Vega: Skjærgården som ble verdensarv
Inntil 2000-tallet var Vega en anonym øykommune på Helgelandskysten. Men det var før Unesco oppdaget den vakre skjærgården.
Om de 6500 øyene og holmene som utgjør Vegaøyan er talt ved laveste lavvann eller høyeste høyvann vet vi ikke, men etter å ha sett det virvaret av lave holmer og skjær som omgir hovedøya Vega, vil det ikke være utenkelig at antallet synlige øyer og skjær er noe helt annet ved lavvann enn ved høyvann. Tidevannsforskjellen er nemlig mellom to og tre meter. Og selv om skjærgården er uvanlig vakker, er den også kjent for sine uvanlige mange grunner og undervannskjær, noe som de mange flate holmene raskt avslører.
Ærfuglenes rike
Bakgrunnen for at Vega ble tatt opp på Unesco-listen i 2004 er den 1500 år gamle tradisjonene med fiske- og småbrukdrift som bærekraftig levemåte ute i havgapet nr Polarsirkelen, samt den unike tradisjonen med å holde ærfugl som husdyr. Den varme og myke dunen fra ærfuglen, eller ea, som den kalles her ute, har siden uminnelige tider blitt samlet og brukt i husholdet, og fuglene har blitt vernet og holdt i egne, trekantede trehus hvor de har lagt reir, blitt vernet og beskyttet. Til gjengjeld har fuglene forsynt folkene med dun og egg. Fortsatt tar folkene på de ytre øyene vare på sine ærfugler og dunen den gir.
Verdensarven
Helt nord på øya ligger verdensarvsenteret, som åpnet etter at jeg var der.
Her kan man lære om øyværingslivet og hvordan ærfugldrift og fiskerbondeliv førte til at Vegaøayn Verdensarvområde fikk verdensarvstatus i 2004.
Her ligger blant annet E-huset, hvor du kan oppleve ærfugl-landskapet i bilder, film og illustrasjoner fra øyene. I tillegg finnes redskaper som blir brukt i prosessen med å rense og bearbeide dunen til dyner, samt eksempler på fjærlette og myke dunballer og naturligvis ferdiglagde dundyner av edderdun.
E-huset ble formelt åpnet for rundt 30 år siden, men ettersom antallet turister har økt fra år til år, ble det naturlig å innlemme E-huset i verdensarvsenteret.
- Jon og Anna Aga serverer kortreist mat på havhotellet.
- Øyene preges av sterke farger og kontraster.
Gourmetmat i havgapet
Vega Havhotell ligger på det lille stedet Viksås på nordsiden av Vega, med storhavet på yttersiden og en liten andedam på innsiden av det gule hovedhuset.
Totalt har hotellet 23 rom, derav 5 suiter og familierom med plass til opp til fire personer. Totalt har hotellet plass til 52 sengeplasser.
På hotellet tilbyr vertskapet Jon og Anna overnatting på bryggekanten ved et lite vann med villender som svømmer utenfor, og gourmetmåltider som er kjent langt utover Vegas grenser. Det siste skyldes ikke minst at Jon Aga har hatt sitt eget matprogram på TV. Pågangen til restauranten er så stor at vertskapet daglig er nødt til å avvise et titalls gjester. For å være på den sikre siden hadde undertegnede sørget for å bestille både rom på forhånd, noe som automatisk fører til prioritet i restaurantkøen til middag.
Med utsikt over endene som svømmer utenfor nyter vi tre retters middag bestående av uernakke på brente linser, rullet kalv, og hjemmelaget sjokoladessert med medfølgende viner. Og som vi tenkte; måltidet og den friske havluften alene er grunn nok til å legge veien om Vega på ferden nordover langs Helglandskysten.