Norgesferie: Fem unike badeplasser uten maneter
Er du glad i å bade, men misliker tang, maneter og krabber? Her er fem badeplasser du bør prøve.
Det finnes mange spennende og unike badeplasser i Norge, og her er et lite utvalg blant mine favoriteer. To av dem ligger i Nord-Norge, en i Midt-Norge, en i Gudbrandsdalen og en i Sør-Norge. Flere av dem ligger nært E6 og kan tas som en oppfrisker på bilferien.
Lyngsalpenes naturbasseng
Skal du ta en selfie fra Nord-Troms om sommeren, så er Blåisvatnet et godt alternativ.
Blåfargen i Blåisvatnet i Sør-Lenangen i Lyngsalpene står i sterk kontrast til fjellene bak. Fargen er så sterk at man knapt tror den er ekte. Men den blåfargen har en naturlig forklaring: Den skyldes kombinasjonen av smeltevann og mye siltpartikler fra Lenangsbreen.
Når je så Blåsivatnet for første gang i fjor, var jeg glad for at jeg hadde badet ute hele vinteren. Da er det nemlig helt greit å stupe uti herligheten i Nord-Troms, selv om det er langt fra varmt.
Men vi var ikke alene om å bade i det knallblå brevannet. For selv om temperaturen i vannet sjelden overstiger 5- 6grader, lar mange turgåere seg friste til et bad, rett og slett på grunn av fargen og den fantastiske naturen rundt vannet.
Den enkleste måten å komme hit på er å parkere på skiltet parkeringsplass i Sør-Lenangen og gå de fire kilometerne opp til vannet. Turen er enkel og med svak stigning hele veien, med på noe ujevnt og steinete underlag. Husk derfor gode sko.
Fra Tromsø tar det drøye to timer å kjøre bil, inkludert fergeturen over til Lyngen.

NATURLIG: Blåisvatnet i Sør-Leangen overrasker med fargen, selv i overskyet vær. Sjekk Google, så ser du hvor flott det er i klart vær.
Frisk oppkvikker på Saltfjellet
De fleste som kjører reglemessig nord-sør over Saltfjellet fyker rett over fjellet, med Mo eller Fauske som neste stopp. For de som ikke kjører her jevnlig, er ofte Polarsirkelsenteret en verdig stopp, ettersom du både kan spise, shoppe suvenirer og ta selfie ved Polarsirkelen.
Kommer du sørfra, har du fortsatt en del av fjellovergangen foran deg etter passeringen av sirkelen. Det er denne delen jeg synes er mest interessant. Ikke bare fordi mannen min har gjort redningstjenester her i sine yngre dager og mange spennende historier, men også fordi det er flere parkeringsplasser, med kort vei til nærmeste sti og kulp.
Her kan du gå rett ut fjellterrenget flere steder, uten trengsel og kø. Selv om veien kun passerer 600 meter over havet, er landskapet preget av storslått natur med høyfjellsterreng, åpne vidder og mange små elver.
Saltfjellet er derfor perfekt for en liten luftetur. Finn deg gjerne også kulp og bade i, slik jeg gjorde i fjor. Det frisker opp hode og kropp før du forsetter turen til Fauske eller Mo i Rana.

OPPKVIKKER: Midt på Slatfjellet, fem minutter fra E6, fant jeg denne kulpen klokken 23.30 i juli 2021.
Naturbassenget i Oppdal
Magalaupet ligger rett ved E6 ved Engan i Drivdalen, mellom Dovre og Oppdal. Den populære badeplassen er en del av elven Driva, og byr på både frådende masser og et naturlig rolig «bassengområde» med jettegryter med krystallklart vann.
Fra Oppdal sentrum følger du E6 sørover. Etter 12 kilometer tar du av avkjørsel til høyre ved skilting til Magalaupet Camping. Kjør ca 700 meter, og parker ved merket parkeringsplass, som er skiltet med severdighetsskilt. Du kan også fortsette over brua til Magalaupet Camping og parker der. Derfra går det en kort sti ned til vannet.

KLART VANN: Elven Driva er ikke bare stryk og fosser. Og det beste av alt, dette er kun fem minuter fra E6.
Bahamas- sydhavsstemning i Gudbrandsdalen
Bahamas, – det er navnet på den kritthvite stranden i Lågen, rett nedenfor utløpet til elven Sjoa.
Da min venninne fortalte om stedet, trodde jeg hun tullet. Er det virkelig mulig å finne en trygg strand i den øvre delen av Lågen, som i tillegg «ser ut som en sydhavstrand»?Ja, det er det så visst.
Bahamas består av en vik med rolig vann, med en klippe som skiller hovedstranden fra den lille viken lengre opp mot Lågen. Her kan du trygt svømme og plaske, mens du ser de fårdene vannpasssene passere ute i elven.
For å komme hit, tar du av E6 mellom Kvam og Otta i Gudbrandsdalen ved avkjøringen til Sjoa og Heidal. Etter noen få hundre meter kommer du til en bro over Lågen, hvor du ser Sjoas utløp til venstre.
Parker på den store plassen rett før broa, og gå til fots under broa til andre siden. Herfra ser du stien som tar deg forbi en stor rød bygning før du kommer til badeplassen «Bahamas». Fra parkeringen tar det maks fem minutter i gå.

KOKOMO: «Aruba, Jamaica,… I wanna take you to Bermuda, BAHAMA..». Temperturen var 8 grader i mai i fjor, men for en strand på det som lokalbefolkningen kaller Bahamas. Her inne er vi trygge for vlille Lågen som har fått påfyll av Sjoa .
Badeland laget av trollene
Jettegrytene i Nissedal i Telemark strekker seg over et 300 meter langt område, med naturlige sklier, fossefall, og «stupetårn». Her finnes noe for hele familien, enten du vil hoppe, skli, vasse eller svømme.
Det store nederste «bassenget» er godt egnet til å svømme i, for dem som er litt skeptiske til badeland-aktivitetene lengre opp.
«Grytene» er fordypninger i fjellet som er blitt laget av steiner og grus som over lang tid er virvlet rundt av elven Fyresåna. Ordet jettegryte kommer av at man i eldre tider trodde det var jettene, altså trollene, som hadde laget de store hullene med vann i.
For å komme hit følger du skilting/googleanvisning fra Nissedal eller Gautefall. De siste par kilometerne må du gå, så husk godt fottøy.