Dovrefjell: Legg inn litt ekstra tid på bilturen over fjellet
Dovrefjell byr på vakker natur, spennende dyreopplevelser, og gode mat- og overnattingssteder. Det er også muligheter for en kort fjelltur på oppmerkede stier før du reiser videre.
Det er ikke mange steder Europaveien går rett gjennom et fjellområde på over 1000 meters høyde, og hvor du har panoramautsikt til en av landets 2000-topper.
Tilgjengeligheten og beliggenheten, kun drøye to timers kjøring til Trondheim, gjør at mange haster rett forbi. Dovre er enten for tidlig eller for sent på dagsetappen mellom storbyene Oslo og Trondheim.
Vi har flere ganger stoppet for å spise rømmegrøt på Hagaseter og Dovregubbens hall. Vi har også overnattet i hytteleilighet på Dovregubbens Hall to ganger, og på Snøhetta Camping. Hyttene på den lille campingplassen har alt vi trenger, med kjøkken, bad stue, oppvaskmaskin. Hunden vår er dessuten like velkommen som oss eiere.
Tidligere, på turene til Nord-Norge eller Trøndelag, tok vi oss ikke tid til å nyte de flotte Dovre-naturen før vi har hastet videre dagen etter.
Men de siste to årene har jeg trumfet gjennom at vi skulle bruke hvertfall en halv dag på å gå en tur før vi haster videre. Dette vil vi nok fortsette med. Kanskje til og med ta to overnattinger på fjellet.
Besøker du Dovre om sommeren og høsten, kan du kan kombinere oppholdet med moskus- og elgsafari, samt ridning. Er du glad i å fiske, finnes det mange fiskevann å velge mellom, men husk at flere krever innløst fiskekort.
Dovregubbens Hall
Turiststedet Dovregubben Hall ligger midt på Dovrefjell, ca 1000 meter over havet og rett ved E6. Stedet er blant lunsjklassikerne på fjellovergangen, der mange stopper for å spise rømmegrøt, hjemmelaget middag eller vafler.
Vertskapet er nemlig ikke snauere enn at de utfordrer gjestene til å bedømme hvorvidt de har landets beste rømmevafler. Uten å være kvalifisert vaffeldommer, er jeg enig at de hvertfall ikke står tilbake for andre vafler jeg har smakt i rømmekategorien. De er vel verdt å vente ti minutter på.
Når det gjelder Dovregubbens middagsmeny, holder jeg en knapp på fjellørreten. Den er noe av det beste både mannen min og jeg har smakt.
Tur til Lispynten
Fra Dovreguvbbens Hall går det oppmerkede turstier i mange retninger, og i høst tok vi turen opp til Lispynten. Dette er den nærmeste fjelltoppen bak «hallen», og måler knappe 1200 meter over havet.
Rundturen opp til Lispynten og tilbake til Dovregubbens Hall er på behagelige fem kilometer. Stien starter rett ved siden av Dovregubben. Du krysser elva over den vakre Arnfinnbroa eller ved den først broovergangen ved Dovregubben, og følger skiltene oppover fra andre siden av elven. Rundtturen tar rundt to timer hvis du går i rolig tempo, slik vi gjorde.
Men pass på, for her kan du risikere å møte på moskus. Vanlig sikkerhetsavstand til dyrene er 200 meter, men i det lille løvskogbeltet mellom elven og høyfjellet, kan de komme brått på. Trekk deg derfor tilbake hvis du ser noen. Det er forøvrig mer vanlig å møte moskus nærmere Snøhetta, men du bør uansett holde utkikk.
Vi møtte ingen moskus, verken på denne turen eller på den korte dagen etter langs Pilgrimsleden på andre siden av E6.
KORT FJELLTUR: Utsikten fra Lispynten . Dovregubbens Hall ligger nede til venstre.
Utsikt til Snøhetta
Vi har også overnattet på Snøhetta Camping, som er en liten, hyggelig campingplass ved Hjerkinn. Her kan man velge mellom hytter, rom og teltplass. Det er også plass til campingvogner.
Mannen min, hunden og jeg valgte en av de minste hyttene, begrent på to personer. Måltider og mat lagde vi selv i hytta, da det ikke serveres noen måltider på campingen.
Hvis du har lyst til å gå en tur før du tar kvelden eller før avreise dagen etter, er Snøhetta Viewpoint et supert turtips.
Selve utsiktpunktet er en oppvarmet hytte, med glassvinduer og peis, og informasjon om villrein, vernesone og naturen på Dovre.
Parkeringsplassen til utsiktspunktet ligger ca fem minutters kjørertur fra campingen. Herfra er det 1,5 kilometer med godt merket sti opp til Snøhetta Viewpoint.
Fra campingen er det også en kort spasertur til bussen som tar deg til Snøheim, der du kan starte turen til Snøhetta 2286, Reinheim og Amodtdalshytta.
Hundens førstevalg
Reiser du med hund over Dovre, ville den nok valgt å overnatte på Snøhetta Camping om den kunne velge.
Marit Hasvold Egeland, som driver campingen, har nemlig et ekstra bankende hjerte for sine firbente gjester. Hun er aktiv jeger og har selv flere settere. På campingområdet har hun gjerdet inn et område på fem mål der firbente gjester kan løpe fritt hele året. Ved siden av campingplassen er det dessuten ett 100 mål inngjerdet lufteområde hvor du kan la hunden din løpe fri hele året.
Nå har vi til gode å besøke Dovre om vinteren, men en påsketur med ski og sekk frister sterkt. Også se moskus da… men på trygg avstand!