Miniferie ved vakre Vättern
Mange omtaler Småland som det virkelige og ekte Sverige, med fruktbare jorder, frisk natur, blå innsjøer og lang kystlinje. Her kommer noen tips til opplevelser helt nord i Småland, der landskapet møter innsjøen Vaẗtern.
Hva tenker du på når du hører ordet Småland? Jeg tenker på Emil i Lønneberget. Men Småland er mye mer, og dekker områdene fra Vätterns bredde til Østersjøens skjærgård, og fra øya Øland til Skåne og Blekinge.
Småland ligger ikke lengre unna at du kan ta en helgetur fra Oslo.
Se gjerne en kort videosnutt før du leser videre:
Selvlagde polakgriser
Den lille landsbyen Gränna ved Vättern er polkagrisens hjemsted. Da Amalie Eriksson i 1859 ble enke en uke etter å ha født en datter, måtte hun finne på noe å gjøre for å forsørge seg og barnet. Amalie fikk tillatelse til å starte karamellproduksjon i den lille byen. Oppskriften fant hun på selv, og karamellene fikk navnet polkagriser, etter den populære polkadansen. Da Amalie døde 99 år gammel, tok datteren Ida over bedriften.
Fortsatt kan du kjenne den søte lukten av polkagriser gjennom hele hovedgaten i Gränne.
Som besøkende kan du smake og kjøpe både de tradisjonelle røde og hvite «grisene», men også stenger og sukkertøy med nyere og mer kreative smaker og farger. Personlig synes jeg variantene med salt lakris er de beste.
Hos Polkagrisen, som er en av mange kokerier i hovedgaten i Gränna, ble vi invitert til å lage våre egen polkagris på originalt vis.
Inne på «kjøkkenet» er Wille Segersson i gang med et av dagens 28 polkagriskok, og vi skal få prøve oss som assistenter.
– Et kok tilsvarer 48 ferdige stenger med polkagriser, forklarer Wille, mens han heller den gjennomsiktige og kokende deigen fra en stor kjele ned på en kald plate.
Så går han i gang med å elte den seige massen slik at den ikke tørker i en diger klump.
Den kjølner raskt, og etter hvert som temperaturen synker, endrer fargen seg fra gjennomsiktig til hvit.
– Her, ta en hver og trekk og elt den ut, sier Wille. Vi får hver vår «polkagrispølse», som vi skal hale og dra i for så å rulle den ut til pølser.
Wille kommer så med en liten knall rød versjon av massen. Denne skal rulles inn slik at Polkagrisrullen får den karakteristiske røde og hvite twisten.
Vi får lage hver vår rull, som vi deler opp i mindre ruller. Til slutt pakkes alle rullene inn i ekte polkagrispapir.
Det er hardt fysisk arbeid å lage polkagriser, og resultatet mitt ble ikke helt som stablene med polkagriser som selges på første rad i butikken.
So what? Smaken er den samme og jeg skal bare ha dem selv.
Les også: Åtte grunner til å besøke Øland
Tidreise på Visningsø
Seks kilometer utenfor Gränna ligger den lange og flate øya Visningsö. De gule fergene går jevnlig mellom havnen i Gränna og den flate øya, som på første øyekast ligner en ferskvannsversjon av Jomfruland utenfor Kragerø.
Men Visningsö er litt lengre og litt bredere, nærmer bestemt 14 kilometer lang og tre kilometer bred på det meste.
Når turistene er reist hjem, er det fortsatt over 700 innbyggere med fast adresse på den idylliske øya. På lang avstand ser man ruinene av Visninsborg slott, som ligger på vestsiden mot fastlandet og Gränna.
Visingsborg slott ble påbegynt på midten av 1500-tallet av Per Brahe, søsteren til Gustav Vasa. Etterhvert ble slottet et av de viktigste i Sverige, og inngikk i den mektige Brahes-familien eiendommer. I dag er kun ruinene igjen, men hagen rundt er perfekt for piknik og avslapning.
Visningsö har rikelig med vakker natur og «mysige» steder å by på, og den beste måten å oppleve dette på er ved å bli med på remmalagan, som er de lokale hestedrosjevognene. Remmalagen var i gamle dager den kollektive bussen på øya. I dag frakter de lange hestevognene besøkende og turister rundt i behagelig tempo, med lyden av hestehover som eneten «støy». Remmenlagen starter ved fergehavnen, og du kan velge mellom flere veier og ruter.
Har du muligheten, ta også en tur opp i kirketårnet. Utsikten du får fra toppen gjør det verdt alle trappetrinnene, og selv jeg med moderat høydeskrekk syntes turen opp i tårnet var spesielt skummelt.
Les også: Bilferie: Fem unike steder på Vestlandet
Slottsgjest for en natt
I den grønne åsen over Gränna og Vättern ligger Västanå slottshotell. Jeg har aldri bodd på et slikt slott, med alt som hører til av eleganse og luksus. Å bli mottat med et glass bobler i den store grønne hagen er heller ikke hverdagskost for meg. Men det er slett ikke feil!
Västanå slott ble bygget i 1590 og åpnet som slottshotell i 1948. Interiøret er ikke endret siden 1920-tallet.
Middagene på Västanå slott er viden kjent, og serveres i kjellerrestauranten. Her holdt de fanger i riktig gamle dager, og bøddelens prisliste kan du se på veggen. Nå er det bare god stemning som regjerer i den hvitmalte kjelleren.
Dagens meny er Creme Ninon-suppe etterfulgt av rosastekt andebryst og rabarbrakompett. Creme Ninon, som på godt norsk kan oversetets til ertesuppe med creme fraiche, er noen av det beste jeg har smakt i suppeversjon. Intet mindre. Resten av måltidet står i stil med suppen, og det samme gjør vinen. Denne kokken er ikke nybegynner! Men så er han også kokk med erfaring på høyt internasjonalt nivå.
Fredrik von Otter er niende generasjons eier til slottet, som har vært i den samme slekten siden 1785. Fredrik tok over slottet i 2003, og er utdannet kokk og har erfaring fra fasjonable steder som Grythyttans Gästgivaregård, Christer’s i New York og Svenska Klubbens restaurang i Paris.
Hvor spøker det?
Hotellet har tilsammen 21 rom fordelt på tre bygninger, men jeg og mitt reisefølge har fått tildelt hvert vårt rom i hovedbygget. Her er seks unike rom, hvorav to prydes med originale veggmalerier fra første del av 1800-tallet. Baderommet mitt er som tatt ut av et slottseventyr, med rustikke og bronsefarget sitte-badekar.
Soverommet og sengen er et kapittel for seg, og ikke overraskende spøker det på et av rommene i gangen der vi sover.
Eier Fredik von Otter ler hemmelighetsfullt når vi spør hvilket rom det gjelder.
– Tja, det sies kanskje så, er alt han sier. Nettopp ja, da får vi bare vente å se…eller vente å sove ?
Vi våkner alle dagen etter uten å ha merket forstyrrelser av noen slag. Så da var vi vel ikke interessante nok for eventuelle slottsgjengangere.
Frokost inntas i den gustavianske frokostsalen. Jeg ante ikke hva gustaviansk stil betyr, men ifølge google skal det være betgenelsen på en ganske enkle stil fra 1700-tallet. Hvis dette er de de kalte enkelt, mon tro hvordan «middels møblert» var i disse kretser på 1700-tallet? På en tid da de fleste i Stockholm bodde i slummen med rotter og mus.
Jeg blir stående å se på vegger og takmalerier, og glemmer nesten å forsyne meg. Til og med taket over serveringsbordet er dekket med et nesten heldekkende maleri. Interiøret er så elegant at jeg nesten blir redd for å snuble eller komme bort noe. Men både bord og stoler er til for å brukes.
Flere bilder fra Västanä slott her: