Koronakrisen: Grunnsteinen i norsk friluftsferie trenger turfolkets støtte
Medlem- og kommunikasjonssjef i DNT, Mette Øinæs Habberstad oppfordrer alle som ønsker å ha en DNT-hytte å gå til i framtiden til å melde seg inn i foreningen nå. Her kommer også noen gode tips til opplevelser midt i naturen, både i form av hytteferie og koronavennelige fridager.
Vi nordmenn er glade i naturen vår, og det med rette. Friheten til å bevege seg i naturen tar vi ofte for gitt, men kombinert med tilgang til en hytte kan vårt forhold til naturbasert fritid nesten få preg av et hellig ritual .
Turistnæringen sliter hardt i disse dager, som så mange andre. Spesielt gjør det inntrykk når Den norske turistforening (DNT), trues av koronakonkurs. Takket være DNT og de lokale lagene har alle i vårt land tilgang til vakker natur og frisk luft til en veldig rimelig penge.
Jeg er selv ivrig bruker av både hytter, stier og kystlede, og mener det er ekstremt viktig at alle, uansett inntekt, status og bakgrunn, får tilgang til naturbaserte opplevelser til en kostnad som de kan klare. Det handler ikke bare om ferie og fritid. Det handler om livsglede, inkludering og folkehelse.
DNT så dagens lys i 1868, og har de siste årene fått mange nye medlemmer. Mange av de nye medlemmene er unge, noe som viser at de yngre generasjoner setter pris på den enkle og naturbaserte turismen i eget land.
Det er lett å ta DNT-hyttene for gitt. Men det er tøffe tider for Turistforeningen (DNT) og krisen rammer de 57 lokale medlemsforeninger ulikt.
– Noen tåler en lengre pause i aktivitetene bedre enn andre, men for DNT Oslo og Omegn, vår største forening, er situasjonen akutt, forteller Medlem- og kommunikasjonssjef i DNT, Mette Øinæs Habberstad.
Slik kan du støtte
DNT Oslo og Omegn eier halvparten av de betjente hyttene, og nå er deres viktigste inntektskilde borte.
Ifølge Habberstad kan sviktende inntekter som følge av stengte hytter få store konsekvenser for den infrastrukturen av hytter og ruter som er bunnplanken i hele DNTs virksomhet.
Det positive for oss som er glade i norske naturopplevelse og ønsker å ha muligheten til å overnatte på DNT-hytter etter koronakrisen, er at vi kan hjelpe til nå.
DNT sin oppfordring er helt klar: Bli medlem!
– Det aller viktigste for DNT er at gamle og nye medlemmer fortsetter å støtte opp om arbeidet vårt. Da skal vi stå klare til å gi naturopplevelser for livet på den andre siden av denne krisen, sier Habberstad til Linns Reise.
Har du en favoritthytte, en lokalforening eller favorittsti du vil støtte, kan du på inn på nettsiden til turistforeningen og støtte denne direkte via hjemmesiden til DNT.
Min lokale hytte
Det er fortsatt lov å gå på dagsturer, og selv om min lokale favoritthytte Eikserta har stengt serveringen, prepper løypemannskapet i Lier de lokale skiløypene så lenge det er snø for at vi som bor i nærheten skal ha muligheten til å komme oss ut i naturen. Dette betyr ekstra mye nå, når hyttene er stengt for overnatting.
Løypekjørerne fortjener en stor takk, når de til tross for lite folk, kjører løyper nesten daglig i Finnemarka for at folk i nærmiljøet skal få mulighet til å opprettholde fysisk og mental helse på trygg avstand til hverandre.
Eiksetra er ei betjent turisthytte tilhørende DNT Drammen og Omegn, en lokalforening av Den Norske Turistforening. Eiksetra ligger i Lier kommune i Buskerud, ved sørsiden av Garsjø og er et populært utgangspunkt for dagsturer i Drammensmarka. Hytta, som primært er en dagsturhytte, ligger ca. 385 meter over havet. Herfra er det kort vei opp til høyplatået over Drammen på 550 meters høyde, hvor snøen ligger godt utover våren.
Hytter og opplevelser for hver årstid
Hovedgrunnen til at fjell-og naturentusiaster oppfordres til å støtte DNT nå, er at foreningen sliter alvorlig økonomisk. DNT er en medlemsbasert forening, hvor inntekten kommer fra medlemskap , dugnad og overnattingsgjester.
Turistforeningen tilbyr et spekter av hytter, fra ubetjente nødbuer til betjente hytter der servicen grenser opp til hotellstandard. Du finner dem langs hele landet, fra forblåste høyfjellsknauser til idylliske skjærgård og vindfulle havgap.
Her er et knippe konkrete og selvopplevde grunner til å støtte DNT. Det er en samling vidt forskjellige hytter jeg har besøkt og men enn gjerne anbefaler videre.
VINTER
Jomfruland, Kragerø
Jomfruland er en av mine favorittøyer i sørøst-Norge. Og den er like fin om vinteren.
I vinter tilbrakte mannen min, hunden mig og jeg en januarhelg på Øitangen på Jomfruland utenfor Kragerø. Øitangen er ikke én hytte. Det er et stort tun med fire-fem bygninger rundt, inkludert båthus, strand og robåter til utlån. Tilsammen har DNT Øitangen rundt 35 sengeplasser. Her fikk vi oppleve to milde vinterdager ved Skagerraks rullestrender. Det ble til og med bading i sjøen på hele familien.
Jomfruland ligger som en lang og smal barriereøy mellom kragerøskjærgården og storhavet, med rullestein på yttersiden og sandstrender på innsiden. De myke langrunne sandstrendene kombinert med øyas paddeflate geografi og store grøntområder bringer assosiasjoner til Danmark.
For folk flest er Jomfruland et sommerparadis.
Haukeliseter fjellstue, Hardangervidda
Haukeliseter Fjellstue ligger ved inngangen til Hardangervidda. Fjellstua er Stavanger Turistforenings største hytte med over 20.000 gjestenetter i året.
Haukeliseter fjellstue ved E 134 er et naturlig stoppested for reisende mellom øst og vest, enten man kommer med egen bil eller reiser over Hardangervidda med buss. Fjellstuen har vært klassifisert som Miljøfyrtårn siden 2005, og stedet bruker lokal mat og lokale leverandører så langt det er mulig.
Du kan velge mellom hotellstandard og fjellstuestandard, samt leie klær, ski, barnepulk, bæremeis og skredpakker. Høyfjellsterrenget rundt Haukeliseter innbyr til både lette skiturer, toppturer og kite, og mange avslutter turdagen med et bad i den vedfyrte stampen.
Rutebussene mellom Oslo og Haugesund kjører innom Haukeliseter, mens kollektivreisende fra Kristiansand, Stavanger og Bergen må bytte buss en gang underveis. Kommer du med elbil, kan du lade bilen på parkeringsplassen mens du spiser eller går på tur.
Haukeliseter og området rundt er også fantastisk om høsten.
VÅR
Høgevarde, høyt og nært Oslo
Jeg hadde sett mange bilder av den nedsnødde DNT-hytta øverst på Norefjellryggen, og det virket fristende å ta den knappe 13 kilometer lange turen fra Norefjellstua. Men hva om jeg ikke fant hytta på grunn av snø og tåke?
For to år siden var mannen min Ørjan og jeg på vår aller første skitur på Norefjell, og vi hadde absolutt ikke som mål å gå til en forblåst fjellhytte gjemt bak snøfonner og forblåste istapper. For det var slik jeg så den for meg, turisthytta som ligger 1390 meter over havet under to times kjøring fra Oslo.
To år senere, og en halvtime før sesongslutt, snublet vi over dørstokken til Hødevarde hytte. Da fikk jeg bekreftet at Høgevarde ikke er en nedsnødd og utilgjengelig fantasihytte på kartet til DNT. Men å ta denen turen uten klister, anbefales ikke. Til og med den turvennlige vorstehren var rimelig lei de siste kilometerne.
Her er mer om turen til Høgevarde uten klister 15 .april
SOMMER
Åtte tips til sommerferie ved sjøen fra DNT
Norskekysten er full av flotte naturopplevelser. Turistforeningen tilbyr leie av hytter, fyr og boliger til et par hundrelapper per person gjennom hele året.
Samarbeidet mellom Turistforeningen, Forbundet Kysten, Oslofjorden friluftsliv, Kystledhyttene, samt lokale lag, gir deg muligheten til å kombinere naturopplevelser, salt sjøluft, fyrferie og kystkultur i selvbetjente eller ubetjente overnattingssteder med familie og venner. Flere av hyttene har bilvei helt frem, mens andre nås etter en kort fottur eller med båttaxi eller egen båt
Her kan du lese om åtte kysthytter du kan leie for en rimelig penge.
Kalhovd, Hardangervidda aust
Kalhovd ligger tre mil på kronglete sommervei innover mot Hardangervidda fra Atrå, en liten bygd ved Tinnsjøen, ca 15 kilometer før man kommer til Rjukan når man kjører fra Oslo. Vel fremme ved Kalhovdfjorden fredag kveld sjekker vi inn på et firemannsrom, som vi har for oss selv. Rommet har enkel DNT-standard med køyesenger og et bord, samt fritt lån av hundebur om vi vil. Med dusj og WC rett utenfor på gangen, er rommet perfekt for våre tilsammen åtte ben.
Kalhovds varemerke er den flotte utsikten over Kalhovdfjorden og den hjemmelagde maten. Den lokale maten siste er et samarbeidsprosjekt mellom Den Norske Turistforening (DNT), Innovasjon Norge og Landbruks- og matdepartementet, som skal fremme lokal mat og matkultur på de betjente DNT-hyttene.
HØST
Fondsbu, Jotunheimen
I gamle dager, da moren min vokste opp, var det ikke noe som het høstferie. De hadde riktignok et par-tre dager fri om høsten, men det var for å plukke poteter. «Pottitt-ferien» kalte de dette på Kjeller, der mamma vokste opp. I dag reiser folk til Syden en uke i «pottitferien»
For meg er fjellet perfekt om høsten. Delvis fordi jeg er eier av en strihåret vorstehehund, men også fordi høsten er den desidert vakreste tiden å oppleve fjellet på for en fargeelsker som jeg. På vestenden av fjellsjøen Bygdin, ligger DNT-hytta Fondsbu, med Jotunheimen nasjonalpark som nærmeste nabo.
Her ligger også det tradisjonsrike hotellet Eidsbugarden og en stor hodestatue. Dette er poeten, nynorsk-forkjemperen og forfatteren Aasmund Olavsson Vinjes ansikt er hugget i stein. Han stirrer betenkt innover fjellheimen og favorittplassen «Utsikten», med bakhodet mot den tre mil lange Bygdin. På hver side reiser digre fjelltopper seg mot himmelen.
Det var her han trivdes best, opphavsmannen bak kjente sanger og dikt som «Blåmann, Blåmann» og «No ser eg atter slike fjell og dalar».
Vinje rakk å fylle femtito år før han døde av en kreftsvulst, etter et tøft år der hans 18 år yngre kone døde i barsel etter å ha født deres felles sønn. Men han rakk å sette opp en bu ved vannkanten. Bua fikk ikke overraskende navnet Vinjebua, og står her den dag i dag.
I samme området av Jotunheiemen ligger DNT-hyttene hyttene Gjendesheim og Memurubu, som e rutgangspunkt for Besseggen.
Liomseter, Huldreheimen
Vakre Liomseter ligger i en urørt del av den norske fjellheimen, uten prangende høyfjellshotell i flere etasjer med spa og parabolantenner.
Få fjellområder i Norge kan måle seg med Huldreheimen og Langsua når det gjelder frodighet høyt til fjells. Og her ligger Liomseter DNT-hytta; en knapp times kjøring fra Lillehammer, i området mellom Valdres, Gausdal og Gudbrandsdalen. På veien fra Lillehammer mot Gausdal passerer vi Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad.
Dette området er nytt for oss, men tidligere eier av hunden vår, er godt kjent i området. Med tre mannfolk i følget mitt, hvorav en firbent, får vi rom i et av uthusene uten strømaggregat og vann. Derimot får vi ordentlig seterfølelse og vedovn som fort varmer opp det lille rommet.
Stier er det imidlertid nok av, og de er godt oppmerket. Små hytter og gamle setre med sauer utgjør også en del av landskapet her oppe, hvor man kan gå i flere mil uten bratte stigninger. Området passer for nybegynnere i fjellet og barnefamilier som ønsker lettere turer i vakre omgivelser. Som gjest på Liomseter kan du få servert god og hjemmelaget middag og frokost.
Turistforeningens tips til koronavennlige uteaktiviteter
Selv om du ikke kan gå langtur i koronatiden, bruk nærskogen og nærmiljøet ditt. DNT har laget mange forslag til ting man kan gjøre nå, sjekk disse sakene:
10 turting du kan gjøre nå
Uteaktiviteter for barna
Skole i det fri