Turist i eget land: Nå nyter vi godt av utlendingenes initiativ
Turismen har ført med seg mye positivt, selv om vi ofte klager over fulle ferger, fisking i private mærer og sherpastier som fører tusenvis av folk opp til populære topper.
Jeg husker særlig en episode for 20 år siden på Sommarøy utenfor Tromsø.
Jeg hadde avsluttet hovedfaget i sosialantropologi, og kom hjem til Tromsø etter flere måneders ferie på New Zealand. Der hadde jeg jobbet som kajakk- og seilinstruktør- og utleier i Pahia, helt nord i Northland county.
På den tiden bodde jeg i Tromsø sentrum, og tilbrakte ofte helgene på hytta på Kvaløya. Da den siste biten av bilveien ut til Sommarøy sto klar, jublet jeg. Gamlingan, altså foreldrene mine, trives best uten for mange turister for tett innpå seg. De var ikke like begeistret for den nye snarveien til Sommerøya.
– Øh, skal vi ha den trafikken av bobiler ut her nå?, klaget de.
Ny vei til Sommarøy
Sprengingen av den siste tunellen og veistykket mellom Brensholmen og Sandneshamn førte til at kjøreturen utover ble kortet ned fra drøye 1, 5 timer til 20 minutter fra hytta vår på Kvaløya.
Det var ikke bare reinen som trivdes på Sommarøy og naboøya Hillesøy ytterst mot havet. Det gjorde også jeg, og etterhvert tusenvis av turister fra inn- og utland også.
Fiskeværet og skjærgården her ute er noe av det vakreste jeg har sett i løpet av mine reiser i 110 land og territorier.
– Leie kajakk, sa du?
Jeg ville ut og padle kajakk i noen timer, og tok turen ut til Sommarøy hotell. Med hundrevis av holmer, hvite strender og turkis sjø er dette området perfekt for padling. Jeg tok nesten for gitt at det gikk an å leie kajakk et eller annet sted i nærheten av Sommarøy, og spurte derfor i resepsjonen på hotellet. Det skulle vise seg å være total bom.
– Vil du padle kajakk? Da må du spørre Tromsø kajakklubb, var svaret i resepsjonen.
– Seriøst!? Jeg skal da ikke melde meg inn i noen kajakklubb for å padle utenfor flyplassen hver tirsdag. Jeg vil padle akkurat her og nå i to timer, forklarte jeg med et spørrende smil, og fortsatte:
– Hva tror dere folk kommer hit for? sitte inne og se på midnattsolen gjennom vinduet eller fra brygga? fleipet jeg tilbake.
Jeg sa det på en fleipete måte, men var både overrasket og irritert. Jeg mente at turister på Sommarøy burde få leie kajakk for noen timer eller lenger, slik at de kan oppleve den unike skjærgården fra vannet i rolig tempo.
– Så noen her ute må gi dem muligheten, insisterte jeg vennlig.
Resepsjonisten virket som hun ikke hadde tenkt tanken, men sa jeg helt enig. Og i mellomtiden kunne jeg sikkert få låne en sliten privatkajakk hos en hun kjente hvis jeg kom tilbake.
Les også: Naturparadiset de fleste kjører forbi
17 år senere
Da mannen min og jeg besøkte Sommarøy i 2017 hadde selskapet «69 grader Nord» slått seg ned i strandkanten. De franske driverne hadde skjønt at det er naturopplevelsene turistene her vil ha. Franskmennene stilte med kajakker i fleng, og tilbød utleie av alt fra et par timer til guidede flerdagsturer med overnatting i skjærgården. Nå snakker vi!
Vi leide SUP-brett for tre timer, og fikk endelig utforsket skjærene og strendene ved Sommarøy på egenhånd.
Ettersom jeg fortsatt tilbringer deler av sommeren hvert år på Kvaløya, er jeg takknemlig for at det franske selskapet har åpnet et aktivitetssenter for vannsport.
Samtidig lurer jeg på hvorfor ingen nordmenn har gjort dette tidligere? Hvis jeg hadde bodd her fast ennå skulle jeg gjort dette for 20 år siden.
Under oppholdet mitt på New Zealand opplevde jeg flere ganger at turguider sammenliknet med norske fjorder og norsk natur når de guidet oss rundt til vanns og til lands.
Les også: Seks unike opplevelser på Jæren
Tilbake til naturen
I ettertid ser jeg at årsaken til at vi i Norge var senere ute med å tilby «enkle» opplevelser som kajakk, seilferie, teltturer og individuelle naturopplevelser, er at vi lengse kun satset på større grupper og dyre, komfortable opplevelser. Det var også vanskelig å å finne rimelig overnatting for individuelle reisende.
Hvem vil vel sitte i en kajakk når det regner, når man kan bo på spahotell og oppleve nordlys og hval fra et tørt båtdekk?
Det er mer penger å hente på å shippe grupper av utlendinger ut på cruise, enn å leie ut kajakker til enkeltpersoner eller små familie- eller vennebaserte grupper.
For mange år siden møtte foreldrene mine og jeg to nederlendere i fjellet under et kraftig regnvær.
Vi stoppet og pratet litt, og moren min synets det var synd for dem at de hadde så dårlig vær den ene uken de var på ferie i Norge.
Nederlendere lo, og sa at det hadde de ikke tenkt over. De visste at Norge hadde mye ustabilt vær.
– For oss er det å gå i fjellet og naturen uten å stå i kø ferieopplevelsen. Da blir været underordnet, sa paret.
Takk til utlendingene
I dag vet også vi nordmenn at det er naturen og de saktegående opplevelsene mange søker når de kommer til Norge.
Likevel, mange av landets naturbaserte opplevelser for enkeltpersoner og små grupper er små foretak som er startet av utlendinger. Det gjelder både kajakk på Sommarøy, SUP i Frafjord og Ski & seil i Nord-Norge.
Min ex-kjæreste fra Belgia arrangerte Ski og Seil i Lyngen for mellomeuropeere med en gammel redningsskøyte ti å før de første nordnorske aktørene kom på banen. Nå er Boreal Yachting fra Kvaløya en av de største aktørene på seilbaserte opplevelser, med både skiturer i Lyngen og sommerturer til Lofoten, og seilturer med nordlys og jakthunder, for de som ønsker dette.
I dag kan vi takke mange av de utlendingene som så potensialet i naturbasert- og individuelt tilrettelagt turisme i Norge. For i år vil dette komme oss til gode, hvis vi velger å bruke det.