På solovandring i Qatar: Høydepunktene du bør få med deg
Flere av turistattraksjonene i Doha ligger så nærme hverandre at du kan gå fra den ene til den andre. Og damer, bare for å ha sagt det; Det er null problem å gå alene som blond, norsk og voksen dame i Qatars hovedstad.
Det er vanskelig å forutsi hvordan reisevanene blir den dagen man gjenvinner kontroll over koronapandemien. For mitt vedkommende tror jeg at det blir færre, men desto hardere prioriterte turer til fjernere strøk.
Før koronanen la ned det meste av internasjonal reisevirksomhet, reiste mange med Qatar Airways når de skulle østover eller sørover. Stadig flere valgte å ta et par dagers stopover Doha før de fløy videre. Flyselskapet lokket med at alle som fløy med selskapet kunne bli i landet et døgn eller to før de fløy videre, uten tillegg i prisen.
Forhåpentligvis vil de planlagte verdensmesterskapene i fotball og svømming i Doha de neste to-tre årene kunne gå som planlagt. Da vil også Doha og Qatar igjen bli aktuelle reisemål for en del mennesker.
Doha er nemlig en spennende, og etter min mening, undervurdert by. Eller kanskje den bare for lite kjent og omtalt i norske medier?
Doha har masse å by på; fra imponerende arkitektur, til spennende kulturmiks og en lang og interessant historie. Du finner også kritthvite strender, shopping i verdensklasse, og mat som får selv de mest kresne til å holde munn og bare nyte.
Det er med andre ord mange gode grunner til å besøke «Dubais lillesøster» når du får muligheten til å reise internasjonalt igjen uten lange karantener, stor helserisiko og uten en overdose med reiseskam.
Jeg har derfor laget en oversikt over fem av byens attraksjoner, som jeg mener du kan rekkeri løpet av to dager,uten å stresse for mye. Ta gjerne en turkis turisttaxi til Souk Waqif og start turen til fots derfra.
Souq Waqif
«Det stående marked» er i dag den mest kjente souken, eller markedet, i Doha. Hit kommer både turister og lokalbefolkning for å spise, handle eller bare drikke te, kaffe og skravle. Lokale damer på vandring alene eller to og to, er et nesten like vanlig syn i i Souq Waqif som klynger men menn.
Restauranter, kafeer, suvernirsajpper og kunstgallerier ligger på rekke rad, og tradisjonelle dagligvarer og suvenirer ligger side om side langs de trange gatene.
Souk Waqif er flere hundre år gammel, og etter renovering i 2004 ble satt tilbake til den opprinnelige stilen. Souken ligger i Doha sentrum, rett over gaten fra havnepromenaden Corniche.
Prøv en gjerne lokal lunsj på en av kafeene. Qatar tillater ikke servering av alkohol utenfor de største hotellene, men det er mye annet godt å leske seg på. Iskaffe og smootiene anbefales også på det sterkeste.
The Corniche
Dette er Qatars svar på Cannes sin Croisette og Nice sin Promenade des Anglais. Den syv kilometer lange gangveien fra 1970- tallet langs Dohabukta går parallelt med Corniche-gata, som er en av byens hovedveier. Corniche binder det moderne finansstrøket med skyskrapere sammen med den sørlige delen av byen, hvor blant annet Museet for islamsk kunst, båthavnen og Souk Waqif ligger.
Gå, jogg eller lei sykkel, og sjekk ut alle severdighetene etterhvert som du passerer dem langs The Corniche: I sør har du Museet for islamsk kunst, så kommer Doha havn med de tradisjonelle Dhow-båtene. ytterst i havnen har du super utsikt til skyskrperne i andre enden av gangveien, ettersom Corniche svinger 180 grader mellom sør og nordenden. Glem heller ikke det kule perlefontenen, som står midt på gangveien innenfor havnen.
Når du nærmer deg nordenden av Corniche ligger de fargerike og krative kolossene på rekke og rad. Amiri Diwan Dubai Towers, Doha Al Bidda Tower, World Trade Center, Doha Burj Qatar Al Jassimiya Tower, for å nevne noen.
The Pearl
Dubai har sin kunstige øya The Palm. Qatar har bygget The Pearl. Øya ligger rett nord for Dohabukta og gir byen mer enn 32 kilometer med ekstra kystlinje.
De Venezia-inspirerte kanalene kombinert med de lange gangveiene langs vannet gjør The Pearl til en av landets mest besøkte turistattraksjoner. Øya er også den første byggeprosjektet i Qatar som åpnet for salg av eiendom til utlendinger.
«Perlen» består av en samling kunstige øyer på tilsammen fire millioner kvadratmeter overflate. Øykomplekset er hjemsted for mer enn 40.000 mennesker, og har i tillegg et rikt utvalg butikker, restauranter, luksushoteller.
Øysamfunnet ligger ikke så langt fra Qatars fremste perledykkeområde, og navnet «The Pearl» er en hyllest til landets historie innen perleindustrien.
Den beste måten å se The Pearl på er uten tvil ovenfra fra flyet. Herfra får du et fint overblikk over formen på den kunstige øykjeden som utgjør The Pearl, som faktisk har som mål å etterligne formen på et perlekjede.
Be om vindusplass ved innsjekking, og med litt flaks, ser du rett ned på «perlen» når flyet passerer over. Vanligvis er dett ca fem minutter etter take-off, eller tilsvarende før landing på Qatar Hamad-flyplassen.
Katara Village
Katara er det gamle navnet på Qatar, som ble brukt fram til det 18.århundret. Navnet var imidlertid kjent lenge før dette; Allerede rundt 150 e.Kr ble halvøya som landet i dag ligger på, referert til som Catara.
Den planlagte «landsbyen» som i dag heter Katara Village, åpnet i 2010. Her finner du gallerier, amfiteater, opera, souk, restauranter, museer, en fantastisk moske, forretningskontorer og flere kulturelle bygg. Amfiteateret er kanskje den mest imponerende av alle byggene her. Det er inspirert av både de gamle grekerne og lokal islamsk arkitektur.
Arkitekturen i Katara reflekterer landets kulturelle og historiske arv, samtidig som den er rettet mot framtidens moderne og multikulturelle samfunn.
Flere lokale organisasjoner har også sine kontorer i dette området, og barna har sin egen mall. Sistnevnte er pent pakket inne i en stor rød julepakke av en bygning.
Katara Village ligger omtrent midt mellom The Pearl og skyskraperne med finansstrøket med Burj Doha og de andre skyskraperne.
Museum of Islamic Art
Doha har som nevnt flere ganger noen sykt flott byggverk, både i lokal stil og av moderne skyskrapere. Museet for islamsk kunst er intet unntak.
Museet ligger i Dohabukten, på sørenden av The Corniche og kun to minutters gange fra Souq Waqif og.
Arkitekten bak bygget heter I.M. Pei. Han ønsket at museet skulle ligge for seg selv, slik at bygget kommer mer til sin rett, uten forstyrrelser av andre bygninger. Det ligger derfor på en liten odde utenfor The Corniche. Jeg rakk desverre ikke å gå inn, men jeg gikk den 60 meter lange avenyen som danner innkjørselen til museet, og fikk dermed se bygget på nært hold.
Museet åpnet i 2008 og er i verdensklasse i sin sjanger. Innenfor disse veggene finner du noen av verdens mest komplette samlinger av dokumenter, tekstiler og keramikk fra den muslimske og arabiske verden.
Det er kanskje unødvendig å si, men neste gang jeg er i Qatar, står et besøk inne i museet øverst på bucket- listen.
KJEKT Å VITE:
Qatar i tall: Ifølge worldometer.info har Qatar i 2020 drøye 2,8 millioner innbyggere. Av disse bor mellom rundt 800.00 i hovedstaden Doha. Av disse er igjen 80 prosent av landets befolkning er fremmedarbeidere, som jobber i alt fra olje, til bygg- og renholdsbransjen.
Lys dame alene i Doha: Jeg opplevde Doha som trygt og problemfritt da jeg gikk rundt i byen alene på dagtid. Jeg tok også taxi flere ganger, uten problemer av noe slag. Det var heller ikke noe problem å spise alene på kafeer og restauranter.
Verdt å vite: I motsetning til Dubai, som har en mer liberal holdning til å ta med alkohol inn i landet for ikke-muslimer, er det strengt forbudt å ta med «medbrakt» inn i Qatar. Vil du ha et glass vin, øl eller en drink, må du kjøpte dette dyrt på et av de internasjonale hotellene.