Belgisk luksus på Slemmestad
Disken i Sjokoladehagen i Gamle Slemmestad er fyllt til randen av fargerike sjokoladebiter. Dette er søtsaker fra en annen verden enn den vi er vant til.
Av og til skriver jeg om kortreiste opplevelser og gleder. Nylig fikk jeg en vertinnegave i form av en julepyntet boks med lekker belgisk sjokolade. Naboen fortalte at hun hadde kjøpt godsakene i sjokoladebutikken i Gamle Slemmestad. Stort mer kortreist kan det ikke bli, og i går tok jeg turen innom Sjokoladehagen, der Jacqueline Elvira van den Broek har holdt hus i et drøyt halvår.
Da nederlandske van den Broek flyttet til Norge i 2009, var det mest på grunn at naturen og de mange mulighetene landet vårt tilbyr. Sjokoladeutvalget i butikkene var hun ikke imponert over. De små, håndlagde bitene som kjøpes enkeltvis over disk i hjemlandet og Mellom-Europa, var det lite av her til lands.
– Jeg savnet den belgiske sjokoladen jeg var vant til fra Nederland. Dermed dukket ideen om å starte egen butikk opp, og la nordmenn bli introdusert til den beste belgiske sjokolade, sier van den Broek, som holder åpent seks dager i uken og forteller om travle dager nå i førjulstiden. Ikke så rart, når disken bugner over av alt tenkelig pluss litt til innen sjokoladebit-sjangeren.
Juletrær av lysebrun sjokolade med rød perlepynt og sjakkbrett i mørke og og lysejokoladebrikker er blant kuriositene i skapet, hvis man har lyst til å sikre seg noen helt spesielt før eller til jul.
Fra Belgia til Slemmestad
Van den Broek hadde først en butikk i Ørje i Østfold, og oppdaget der at nordmenn liker god sjokolade. I dag har hun nettbutikk i tillegg til butikken i Slemmestad, og importerer sjokolade direkte fra meget anerkjente belgiske produsenter.
Hun oppdaget imidlertid at vi ikke har den samme kulturen for å nyte god sjokolade, slik man gjør i Nederland og nabolandene. Å sluke en sjokoladeplate rett fra papiret eller plastinnpakningen er ikke det samme som å nyte en lekker håndlaget sjokoladebit til en spesielle anledning.
I hjemlandet behandles de luksuriøse sjokoladebitene med andakt, og oppbevares som regel i en forseggjort papirboks med butikkens logo.
Kunsthåndverk for ganen
– Jeg får nesten vondt når kundene bare vil stappe et titalls forseggjorte sjokoladebiter opp i en plastpose, ler butikkinnhaveren, som mener at sjokoladene fortjener å bli tatt godt vare på.
Hun synes det er hyggelig når kundene ber om tips og råd. Med disken og skapene fulle av fargerike lekkebisker, er det ikke enkelt å velge når man ikke vet hva som skjuler seg under det øverste sjokoladelokket. Marsipan, nugat, lys sjokoladekrem, mokka og valnøtter er bare noe av det som skjuler seg under de flotte fasadene. Radene med spiselige håndlagede kunsstykker er så fine at jeg har nesten ikke lyst til å kjøpe noe. For da må de perfekte radene brytes og ødelegges. Heldigvis har innehaveren en løsning på dette: Hun har flere sjokolader på lur og fyller opp etterhvert som det blir tomt!
Noen kunder lurer også på hvordan og i hvilke sammenhenger de belgiske sjokoladene best bør nytes.
–I Nederland spiser vi gjerne luksussjokolade som dette til kaffe, eller til en likør, eller lignende etter middagen, forklarer Jacqueline Elvira van den Broek.