Nytt hotell med sus av seilskutetid
Helgen før påsken 2018 åpnet Tollboden i Kragerø dørene til det gamle hovedhuset. Bak den solide inngangsporten er det nå et unikt hotell, bygget i de originale veggene og gulvene fra 1783.
Populære Tollboden restaurant har skiftet navn til Tollboden Hotell og Restaurant. I hovedbygget og bakhagen finner du nå et av landets mest unike hotell, fordelt over to bygg med til sammen åtte rom og fem suiter.
Alle som kjenner Kragerø godt, kjenner også den sydende stemningen på Tollboden bryggerestaurant om sommeren. Duften av Middelhavets urter som blander seg med salt sjøluft, sommerkvelder med intimkonserter og en eksotisk og variert meny. For oss hundeeiere er hundemenyen, med flere utvalgte godbiter til firbente gjester, også populær. De vakre koggene som ligger fortøyd på rekke og rad langs Tollbodbrygga er etterhvert blitt et symbol på Kragerø og den gamle trebåtkulturen i byen.
I 2016 åpnet Bakhagen, som ligger i en grønn oase av en hage, mellom gamle bygninger og frukttrær i båkgården til hovedbygget. Dette er stedet for både en bedre middag i rolige og tidløse omgivelser på ettermiddag og kveldstid.
Palmehelgen kronet Tollboden verket ved å åpne hovedbygget for overnattingsgjester. Med ute- og innendørsrestaurant på bryggekanten, hageservering i bakgården og nå hotell, er samtlige av de historiske bygningene og eiendommer tilhørende den gamle ærverdige Tollbodgården tatt i bruk. Kragerøs antatt eldste hus, Steinhuset i bakgården, rommer flere av hotellets gjesterom.
Nostalgi og nåtid
Bygningene var tollsted fra 1822 til 1922, og er nå permanent fredet. Hovedbygningen ble oppført i perioden 1783-1785. Resten av bygningene ble satt opp i løpet av de neste 40-50 årene.
Riksantikvaren omtaler Tollboden i Kragerø som en spesielt godt bevart 1700-talls borgerbolig, og et fint eksempel på 1800-tallets tollsteder i Norge. Anlegget har bevart sin opprinnelige struktur med hovedbygning, hage med uthus på baksiden og sjøboder ned mot sjøen.
Det gamle solide inngangspartiet med innskriften «Tollboden» over, ser ikke ut til å ha endret seg nevneverdig i løpet av de siste 250 år årene. Ikke den gamle tretrappen opp til resepsjonen heller, her hotellsjef Pernille Andreasen tar imot oss i resepsjonen.
Tykke tømmerstokker, som sannsynligvis er eldre enn bestefaren til Edvard Munch, gir en lun og nostalgisk stemning. Samtidig utgjør de solide treveggene og de lave dørene en kul og stemningsfull ramme rundt hotellets eksklusive og moderne detaljer.
For selv om kakkelovnen på rommet vårt har innskriften «Ulefoss modell 1766», betyr det ikke at vi må ha med fyrstikker og ved hjemmefra for å holde varmen. Termostaten på badet holder seg stabilt på 22 – 24 grader, uten at vi trenger å trykke på en eneste bryter.
Selve baderommet er konstruert som en firkantet glasshytte inne i rommet, med delvis innsyn rett forfra, og speil på veggen mot dobbeltsenga. På andre siden av senga er det utsikt mot de røde sjøbodene og Kragerøs innerste smale småbåthavn, «Blindtarmen».
Minibar med innhold og stor flatskjerm er strategisk plassert foran senga. Sengene er nok også av nyere dato, ellers ville de neppe vært så behagelige å sove i.
Blandingen mellom nytt og gammelt, og det faktum at ingenting er helt likt, skaper en helt unik stemning i det nyåpnede hotellet. Enkelte av gjesterommene har mur- og tapetvegg, mens noen har ekte 1700-talls tømmervegger bak senga. I Steinhuset kan du dessuten lene deg mot tykke steinvegger i noen av rommene.
Fem dobbeltrom og fire suiter er fordelt over to etasjer i hovedbygget, mens de resterende tre dobbeltrommene og den siste suiten er lagt til Steinhuset.
Den hellige kjelleren
Daglig leder Christian Printz forteller at Tollboden satser på helårsdrift, der fokus på mat og vinopplevelser er blant satsningsområdene også utenom sesongen.
Ettersom menyen på restauranten flere ganger i sesongen, er det også viktig å kunne tilpasse og tilby viner for enhver smak og lommebok.
− Vi bytter menyen på Tollboden Restaurant minst tre ganger i løpet av en sesong. Ofte blir vi etterspurt om å lage en flere retters meny til grupper og selskaper. Dette gjør vi svært gjerne. Utenom sesongen åpner vi tomlokalene våre ved etterspørsel. I Bakhagen, er matkonseptet satt til en litt høyere standard fine-dining på kvelden, med en skiftende flere-retters meny, forteller Printz.
De fleste gjestene er nok likevel uvitende om at de sover oppå hotellets kanskje mest verdifulle skatt- nemlig vinkjelleren. Tollbodens rødvin- og champagnekjeller inneholder hele 15.000 flasker. Her finnes både rimelige hverdagsviner, og eksklusive kvalitetsviner til spesielle anledninger.
I tillegg har Tollboden en egen samling hvitviner, da primært med tanke på sommermånedene.
Winemarkers dinner
Jensemann, Kona, Onkel Oskar og Tollboden. Alle de gamle populære bryggerestaurantene langs Blindtarmen har beholdt sin opprinnelige stil, som klassiske røde sjøboder. Når sommergjestene har reist sin vei og uteserveringen er avsluttet for sesongen, begynner inne-sesongen for mat- og vinbevisste i det gamle røde huset på Tollbodbrygga.
Åpningskvelden får vi servert fem retters Winemakers middag bestående av herlig skrei, fyllte gyoza med ibericosvin, andebryst og dåhjort. Herligheten avsluttes med fudge og jordbærsorbet til dessert.
Når i tillegg Ole Martin Alfsen fra «4-stjerners middag» disker opp med sine OMA-viner, er det duket for en gourmetkveld av den sjeldne sorten.
På bordet ved siden av oss ler og skåler en glad gjeng fra Sørlandet.
− Vi ble tipset om hotellåpningen og arragementet av en kollega som er herfra, forteller Kate Knudsen, som sammen med mannen og vennene har tatt turen fra Grimstad og Arendal for helgen.
Se videosnutt fra åpningshelgen:
Frokost som metter
Mens middagsrestauranten ligger i den røde sjøboden til høyre på brygga, serveres frokosten dagen etter i rustikke omgivelser i hovedhuset, vegg i vegg med hotellrommet vårt.
−Vil dere ha Light breakfast, a long day ahead og lunch breakfast, spør hotellsjef Pernille Andreasen før vi legger oss kvelden før.
Siden vi har en aktiv da foran oss, faller valget på den siste varianten, med bacon og grillet ostesandwich. Det vises seg å være en perfekt start på en aktiv dag. Sammen med jucien og kaffen, kommer også en rød smootielignede jucie.
− En sunn og frisk vitaminshot, smiler Pernille, som sammen med en kollega serverer oss frokosten. Vi nyter både frokosten og utsikten mot Blindtarmen, der isen nå for alvor begynner å smelte.
Tollboden fortsetter å levere på høy nivå, også som designhotell i hel ved.
Sesongstart med Påskebadet
Påsken er Kick off for sesongen i Kragerø. Påskebadet med hopping fra bybrua påskeaften er blitt en folkefest for både badende friskuser og flokken med tilskuere. Afterskien på «Stopp en halv» 1.påskedag, med musikk og høy stemning er også synonymt med påskefeiring for kragerøfolk og hyttefolk i nærheten.
Det er mye å gjøre i Skagerrak-byen hele året. Her er noen tips til aktiviteter rundt og i Kragerø utenom sommerferien:
Fotturer med utsikt mot havet fra fastland og øyer
Munchvandring og gallerier
Hvitveisteppene i slutten av april/starten av mai på Jomfruland.
Turer med ribbåt og safari
Kragerøs velkjente Påskebad på påskeaften. Ta med badetøy og hopp fra broa over Blindtarmen!
Spa, golf og minigolf på Stabbestad
Trollfesten i september
Julebyen med masse lys og pynt
Skåtøy Kafe med en egen festival, konserter og galleri.
2 Responses
[…] er skrevet av Linn Krogh Hansen. Les mer på Linnsreise, vinner av årets reiseblogger […]
[…] av Linn Krogh Hansen. Les mer om restaurantmenyen, vinkjelleren, frokosten og mer, samt bilder på Linnsreise, vinner av årets reiseblogger […]