Vurderer du å begynne med helårsbading ute? Da bør du starte før november
Etter at jeg begynte å bade ute i fjor, har mange spurt meg om grunnen til at jeg hopper uti «en hver» kaldpytt. Jeg tenkte derfor å fortelle om mine erfaringer rundt kaldtvannsbading. Jeg har også tatt med litt om den pågående forskningen på effekten av bading i kaldt vann.
Artikkelen inneholder link til sponset svømmeutstyr fra Klubben.no og Zoggs Swimwear.
Covid-19 tvang meg ut i isvannet, på godt og ondt. Selv om bassengene nå er åpne igjen, vil jeg fortsette med utebadingen et par ganger i uken gjennom hele vinteren. Dette har nemlig gitt meg uventede positive helsegevinster og erfaringer.
Etter flere måneder i kaldtvann, slo det meg plutselig at de revmatiske leddsmertene jeg har hatt de siste årene, nå er helt borte. Jeg har ikke kjent smertene siden september i fjor.
Sjøstrand
Lytt til de efarne
Fordeler med kaldtvannsbading
Noen minutter i vannet når gradestokken kryper under 10 C gir et rush av endorfiner og godfølelse. Det gir en boost til humøret, energien og konsentrasjonen resten av dagen, og gjerne også dagen etter.
Alt dette hadde jeg imidlertid hørt om før, men jeg trodde faktisk ikke det var sant at et lite kaldtvannsbad kunne gjøre så mye for psyken.
- Endorfiner og adrenalin, som frisker opp kropp og sjel
- Naturopplevelse
- Gir ro og god følelse etterpå
- Gir mestringsfølelse
- Sosialt (ettersom du ikke bør bade alene)
- Fjellvann og arktiske farvann føles varmere i sommermånedene når man er vant til vinterbad
- Lindrer smerter i ledd og balanserer sultfølelse
Alternativ til treningsøkt, på grunn av roen i etterkant
«Afterdrop» og hvordan redusere dette
For å unngå eller begrense effekten av «afterdrop» etter badet, bør du ikke være for lenge uti. Afterdrop er kulden du kjenner i kroppens vitale organer når det kalde vannet renner tilbake til denne delen av kroppen etter badet. Dette kjennes som skjelving og frysing i den øvre delen av rygg- og magepartiet.
Når kroppen utsettes for ekstrem kulde, konsentrerer den seg nemlig om å holde den midtre delen varm, mens amer og ben nedprioriteres. Når «faren er over», kommer det kalde vannet fra kroppens ytterpunkter tilbake til mage- og rygg-regionen. Det er derfor du begynner å skjelve og fryse. Dette kan vare 10-30 minutter, og er vanligvis ikke farlig.
Sørg for å drikke noe varmt og evnetuelt spise noe søtt. Aftedrop kan være farlig hvis du har vært eksponert for kaldt vann for lenge, men litt skjelving er ikke uvanlig.
Hvor lenge kan du så være uti det kalde vannet uten å få alvorlig afterdrop? En tommelfingerregel er at du bør gå opp når det begynner å kjennes «for behagelig». Dette er jo individuelt, men det kan være fra 30 sekunder til noen minutter når vanntemperaturen er under 4-5 grader.
Husk:
- Ikke hopp uti, men gå langsomt og pust ordentlig
- Ikke vær for lenge uti, da du kan få «after drop». Når det begynner å føles behagelig, bør du gå opp.
- Bruk neoprenhansker og sokker, da det er føttene og hendene som fryser mest. En lue på hodet er også lurt på de kaldeste dagene.
- Ha på deg klær som enkle å få på raskt etter endt bad. Husk at fingrene ofte er stive.
- Ta med en tom balje eller bøtte, samt to-tre flasker med varmt vann fra springen hjemme. Hell vannet i bøtta før du går ut g bader. Når du kommer tilbake, kan du veksle mellom å stå i bøtte/balja og varme hendene dine, en s du kler på deg.
- Hvis du ikke vil bære på bøtte og flere flasker, ta med en ferdig fyllt varmeflaske til etter badet.
- Ta med varmt drikke på termos, og gjerne også noen søtt å spise/drikke for å få igjen energien raskt.
- Unngå hodet og håret under vann før de er blitt vant til å bade kroppen i kaldt vann. Er det minusgrader, bør du vurdere badehette hvis du vil dukke under.
Mindre kjent i Norge
I Norge er ikke kaldtvannsbadingens poteniselle helsebringende effekt et tema det snakkes om som alternativ behandlingsmetode.
Her ligger andre nasjoner foran oss, selv det generelt er forsket lite på effekten av kaldtvannsbad også i utlandet. Rapporter fra og om vinterbadere vekker likevel oppsikt. Helsepersonell fra andre europeiske land, som jeg har snakket med om dette, har imidlertid fortalt at man i deres hjemland bruker kaldtvannsbad i behandling mot blant annet revmatisme.
International Journal of Environmental Research and Public Health tar opp vinterbad som positvt for blant annet revmatisme, astma, luftsveisproblemer m.m.
Artikkelen tar for seg både fysiske og psykiske effekter av å bade i kaldt vann over tid. Den viser til internasjonale rapporter, og ser på kaldtvannsvømming i historisk perspektiv, helt tilbake til antikken.
Artikkelen, som tar utgangspunkt i over 1000 rapporter, feltarbeid og dokumenter, tar imidlertid ikke bare for seg de postive effektene. Den tar også for seg farene ved å utsette kroppen for kaldt vann. Artiklene det vises til er basert på klinisk og praktisk relevante rapporter, feltarbeid og case-studier, og dermed verken laberatorietester eller dyreforsøk.
I februar 2021, publiserte Forskning.no er artikkel om vinterbading, og hvorvidt dette er sundt for kroppen.
Forskning i nord
Nettstedet forskning.no har fått hjelp av Maja-Lisa Løchen, hjertespesialist og professor i forebyggende medisin ved UiT-Norges arktiske universitet i Tromsø, til å gå gjennom hva nyere forskning sier om vinterbading. Også her nevnes tilbakemeldinger fra personer med revmatisme og fibromyalgi som positive.
– I studier har personer som vinterbader med revmatisme, fibromyalgi eller astma, selv fortalt forskere om god smertelindring, mindre slitenhet og generelt bedre humør. Det finnes også noen studier som mener å kunne påvise en reduksjon i luftveisinfeksjoner hos personer som vinterbader. Men det er usikkert om dette påvirkes av at vinterbadere allerede på forhånd har bedre helse enn andre, sier Løchen til forskning.no.
Verdt å vite før du bader
Ettersom vinterbading utsetter kroppen for kuldesjokk, bør du ikke gjøre dette uten å snakke med en lege hvis du har fysiske utfordringer med helsen fra før.
Det forutsettes at man er frisk og at badet utføres under trygge forhold og ikke alene. Søk derfor gjerne informasjon fra erfarne vinterbadere før du /dere plasker uti kaldt vann for første gang. Finn en badebuddy eller søk opp en vinterbadegruppe via Google eller Facebook.
Et vinterbad erstatter heller ikke enhver form for medisiner eller tunge depresjoner. Det er heller ikke alle som kan eller føler for å «bade av seg» koronadepresjonen. Men at endorfinsjokket fra vinterbading kan bidra til mer livsglede, energi og mestringsfølelse, mener flere forskere å kunne bevise.