Vakre Gildeskål: Bo historisk og nyt naturen
I Inndyr kan du overnatte i et 150 år gammelt nordlandshus mens du utforsker området og naturen i den vakre kystkommunen Gildeskål.
Inndyr er en av de fineste småstedene jeg vet om i Nord-Norge. Det lille kommunesenteret i Gildeskål kommune sør for Bodø er fortsatt skånet for den masseturismen man finner i Lofoten og på Helgelandskysten. Naturen er derimot ikke mindre imponerende her enn i naboregionen i syd og øyriket i vest.
Når naturelskende bodøværinger har gått lei av sin egen vakre natur, tar de gjerne turen sørover til nabokommunens dramatiske fjell, grønne daler, huler og hvite strender.
Men skal du til Gildeskål bør du enten ha venner eller familie med gjesterom, campingvogn eller bobil. Overnattingssteder finnes det nemlig ikke mange av her.
Overnatt i nordlandshus
Det er for tiden kun det lille hotellet og spisestedet Heimsjyen som leier ut rom til turister på Inndyr. I tillegg til de seks rommene i hotellbygget, kan du leie et lite hvitt nordlandshus fra 1800-tallet.
Og det er i dette huset, Eddastua, vi var så heldige å få plass to netter i på vei nordover i juli.
Å komme inn i det 150 år gamle huset er som å komme inn i et museum. Eller kanskje heller inn i en hovedreportasje fra et interiørmagasin.
Bøker, pynt, porselen og tapet er beholdt i 1800-tallesstil. Det eneste som avslører at vi befinner oss i 2024 er TV-en og diverse moderne hjelpemidler på kjøkkenet og badet.
Her er både oppvaskmaskin og stort kjøleskap, sistnevnte praktisk plassert i spisskammerset.
Det som derimot ikke bærer preg av 2024, er trappen opp til andre etasje. Den er akkurat like bratt, glatt og trang som jeg husker vår egen trapp i vårt 1800-tallshus i Tromsø sentrum. Den er av den typen man ikke har lyst til å skli ufrivillig nedover på ryggen. Men den er ikke verre enn at en normal bevegelig person trygt kan gå opp og ned hvis man tar det rolig.
I andre etasje finner vi alle soverommene.
– Det er redd opp i dobbelseng til dere, men dere kan jo velge, smiler og eier vertinne Cecilia Lundbakk. Hun viser oss barnerommet, det lille drengrommet og det lekre gammeldagse hovedrommet der vi skal bo.
Her skal vi nok sove godt, med myke dundyner og nostalgi på alle kanter.
Prostens gamle bibliotek
Fra soverommet vårt går en dør inn til de innerste rommet.
– Se her, sier Cecilia, og åpner døren inn til husets bibliotek.
Boksamlingen er imponerende. Men enda mer imponerende er det at man som gjest i huset har tilgang til denne historisk verdifulle samlingen. Den inneholder en mengde religiøse bøker og gamle bibler fra 1800-talet, men også andre verk fra svunne tider. I enkelte av dem er skrevet kommentarer og datoer med håndskrift.
– Prosten som bodde her i mange år etterlot seg en stor samling bøker, som står her fortsatt og som dere gjerne må lese i, smiler Cecilia.
Steffensenhuset og Eddastua
Det var klokker Hans Hansen som bygde huset i 1880, for å gi sine tre ugifte døtre et sted å bo. Her livnærte døtrene Donna Marseille, Edda Konstanse og Bertine Marie seg som syersker. Edda var den som levde lengst og som gjorde at huset på folkemunne etterhvert ble kalt Eddastua.
Etter krigen ble huset solgt og leid ut, og før andre verdenskrig var det også bank i et av rommene.
– Bankrommet er nå revet, men døra står igjen, forteller Cecilia, og peker på døra i enden av finstuen.
Etter krigen ble huset kjøpt av prost Andreas Steffensen og frue Valborg. Da prosten døde i 1952 flyttet Valborg til sine barn, og huset ble stående mer eller mindre tomt de neste 50 årene, før det ble solgt.
– De siste eierne hadde huset i 20 år før jeg kjøpte det, og det er de som har hatt jobben med å få det så fint, fastslår Cecilia, som kjøpte huset for to år siden.
Hun legger til at flere av de eldre i bygda fortsatt omtaler huset som Steffenshuset.
Utforsk Inndyr
Kommunesenteret i Gildeskål har etter min menig en av de vakreste beliggenhetene et kommunesenter kan ha. Her finner vi hvite strender, høye fjelltopper, og en stor skjærgård rett utenfor. I godt vær kan du se helt til Lofotveggen hvis du klatrer et lite stykke oppover fjellsidene.
Rett utenfor bebyggelsen ligger “Øya”, som ikke er noen øy, men en halvøy med et stort friluftsområde.
En delvis merket sti tar deg rundt området på en drøy time i normal gangfart. Mesteparten av stien følger kysten, og har du lyst på et bad er Andklakken med sin hvite sand et fint sted å ta en badepause.
Et par kilometer lengre vest, i retning Bodø, ligger Gildeskål kirke. Her står både den gamle og den nye kirken, omringet av et stort naturområde med badebrygge og prestegård. Den yngste kirken er godt synlig fra sjøen, og den gamle steinkirken bak fra 1100-tallet rommer nesten tusen år med kirkehistorie innvendig.
Pride på prestegården
Fra prestegården er det storslått utsikt mot havet og innseilingen til bygda. Her er det også en liten kafe, og en sommerutstilling som varer fram til 12. august.
Utstillingen er en del av «Queer Ways – Piligrimage to Change», som tilsammen omfatter verk og bilder 65 skeive kunstneres fra ulike land.
Blant utstillerne er ingen ringere enn presten selv, Nils Riedl, som stiller ut flere av sine bilder og kunstverk i låven, garasjen og på stabburet på den flotte eiendommen.
Spesielt interessant er stillingen på stabburet, med bilder og kiste.
– Det symboliserer livet som skeiv, og utfordringen det kan være som kristen og skeiv, forteller Nils.
Han presiserer at kisten og bildene kan tolkes på flere måtte, og trekker fram selvmord blant skeive som en av alternativene.
Gildeskåls store sønn
Gildeskål er salmedikteren Elias Blix´ fødebygd. Han ble født på Sandhornøya i 1836 og ligger begravet ved siden av den gamle steinkirken.
For å komme til Sandhornøya tar du den korte fergeturen fra Sund på Inndyrsiden til Horsdal på Sandhornøya, med mindre du ønsker å kjøre veien rundt.
I 2021 fikk øyas store sønn en kafe oppkalt etter seg, nemlig Elias Blix-Cafeen ved fødestedet Våg. Her kan du nyte hjemmelagde kaker i 1900-talls inventar, gjerne etter en spasertur ut til Blix-bautaen. Stien er lettgått og går langs fjæra og i lett terreng ut mot havgapet, der bautaen står. Turen er tilsammen på rundt fire kilometer tur-retur.
Jurene i fjellet
For deg som liker å å gå i fjellet, finnes det utallige turmuligheter i kort kjøreavstand fra Inndyr.
En av mine favoritter er Finnesjuran og Finnesfjellet, som ligger ytterst ute ved Finnes i Storvika.
De spesielle klippeformasjonene har fått navnet Finnesjuran fordi de ligner en ku med store jur som er står oppned.
Turen passer for de fleste, da «juran» ikke ligger høyere enn 250 meter over havet. Dersom du ønsker å forsette opp til Finnesfjellet, er det bare å følge stien videre forbi “juran”.
Fra den rundt 500 meter høye toppen har du storslagen utsikt over havet. Vær dog obs på at fjellet stuper rett ned i havet, så ikke gå for nærme kanten hvis du har høydeskrekk.
Badeparadis
Gildeskål har flere flotte badestrender, og to av dem er Storvika og Langsanden. Sistnevnte ser du bilde av innledningsvis i denne artikkelen.
Storviksanden ligger rett etter Storviktunnelen ved Kystriksveien, og er den du kjører forbi på vei ut til Finnes. Her finner du en 1,2 kilometer med hvit sand og langgrunn strand, uten steiner og tang. Kun ren, hvit havbunn.
I motsatt ende av kommunen, på Sandhornøya, ligger den ovennevnte Langsanden. Her er det hele to kilometer med hvit sand å boltre seg på, så det er nok av plass selv på de varmeste dagene.