Faro – Portugisernes egen ferieby
Mens de andre byene på Algarvekysten lever av nordeuropeiske pakketurister, er det portugiserne selv som dominerer gatebildet i Faro. Her kan du slikke sol sammen med de lokale kaksene på Ihla da Farol, shoppe i en av de brolagte gågatene i sentrum, eller teste ut forskjellige årganger med portvin på en av de mange fortausrestaurantene.
Det er ikke mer enn en halv generasjon siden byene på Algarvekysten besto av fattige fiskere som hadde mer enn nok med å skaffe klær og mat til familien. Bildet av sardinfiskerne i sine fargerike båter sitter nok fortsatt godt klistret på netthinnen hos mange av dem som besøkte Portugal på 80-tallet.
Men tiden da Portugiserne mottok u-hjelp og levde på bacalao er nå for lengst over. Nå går tenåringsjentene rundt i dyre merkeklær og pierceing i navlen, mens de sender sms og snakker med kjæresten i mobiltelefonen. Gutta er ikke noe dårligere; her går det i dyre klokker og fancy biler. Det er viktig å følge med i tiden, selv om den raske økonomiske utviklingen medfører at enkelte må ha opptil fire forskjellige jobber for å dekke alle utgiftene. For portugiserne vil vise at de er sitt EU medlemskap verdig, og at de ikke er noe dårligere enn storebror Spania.
De trendy designerbutikkene står i sterk kontrast til de smale gatene og de arabiskinspirerte murhusene i Gamlebyen. Her kan du nemlig gå inn i en bygning fra 1800-tallet og kjøpe siste skrik innen klær og sko. Så er også Faro motebyen fremfor alle på Algarvekysten, med jevnlige fashionshow som viser kommende sesongs trender innen klesveien. Når det gjelder sko er portugiserne kjent for å være tidlig ute med de siste nyhetene, og prisene ligger på rundt halvparten av det vi er vant med hjemmefra. Generelt er prisene i Faro lavere enn i Lisboa, Porto og de andre turistbyene på Algarve, noe ikke bare turistene, men også byens mange studenter nyter godt av.
Den 120 kilometer lange kysten består stort sett av én eneste lang sandstrand, som deles inn i en østlig og en vestlig del. Den østlige delen er en nesten uavbrutt lang stripe med finkornet sand, mens den vestlige delen er kjent for sine innslag av røde klipper, både på selve stranden og ute i vannet. Faro hører til den østlige delen, og kan skryte av å ha ikke mindre enn tre-fire lange strender i umiddelbar nærhet fra byen. Det er derfor heller ikke lett å velge.
Vi spør to lokale jenter hvilken strand de foretrekker, og de anbefaler oss å ta badeferja ut til Praia da Ihla de Farol, som ligger utenfor alle de andre små øyene i havnebassenget. Den sjarmerende hvite og blå trebåten ”Belo Rio” går i fast trafikk mellom byen og Ihla de Farol flere ganger om dagen, og frakter både turister og fastboende sommergjester. Dette er nemlig portugisernes eget ferieparadis. De lille feriesamfunnet består av en liten butikk, en tennisbane, syv-åtte restauranter, og et par hundre feriehus. Ingen av de hvite murhusene er mer enn to etasjer høye, og alle har sin egen personlige stil.
– Det er her alle rikingene holder til, foreller Carlo, som studerer i Faro og er på dagsutflukt med vennegjengen. De andre smiler og nikker samtykkende. De eneste som bor her ute hele året er et par fiskerfamilier, som fortsatt har sin arbeidsplass ute på havet.
– Men det er mulig å leie et hus her for en uke eller to, og det blir ikke så dyrt hvis dere går sammen en hel gjeng, legger en av jentene til. Vi får vite at også utlendinger kan leie sommerhus her, men vi må være tidlig ute. Utleiehusene er som regel fullbooket allerede i januar.
Det er yttersiden av den knapt fem hundre meter brede øya som er målet vårt. Her er det sand og strand så langt øyet rekker. Aller nærmest holder ungdommene og småbarnsfamiliene til, med surfebrett, baderinger, kjølebager og parasoller i alle mulige farger. Vi har faktisk aldri sett så mange forskjellige farger på parasollene på en og samme strand, men det har sin naturlige forklaring i at det ikke leies ut parasoller. Ergo må folk kjøpe og ta med sin egen fra byen.
Bortenfor parasollgjengene begynner det å tynne seg ut med folk, og etter ti minutters spasertur langs vannkanten ser vi bare et og annet kjærestepar som ligger tett inntil hverandre i den myke sanden. Stranden er milelang, så vi gjør som de innfødte, og finner vår egen uforstyrrede plass i solen. Og renere sand og badevann skal du lete lenge etter!
Sardiner, muslinger, bacalao og reker; uansett hvor vi snur oss blir vi påminnet om at vi befinner oss i en fiskerby i det som en gang var en av verdens stolteste sjøfartsnasjoner. For selv om fiskeindustrien ikke er det den engang var, og portugiserne etterhvert har funnet andre måter å overleve på, er fortsatt fisk og skalldyr dominerende i matveien. Overalt i de smale gatene spretter det frem små fortausrestauranter når kveldsolen senker seg over byen. Menyene er faretruende like, og det er for det meste de maritime spesialitetene som dominerer. Hvis du likevel foretrekker kjøtt; be om å få en ekte portugisisk pepperbiff, med skinke, biff, egg og hjemmegrillede potetskiver.
Et godt tips er Pastelaria Versailles i Rua Ivens nr 7. Her får du det meste innen lokal sjømat, men også spesialiteter som cataplana; en rett som serveres i en stor wok-lignende panne og består av ris blandet med kjøtt eller fisk. Biffen er også verdt å prøve. El Principe, litt lenger opp i gata byr på muslinger til litt over hundrelappen, med litt snacks og et glass portvin inkludert i prisen. Costa Algarvia er en annen koselig fiskerestaurant som ligger midt i gågaten D. Fransisco. Maten er god, og du har orkesterplass i forhold til folkelivet. For en kjapp lunsj eller en sen frokost, prøv Cafe de Coreto nede ved havnen. Her får du standard- mat som burgere, milkshakes og sandwich til en rimelig penge. Stedet er også populært blant byens egne unge. Det er dessuten en ren fornøyelse å be om å få regningen på de fleste spisestedene i Faro. Prisnivået ligger nemlig fortsatt på høyde med Hellas.
Opplevelser i og rundt byen
Deltaområdet Ria Formosa, rett utenfor byens småbåthavn, er kjent for sine mange små øyer og kritthvite sandstrender, og utgjør et unikt økosystem som har blitt fast tilholdssted for en rekker truede fuglearter. Lokalbefolkningen tar gjerne med seg båten og ankrer opp eller fisker ved disse småøyene, men du kan også dra på organisert tur med guide som forteller om dyrelivet i det grunne vannet. Dette er turen for deg som har lyst til å oppleve noe litt utenom det vanlige, og samtidig kunne sitte rolig i en skyggefull båt og la noen andre stå for underholdningen.
Faro by kan deles inn tre deler; Gamlebyen, Citadellen, og den moderne høyhusbebyggelsen som huser de fleste av byens 70.000 innbyggere. Sistnevnte ligger et stykke unna bykjernen. Sentrumsområdet er det mest interessante for oss, og omfatter havnen, handlegatene, Gamlebyen, og Citadellen. Gamlebyen består av enten hvite eller pastellfargede murhus med enkelte innslag av flisbelagte yttervegger, og et virvar av smale gater med brosteinbelegg. Akkurat midt i blinken for en turist som søker det ”typiske” portugisiske. De fleste av disse bygningene ble bygget på 1800 og 1900-tallet, etter at kjempejordskjelvet i 1755 grusla det meste av de sørlige Portugal.
I Gamlebyen skjer det noe nesten hver eneste helg i sommerhalvåret. Vi er heldige og kommer rett opp i Faro International Folklore Festival, med dansoppvisninger fra folkegrupper fra Senegal, Baskeland, Polen, Tunisia og naturligvis Algarves egen gruppe. Underholdningen foregår hver kveld over fem dager, og torgplassen ved havnen bugner av boder med lokale godsaker, både i fast og flytende form. Det går det for det meste i sukkersøte småkaker og sylsterk, hjemmelaget caipirinha som servers i plastikkglass til åtte kroner.
Den aller eldste delen av byen er den delen som ligger innenfor Citadellet, dvs. innenfor den gamle bymurens vegger. Her finner du den flotte katedralen, det gamle pavesetet, og ikke minst Museo do Faro, som er det første museet som ble åpnet på Algarvekysten. Den beste tiden på døgnet for å oppleve Citadellen er likevel på kvelden. For når skumringen melder seg, våkner de ellers så stille gatene til liv, og gammeldagse gatelykter tennes på hvert gatehjørne. Det som på dagtid ser ut som en nedlagt fiskebutikk, viser seg å være verdens mest romantiske restaurant, med plass til fem-seks småbord inne i den lille kjellerbygningen. Men når fullmånen skinner ned mellom de hvitkalkede husene, og temperaturen fortsatt er rundt femogtyve grader, sier det seg selv at det meste foregår utendørs. Det virker som servitørene tar det for gitt at vi ønsker et bord ute på gata.
– Det er vel mye bedre å sitte ute på en kveld som denne, smiler han, og peker opp på den stjerneklare himmelen med månen som skinner ned på de hvite hustakene. Joda, det er riktig så stemningsfullt! Vi lar oss ikke be to ganger, og sier heller ikke nei takk til å et glass portvin av god, gammel årgang. Etter en lang dag med bading, shopping og sightseeing til fots, har vi gjort oss vel fortjent til å sitte ned og nyte den nydelige kvelden.
REISEFAKTA
Beliggenhet: Faro ligger ved den 120 kilometer lange Algarvekysten, ca 40 km fra grensen til Spania. Byen har ca 70.000 innbyggere og er provinshovedstad og den eneste universitetsbyen i Algarveregionen.
Språk: Portugisisk. Engelsk og fransk snakkes i de større byene og på turiststedene.
Pass: Som norsk statsborger holder det å vise frem gyldig pass eller id -kort.
Valuta: Euro
Betaling: Reisesjekker, kredittkort, cash. Det finnes minibanker overalt.
Klima: Algarve ligger i skjæringspunktet mellom Atlanterhavet og Middelhavet., og har et typisk Middelhavsklima, med varme sommere og milde vintre. Atlanterhavet sørger for at det nesten alltid blåser litt ved kysten, og dermed gjør det levelig for oss nordboere som ikke er vant til så altfor hete sommere.
Badestrender: Praia da Ihla de Farol er etter manges mening den beste. Den nås med badeferjen som går fra piren øst for havnen i Faro. Her kan du leie også småbåter. Øya har flere små restauranter og kiosker. Ihla da Barreta ligger rett ved siden av Farol, og har en tilsvarende strand som er bevoktet. På innersiden finnes flere langgrunne strender med rolig vann, som er perfekt for små barn. På denne øya finnes det kun en dagåpen restaurant, og køene for å kjøpe vann og annet drikke kan være lange. Ta derfor med vann fra Faro. Praia de Faro ligger rett utenfor flyplassen, og er tilgjengelig med buss eller bil, ettersom den er forbundet til fastlandet med en bro. Denne stranden er ofte stappfull i sommerferien, med restauranter, butikker og barer langs strandpromenaden.
Uteliv: Bar Conselheiro i Rua Infante de Henrique er åpen 365 dager i året, fra midnatt til ca klokken 05. Servering både ute og inne i en grottelignende bar, og dansegulv med variert listepop/rock. Andre populære barer er Bar Copa & Som i Lg. Da Madalene 13 og Verandas Bar i R. do Albergue 14. Ettersom Faro er en studentby, er utelivet like bra på vinteren som på sommeren.
Overnatting: Det finnes en rekke rimelig, og koselige pensnãos (herberger)i gamlebyen i Faro, i tillegg til noen større hoteller i havneområdet. Priser varierer veldig; fra 6-7 € til langt over 100 €.
Kommunikasjon: Sentrum og Gamlebyen er konsentrert innenfor et forholdsvis lite område, og det meste er innefor gåavstand. Fra flyplassen går det busser inn til sentrum hvert kvarter. Taxi koster 10 €.
Reiseoperatører: De fleste norske pakketuroperatørene har turer til Albufeira og Alvor på Algarve.
Flyselskaper: Braathens og Norwegian flyr direkte flere ganger i uken i sommerhalvåret, og ukentlig i vinterhalvåret.En flytur fra Oslo tar ca 3,5-4 timer.
Aktuell litteratur: Berlitz og andre reisehåndbøker fås i de fleste bokhandlere.
Les mer: http://portugal-info.net/algarve/faro.htm
Her kan man blant annet bestille hotellrom og leie bil direkte.
Så glad for at jeg kommer over denne siden. Reiser i februar med mann og barn, og gleder meg veldig etter å ha lest dette innlegget!
Takk for hyggelig melding! Nå er det en studn siden vi var der, så noe er nok endret. Men stedet som sådan er vel ganske likt. Veldig hyggelig by synes jeg!:)