Tove driver verdens nordligste sjokoladefabrikk: – Vi så behovet for ekte suvernirer
Tove Eide (49) startet Fruene i 2003 sammen med en venninne. Da venninnen reiste videre på nye eventyr etter halvt år, ble Tove igjen i Longyearbyen. Gradvis har hun videreutviklet konseptet og kafeen, og i januar 2020 år gjorde hun en omfattende ombygging og oppgradering.
I høstferien var det kø for å komme inn i den populære kafeen Fruene, som i Longyerbyens eneste kjøpesenter. Her selges også hjemmelaget sjokolade, såpe og kremer over disken.
Damene hos Fruene har nok å gjøre akkurat denne uken, og innehaver Tove har kalt inn ekstra hjelp fra permitterte ansatte. Men også kaffefruene opplever tøffe dager med uforutsigbar inntekt i 2020.
Den populære kafeen har imidlertid fordelen av å være godt besøk av lokalbefolkningen i Longyearbyen. Det var også med tanke på Longyearbyens egne innbyggere kafeen i Lompensenteret ble startet.
–Tanken bak Fruene var å lage en møteplass for lokalbefolkningen. På Svalbard bor de fleste i trange leiligheter og det er vanskelig å ha gjester hjemme. Jeg prøver å skape den der hjemmekoselige atmosfæren du får når du kommer hjem til bestemor, forteller Tove.
Fruene baker og lager alt av brød, kaker, kjeks, rører og mat selv, og har en ganske så rikholdig lunsj-meny.
«Dagens suppe» serveres hver dag, og er etterhvert blitt veldig populær.
– Men det som har vært spesialiteten helt fra første dag, er våre hjemmebakte brød, som vi smører på gjestens bestilling, forklarer hun.
Egen sjokolade
I mars 2013 startet Fruene sin egen lille sjokoladefabrikk, som naturlig nok er verdens nordligste og har tilført Fruene og Longyearbyen lokalprodusert sjokolade av høy kvalitet.
– Det var selvsagt mange som var litt skeptiske da jeg skulle starte opp med dette. Vi er jo tross alt en lokalbefolkning med litt over 2000 innbyggere, og det er jo begrenset hvor mye sjokolade hver og en av oss kan spise, forteller Tove.
Det viste seg imidlertid at behovet for en lokalprodusert ekte souvernir for øyas mange tilreisende absolutt var tilstede. Tove inngikk dermed et samarbeid med designbyrået TANK, som laget så en liten serie med spesialdesignet emballasje, som kunne fremheve de gode sjokoladene til kaffefruene i Longyerbyen.
– Sjokoladen ble en suksess og salget har økt hele tiden fram til Coronaen kom. Nå får jeg tilbakemeldinger fra lokalbefolkningen om at slekt og venner på fastlandet ikke ønsker seg noe annet i gave enn Fruene sjokolade, og det er jo svært hyggelig, smiler innehaveren.
Hjemmelaget såpe og krem
Tove Eide har i tillegg til kafedrift og sjokoladeproduksjon, også 12 års fartstid med egenprodusert såpe. Den opprinnelige grunnen til at hun startet med såper, har verken noe med turister eller ønske å selge produktene til andre å gjøre.
– Egentlig var dette en konsekvens av at min yngste sønn utviklet atopisk eksem og behøvde produkter som ikke tørket ut huden hans. Men så ble etterhvert mer og mer av dette, og nå har jeg også body butter, salver, og andre produkter som passer til arktisk ørken. Jeg kommer også til å lansere en egen hudpleieserie basert på vårt spesielle klima, men det blir ikke før i løpet av 2021, avslører hun.
Corona-livet
Til tross for at pilene har pekt oppover for Fruene det meste av tiden, er situasjonen med Corona svært krevende. Usikkerheten har vært og er fortsatt, det vanskeligste. Det er nesten umulig å planlegge hvor mye personal man trenger, og smittevernregler skal overholdes til en hver tid. Etter å ha foretatt den omfattende og dyre ombyggingen i januar, lå Fruene an til tidenes sesong. Så stoppet alt opp.
– Det har vært opp og ned med trafikk og nå er det ned igjen. Jeg prøver å bruke så lite penger som mulig på lønn og stapper inn meg selv så mye som mulig. Vi har drevet ganske lenge og har heldigvis god likviditet, men det er vanskelig når man ikke helt vet hvor lang tid dette skal ta , bedyrer Tove Eide, som startet Fruene AS i 2003.