor er en av ve…. Lengst ut i havgapet ligger Sommarøy med sine kritthvite strender, turkist vann, og blankpolerte holmer og skjær. Kjøretiden fra Tromsø by er på en knapp time. […]